Горещо препоръчвам старата фамилна рецепта на Ели Драгомирова , както тя казва.
Чудесни са! мога да кажа само. Миналата пролет и лято доста се чудих дали ще ги ядем и дали да направя, но сутринта най-после светнах, че при толкова сирене няма как да не ни хареса (пък и имах измит един кг. лапад) Магданоза разбира се изключих :)
Продукти за 6 шницела:
Лапад - 18 еднакви листа
~300 г. сирене (може и с извара, както казва Ели, но аз правих само със сирене)
1 яйце + 1 жълтък
щипка черен пипер
Панировка:
2 яйца + белтъка, останал от горната смес
Брашно ок . 4 с.л. (като за палачинки)
100 мл прясно мляко
1 супена лъжица олио
Щипка сол и Черен пипер
Приготвяне:
* Сиренето се намачква с яйцето и подправките.
* За всеки шницел се вземат по 3 бр. листа, на които внимателно се изрязват дебелите жилки, като се внимава се да не се разкъса лапада.
* Между всяко листо се поставя от плънката. Аз сложих обилно по 1 лъжица, може повече, или по-малко - въпрос на вкус .
* Приготвя се гъсто палачинково тесто от горните продукти. Олиото в панировката не позволява при пържене да се поема много от мазнината, каза Ели и беше права.
* Всеки шницел се потапя в панировката (с помощта на две вилици или шпатула е лесно и чисто) и се пържи в маслена баня до зачервяване от двете страни.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят, по възможност хартията да бъде върху решетка, защото ако е поставена в чиния, те се задушават и омеква панировката им от долната страна.
Ето тук и с гарнитура :) Всъщност исках да покажа и тази снимка, защото тук е с по-малко количество плънка. И пак е вкусен
ПП: Първата снимка е във вариант на рулца, последно така приготвени шницелите :) у нас, но пък харесан и от младите хора вече. Правенето - завиването на рулца е малко по-бавно, но пък се пържат по-бързо и не толкова цапащо, както при шницелите.
Плънката се поставя по дължината на листото, то се навива на руло. Потапя се в панировката и така се пържат рулцата.
ммм чудесно пролетно предложение. Обичам лапад, обичам и сирене. Непремено ще ги пробвам. Благодаря ти за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванеde jolies photos et de belles recettes bravo
ОтговорИзтриванеà bientôt
Merci, Fimère :)
ОтговорИзтриванеХъм, хъм, зеленко и сиренце, прекрасна идея, Пепи !
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на Великденските празници !
:-)))
ОтговорИзтриванеДоживях аз да направиш безмесни шницели :-D
Чудно! (слюотделям)
Поздравления и за теб, Пепи, и за Ели!
Здрави, весели и вкусни, мирни и благословени Великденски празници!
Благодаря, Дими :)
ОтговорИзтриванеи моля, да си имаме уважението, ние обичаме и тиквички и патладжани бюрек,:) и зеленчукови кюфтета разни..... Ехееее колко работи още :)
Друг е въпроса колко често ги правя ;):)
Пепи, страхотна рецепта
ОтговорИзтриванечакам баба да ми донесе утре пресен лапад и ще я приготвя, мерси за идеята
поздрави и светъл празник
готова, страхотни на вкус, бързо приготовление
ОтговорИзтриванеоще веднъж благодарско за рецептата :)
ееей много се радвам, Мими, че ти харесаха и на теб :)
ОтговорИзтриванеХем е нещо простичко, хем различно от традиционно приготвен лапад.
Благодаря, че ме подсети за лапада :-) Ей сега ще звънна на майка ми да праща...
ОтговорИзтриванеЗдравей, мила pep-4o :-))
ОтговорИзтриванеАз малко късно питам, но се надявам да си бяла и добра към мен и постоянните ми питания. Разбира се, няма нищо спешно и без друго с лапада се сдобих преди време, но така и не намерих време да го приготвя. Днес седнах и препрочетох описанието ти, както винаги подробно, погледнах и това на Ели. Но явно бавно сгрявам и ми е малко трудно да си представя точно как се оформят шницелите преди панировката.
Като на първолак - знам, че е минало време оттогава - но би ли ми обяснила отново самото налагане на листата - не се ли попарват преди това? ТРи броя - като се махне централната жилка, листа ще се раздели на две. Как се слагат, наистина? :-(( Извини ме за това питане - знам, че ти изглежда глупаво. Но, давайки си тази сметка и желанието ми да приготвям повече разнообразни неща, поемам този риск...
И ти благодаря предварително.
Иршад, за бялото съм сигурна, за добротата не твърдя :))) Но в никой случай не е глупаво питането, ако не обясня добре, пак питай.
ОтговорИзтриванеЦентралната жилка не се маха цялата - поставяш листото на дъска за рязане и не поставяш ножа перпендикулярно на листото, а успоредно - така че да ляга ножа на листото почти и орязваш само горната част на жилката, т.е. тази която стърчи над самия лист. Дано ме разбра - остава основата на жилката, но тя е вече тънка.
НЕ СЕ ПОПАРВАТ листата - сурови се слагат, те са тънки и се задушават, докато ги панираш.
И като изрежеш жилката така, листото остава като ... език примерно - с такава форма и големина. Цъкни на снимката, където е листото със сиреновата смес и друго листо до него - там на по-голям формат си личи.
Страхотна си в обясненията и много много ти благодаря! Разбрах те и си предтсавих как става, освен това на снимката в голям формат добре си личи това, което ме интересуваше!
ОтговорИзтриванеА пък аз, да ти кажа, не знаех със сигурност за бялото, само за добротата бяха сигурна :-)) И щом казваш, че си и бяла - е, супер :-))
Лека вечер!
Пепи, много хубави шницели си докарала.
ОтговорИзтриванеАма каква е онази добавка на последната снимка?!
ттттт такова.. да не петня слогана на блога :))
Изтриванестрахотна идея ♥ аз имах бланиширан лапад от фризера и с горепосочените продукти станаха вкусни кюфтенца ...а може и палачинки ...със сос от кис.мляко+майонеза+чесънче ммммм :)))
ОтговорИзтриванеНо другият път пробвайте на шницели :) или на рулца - различни и на вид, и на вкус са.
Изтриване