7 юли 2025 г.

Негърче

 

        И след яхнията от глиган, редно е ;-) посред лято за един много шоколадов сладкиш. Старото "негърче" от тетрадката, което бях позабравила след толкова правене на различни видове брауни-та. Нищо расистко не е вложено в името, хората над 50-те ще се сетят  колко разпространен беше този сладкиш. 

Продукти:
1/2 ч.ч. олио
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
1 бакпулвер (10г)
2 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. какао

150г черен шоколад (над 70%)
3 с.л. олио
3 с.л. масло

чаената чаша е с вместимост 240 мл.

Приготвяне:
* Фурната се включва на 200*.
* Олиото и захарта се разбъркват.
* Към тях се прибавя киселото мляко с разтворената в него сода за хляб.
* Разбърква се и се прибавя на два-три пъти брашното с бакпулвера и какаото.
* Сместа се обърква хубаво, да не остават бучици брашно, или какао.
* Изсипва се в застлана с хартия за печене тава - размер ок 18/25 см.
* Пече се в загрятата вече фурна за около 25-30 мин. - пробата с дървено шишче показва най-добре кога е готов :) трябва да излиза суха от него.
* Оставя се да се охлади напълно.
* Шоколадът се разтопява на водна баня (или в мв-та, ако имате опит) заедно с маслото и олиото и бърка до хомогенност.
* Изстиналият сладкиш се залива с него и разпределя равномерно по цялата повърхност (може да се стече малко и отстрани, което не е проблем.)

* Сладкишът се нарязва след като стегне хубаво  глазурата му.  


2 коментара:

  1. По принцип съм на диета, ама днес покрай денят на шоколад ще хапна нещо подобно на това негърче, изглежда много вкусно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ейй, ама вярно ли днес е денят на шоколада 😀

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...