Продукти за 6 порции:
200г домашна юфка
1л. прясно мляко + 100мл
1 ч.ч. захар
125г масло
4 яйца
3 с.л. с връх царевично нишесте
2 с.л. препечено брашно
И още 3 лъжици захар
Тавичка с размери~18/30 см
Приготвяне:
* Дъното на тавата се намазва с тънък пласт масло
* Изсипва се юфката и запича в предварително загрята на 180* фурна за 5-6 мин . – тя си е запечена, но е нужно парченцата да станат хрупкави. Охлажда се.
* През това време се приготвя кремът:
* Млякото се кипва заедно със захарта.
* Степента на котлона се намалява.
* Жълтъците се разбъркват с брашното, нишестето и 100мл прясно прясно мляко
* Прибавят се на тънка струйка към къкрещото мляко при непрекъснато разбъркване.
* Когато сместа се сгъсти, съдът се отмества от котлона и прибавя маслото.
* Бърка се, докато сместа го поеме. Готовата смес не трябва да бъде гъста като крем, а по-скоро като каша – той ще се сгъсти още от маслото, а влагата му трябва да напои добре юфката.
* Половината част от горещия крем се изсипва върху юфката и разбърква добре с нея.
* Отгоре се изсипва другата част от крема и заравнява. Тавата се прибира в хладилник за 2 часа.
* Белтъците (също охладени) се разбиват на сняг. Прибавят се трите лъжици захар и разбива до стегнат, пухкав крем.
* Разнася се върху крем питата.
* Поставя се в най-горната част на предварително загрята на 220* фурна и запича до розов загар. Ако имате кухненска горелка, тази процедура може да се направи с нея :)
* Прибира се в хладилник, да се напоят хубаво корите поне 6 часа преди да се сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар