11 януари 2011 г.

Глиган с батат и карамелизиран лук

Или на копчето балтон да шиеш :-) 
В случая не копче имах, а един  батат. Купен преди няколко дни от едно простичко любопитство за вкуса му. Досадих и с няколко въпроса на Борислава, която безкрайно търпеливо ми обясни за вкуса, за печенето. 
Много ми харесаха нейните печени, ще се пробват в най-скоро време.
Съдбата на  този сладък картоф ( той един, но пък тежащ приличните 700 грама)  се реши съвсем набързо - трябваше да направя една бърза организация за вечеря, за която половинът  ме информира цели два  часа по-рано swoon. И ако не беше споменал от предната вечер думичката "може би", сигурно би понесъл лавина от словоизлияния..........За паниката е излишно да споменавам.  Съвсем предвидливо тази предна вечер извадих и сварих месото. И карамелизирах лук. Голяма, съществена помощ.  Тези двата "полуфабриката" вече  можеха да бъдат прибрани в хладилник и когато, тогава smile1 
А от няколко седмици пък съзерцавах рецептата на Люба за Глиган с ябълки. Е, все още я съзерцавам, ще и дойде реда и на нея.  Не знаех как ще се възприеме месо с ябълки за основно, а авджи беше запознат с батата и намерението ми да го вкарам в тавата. 
Трудно мога да опиша вкуса с думи, но в  крайна сметка се получи много  крехък,  ароматен и :) вкусен

Глиган с батат и  карамелизиран лук 


Продуктите: 
1.5 кг. месо от  глиган - джолан и рибица (джолана съм писала вече колко ни харесва, но добавих и парче рибица wink1
3-4 зърна  бахар, сол 

за карамелизирания лук: 
1 кг. лук 
1 пак. масло (125гр.)
2 с.л. мед
сока на 1 лимон 
50 мл бяло вино 
щипка риган, сол

и още: 
батат (количеството на сладкия картоф може да бъде повече или  по-малко, в случая моя беше ок 700гр.) 
100 мл  ябълков сок и 100 мл бяло вино 
по щипка риган, чубрица и мащерка


Приготвяне: 
* Месото (почистено от ципи, мазнини) се нарязва на големи късове, залива се с вряла вода и след две мин. отцежда и измива. Когато варя месо и трябва да отпенвам - винаги пропускам точния момент. Затова от години правя така, а когато вече завира - почти няма нищо за отпенване. 
* Поставя се в тенджерата, в която ще се вари заедно с бахара, солта и залива с ок. 1.5-2 л. вода (така, че да го покрие)
* Вари се до омекването му (времето си зависи изцяло от "възрастта" на месото. 
* Отделя се месото, бульона се прецежда и запазва ок. 200 мл. от него. 
Карамелизиране на лука: 
* Лука се почиства и нарязва на полумесци. 
* Поставя се в широк тиган, посолява и претрива с ръка. Маслото се разделя на 6-7 кубчета. Поставя се едно кубче от маслото при лука.
* Запържва се "на  тих огън",  като от време на време се прибавя  по кубче от маслото, докато го поеме всичкото. Прибавя се сока от лимон, отново задушава, докато лука стане златист.
* Сипва се и виното, за да се деглазира тигана, прибавя меда и ригана, оставя се да клокне 5-6 мин. 

* Батата се нарязва на едри парчета и заедно с месото се поставя в съд за печене, разбърква се.
* "Завива" се с карамелизирания лук, залива се с ябълковия сок (тук използвах готов от кутия blush2), виното и отделените 200мл бульон.
* Поръсва се с подправките, завива се с фолио и поставя в загрята фурна. Пече се: докато закъкри - на 250* (около 15 мин) и още 20 мин.- на 200*. 
* Развива се фолиото и запича още 10-15 мин.
* Остана ми съвсем малко сос, но другия път бих добавила още малко бульон, за да е повечко :)

Тази снимка е уникална :)  Но пък е от "мястото" на събитието wink1


Знам, че дивеча е рядкост. Но съм убедена, че друго сухо червено месо, приготвено по този начин  също ще стане вкусно.

13 коментара:

  1. Пеп, много добре си го пришила /копчето :)/
    За гостито знам, ама да бях дошла и аз, та да опитам глиганче :)
    Обожавам карамелизиран лук, а и както взех тази година малко прясно заклано телешко.... усещам вкуса!
    Батат не съм опитвала, но щом казваш, ще стане!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Даааа :) страхотен балтон си спретнала за копчето, Пепи!! Невероятно вкусно и подканващо изглежда!!

    ОтговорИзтриване
  3. Хъм...момичета, здрав бе конеца :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, Пепи... с твоите неустоими творения :) Ни копче имам, ни балтон, но... ще направя нещо по въпроса :)
    Приятна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Но пък знаеш къде продават хубаво телешко месо :)))
    "Балтон" има в Метро, Зори. Замразено месо е, но има. То и моето е замразено де.

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, чудесно си се справила - от съчетанието на продукти до крайния резултат, а той е повече от апетитен!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  7. Само да питам ..... това от кой глиган е? Да не е онзи с белите крачета!

    Страхотно е!Целувки на ловеца!

    ОтговорИзтриване
  8. Ау, изглежда невероятно апетитно! Ще се пробва, но сигурно с питомен гликан :))

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи,обичам сладки картофи...
    Ама у дома не ги тачат.Та и аз си купувам по едни-два малки и си ги ям сама. :)
    Страхотно се е получило,сигурна съм ,че и на вкус е превъзходно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда много , много вкусно !
    Майсторка си , Пепи !
    Хубава вечер . :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви, Евка, Сабина, Краси, Ина, Йоли!
    Отдавна не съм се радвала на такъв добър резултат от приготвяна рецепта.
    Йоли, не знам дали е с бялото копитце :) имаше си само номер на пакета с месо :) знаеш, заради пробите.
    Отивам да предавам целувките, време е :***

    ОтговорИзтриване
  12. Еее не си честна, само гледам и преглъщам!!! Сега къде да го търся този глиган, ммм?!?!
    Сладки картофи много обичам, но се оказа, че имало два вида. Едните са като твоите с оранжев цвят вътре. Другите са същите на вкус, но вътре са бели и придобиват ужасен сивкаво - кафеникав отенък при печене - никой не ги искаше в нас:)

    ОтговорИзтриване
  13. Я, значи съм попаднала на по-добрия вариант :) Представям си как щяха да ги гледат у нас.
    Днес го повторих аз, но сложих и 2 обикновени картофа вътре, заради младежа, че му приготвях багажа; чакам всеки момент да звънне и пита "що ще таз тиква там") :)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...