30 май 2024 г.

Телешко със сини сливи

 

        Месо, готвено със сини сливи не е новост у дома, макар че като го хапваме не всеки има в чинията си сливи :) Най-любимо е заешкото с карамелизиран лук и сини сливи. Този път за разнообразие реших да е със сушени сини сливи. Защото тези сливи са  страхотни и си заслужават едно хубаво, червено месо. Във ФБ често споделям за КоренЯк-Фермерския ни пазар в Стара Загора, който за година и половина ,откакто съществува, набра популярност - и изложители, и потребители. Там намерих и хубавите сушени сини сливи на Биоградини Алваново, които1. са като сушените сливи на мама Ванче без да са напоени в захарен сироп  и 2. хората от  Биоградини Алваново освен сушени сливи, произвеждат и  етерични масла от костилките, козметика, пестил, няколко вида мармалад - печен, класически и с парченца млечен орех. 
       Карамелизиран лук и преди съм писала, че си приготвям по-голямо количество и почти винаги   имам по кутия замразен в камерата. Количеството, което давам долу е за една манджа :) но може да си направите повече и замразите за още едно готвене. 

 
Продукти за 5 порции: 
~1,2 кг  телешко месо 
10-на бр сушени сини сливи 
2-3 бр моркови 
350-400 пасирани комати от консерва (ако са редки, 600г)
60-70 мл олио /или мазнина за готвене
1 равна с.л. сол (или по-малко, зависи от вкуса на доматите) 
1 ч.л. захар 
3-4 с.л. брашно 
1 ч.л. червен пипер 
2-3 дафинови листа 
2-3 щипки мащерка 
1-2 щипки риган 

за карамелизирания лук:
~ 450 г лук
~40 млвино
2 с.л. оцет
2 с.л. масло и 1с.л. олио
щипка сол
2 равни с.л. захар
щипка риган
Приготвяне:
* Започвам от карамелизирания лук :) нарязва се на полумесци, посолява и претрива с ръка.
* Слага се заедно с маслото и олиото в тиган или тенджера на котлона, и се задушава на слаб котлон, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лукът при осоляването.
* Когато остане на мазнина се прибавя оцета; виното на два пъти и отново задушава, докато отново остане пак на мазнина. Подправя се със захарта, солта и ригана и когато леееко се зачерви/ е готов.
* Месото се нарязва на едри късове - ок 4-5 см.
* Мазнината се загрява в тиган.
* Късовете месо се овалват в брашното, изтупват от излишното и запечатват в мазнината за по минута.
* Изваждат се в приготвената тава, или голямгювеч за печене.
* Пасираните домати се смесват с всички подправки и 1 л. вода и наливат в тавата при месото.
* Прибавят се нарязаните на едри парчета моркови, сините сливи и карамелизирания лук.
* Тавата се покрива с намачкан и мокър лист хартия за печене, а отгоре плътно с лист алуминиево фолио.
* Поставя се във фурната и пече - първо 30 мин на 200*, после 2.5 часа на 150*.
* За това време моето телешко е готово :) но ако сте случили на възрастно такова, завийте отново с фолиото и връщайте във фурната за още час. Много често телешкото на нашия пазар е такова.
* Ако сосът е останал по-рядък по време на готвенето, размийте още лъжица брашно с малко вода и разпределете в тавата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...