Втори вид. Особуко ала Миланезе съм споделила отдавна в блога, но в края на миналата година едни такива джолани, но с шоколад и повече подправки, сготвено във Фермата ми привлякоха вниманието. И преди съм писала, че точните отрязани джолани за това ястие тук трудно се намират (тези дни си намерих на едно място) и поръчах от Ферма Шопар, бик и щука , които през седмица са на фермерския ни пазар в Стара Загора. Ако се притеснявате от наличие на шоколад в рецептата - недейте. Той е само 60 г. Подправките малко намалих, че са ми доста, а трябваше цялото домочадие да ядем от "манджата" и не знаех как ще се приемат. Всъщност само звездовидния анасон и хвойната са нетипични за нашата кухня. Зърна хвойна съм си набрала преди време, заради експериментите ни да правим джин :) но се оказа, че са чудесна подправка за дивеч. А ЖулЕ този път откри богатия вкус на костния мозък
Ето и рецептата за това Особуко (Ossobuco) с шоколад.
Продукти:
6 шайби джолан ( осо буко )
6 бр средни моркова
3 големи глави лук
1 глава чесън (почистени скилидки, но не обелени)
3 бр дафинов лист
6 бр средни моркова
3 големи глави лук
1 глава чесън (почистени скилидки, но не обелени)
3 бр дафинов лист
3-4 стръка мащерка (сушена)
1/2 звездовиден анасон
2 зърна бахар
10-12 зърна черен пипер
2-3 бр плодчета от хвойна
0.5 л червено вино
1/2 звездовиден анасон
2 зърна бахар
10-12 зърна черен пипер
2-3 бр плодчета от хвойна
0.5 л червено вино
50 г сушена манатарка (или 10-на печурки)
200г пушен бекон
400 мл гъст доматен сок
200г пушен бекон
400 мл гъст доматен сок
2 с.л. доматено пюре
70-80 мл коняк
200 г масло
70-80 мл коняк
200 г масло
50 мл олио и 50 г масло
сол на вкус - 1 ч.л.
сол на вкус - 1 ч.л.
10-на стръка магданоз
60г черен шоколад
* Всички съставки – подправки (без магданоза ), вино, зеленчуци и парчета джолан без солта се слагат да се мариноват за 12 часа. Може и за едно денонощие :-)
* Месото се изважда и се подсушава, зеленчуците се прецеждат, а маринатата запазва.
* Месото се изважда и се подсушава, зеленчуците се прецеждат, а маринатата запазва.
* В горещ тиган с олиото и онези 50 г масло на силна степен на котлона месото се запържва. Тук месото се поръсва с малко сол.
* След като придобие златист цвят се вади в тавата/или тенджера, в която ще се пече по-късно.
* Когато всички шайби се запечатат, в тигана се слагат още 100г от маслото, чака се да зацвърчи и прибавя беконът, нарязан на едри жулиени.
* След 2 мин се добавят отцедените зеленчуци и се запържват за 3-4 мин, докато останат на мазнина.
* След като придобие златист цвят се вади в тавата/или тенджера, в която ще се пече по-късно.
* Когато всички шайби се запечатат, в тигана се слагат още 100г от маслото, чака се да зацвърчи и прибавя беконът, нарязан на едри жулиени.
* След 2 мин се добавят отцедените зеленчуци и се запържват за 3-4 мин, докато останат на мазнина.
* Деглазира се с коняка и се фламбира :-) внимателно с открития огън и се оставя да къкри за 3-4 мин.
* Прибавя се доматената паста/пюре, налива се виното от маринатата и доматения сок и посолява.
* Оставя се 15 мин да се редуцира (да къкри тихо).
* Прибавя се доматената паста/пюре, налива се виното от маринатата и доматения сок и посолява.
* Оставя се 15 мин да се редуцира (да къкри тихо).
* Течността със зеленчуците се изсипва върху месото в тавата и прибавят още ~300-400 мл вода.
* Тавата се покрива плътно с лист алуминиево фолио и пече: 30 мин на 250*, докато се чуе, че започва да къкри ястието и още 4 часа на 150*.
* За това време месото става крехко :) Тавата се изважда, отстранява се фолиото и прибавят: останалото студено масло на кубчета, оцетът, начупеният шоколад и нарязаният магданоз. Разбърква се и се връща във фурната за още 15 мин на 150-160*.
* За това време месото става крехко :) Тавата се изважда, отстранява се фолиото и прибавят: останалото студено масло на кубчета, оцетът, начупеният шоколад и нарязаният магданоз. Разбърква се и се връща във фурната за още 15 мин на 150-160*.
Разкошно ястия, Пепи! Ще го пробвам!
ОтговорИзтриванеЩе чакам отзиви, Сонче :) Джолан за особуко да ти подшушна ли къде при вас има?
ИзтриванеИска ли питане? Цялата съм в слух!❤️
ИзтриванеЩастливата ферма - месарския магазин на Ах морето
ИзтриванеНа нашите приятели от Ах, морето! Страхотни продукти имат, да!
Изтриване