Още едни кюфтета с доматен сос , но по-различни. Бих казала - доста. Опитайте, убедете се сами. Според мен патладжанът в тези им придаде по-различния вкус. А освен патладжан в кюфтетата, имаше и патладжан в соса.
Продукти:
За кюфтенцата:
500 гр. кайма
1 патладжан от около 300-400 г
щипка риган, сол на вкус, черен пипер
1 яйце
2 лъжици галета
***олио за пържене
За соса:
консерва домати от 800 г
1 патладжан - по-малък този, около 200-250 г
сол на вкус, лъжица захар, ч.л. червен пипер
3-4 с. л. олио/зехтин
малка глава лук
3-4 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
1 морков
1 люта чушка по желание (сложила съм :)
малко пармезан за поръсване (ок. 30г
Приготвяне:
* Патладжанът се бели, нарязва на едри кубчета, поръсва обилно със сол, оставя се да почине 30 мин. С другия патладжан за соса се прави абсолютно същото, но нарязва на съвсем дребни кубчета.
*Измива се, поставя в купа за микровълнова с вода (или в тенджерка на котлона) и вари 10 мин.
* Отцежда се, изстисква с ръце добре и прибавя към каймата, в която са прибавени всички други подправки, яйцето и галетата. Галетата може да бъде малко повече, зависи колко добре е изкиснат патладжана - каймата трябва да се получи сравнително твърда, за да могат да се направят хубави топчета от нея.
* С мокри ръце се правят топки от каймата - колкото по-дребно яйце ги правих аз - и овалват в брашно.
* Пържат се - както са на топчета - в съвсем малко олио - цялото количество се събра в два тигана.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
* Лукът, морковът и скилидките чесън се нарязват съвсем ситно и заедно с отцедения отделен патладжан за соса се запържват за 2-3 мин.
* Прибавят се червения пипер, разбърква; доматите от консервата, солта, захарта и лютата чушка, затваря се съда с капак и задушава 10-на мин. до омекването им.
* Кюфтенцата се прехвърлят в тава за печене; соса се пасира грубо (аз го направих с решетката за картофено пюре, но може и за малко с пасатор), прибавя се ситно нарязания магданоз.
* С така приготвения сос се заливат кюфтенцата и запичат за 15 мин. във фурната на 200*
* Ако сосът е много рядък, може малко да се сгъсти с лъжица брашно - зависи колко течна е консервата с домати.
* Още топли се поръсват с настъргания пармезан.
Пеп, много апетитно изглеждат :)
ОтговорИзтриванеА и патладжанът несъмнено придава
друг вкус !
Поздрави и хубав ден!
Тези кюфтенца изглеждат много вкусно и задължително ще се пробват :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата , Пепи !
Поздрави ! :)
Прекрасни са кюфтетата, Пепи! Боцнах си двечки... Много ми хареса рецептата и ще я изпробвам. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав уикенд ти желая
Непременно ще пробвам.
ОтговорИзтриванеОткакто си меля каймата в робота, слагам вътре какво ли не...:) ...ама с патладжан не съм пробвала!
Хубав ден,Пепи!
Страхотно изглеждат, без съмнение са и много вкусни, Пеп-чо!
ОтговорИзтриванеМного обичам патладжан и ще се възползвам от рецетата.
Има ли патладжан и доматен сос, аз съм човека, викайте ме да помагам.:))
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта, Пепи, любима комбинация:)
Краси, ами комбинацията патладжан/кайма/доматен сос ми харесва от доста време :) пробвай!
ОтговорИзтриванеРони, ....... соса стана малко, да си призная :)
Благодаря, Мариета !
Еви, повече да си беше взела :)
Дани, Сабина, благодаря и аз :)
Хубави почивни дни с много усмивки, мили дами!
Пели, много интересни кюфтенца!! Никога не съм пробвала да приготвя нещо подобно с патладжан, но ми звучи мноооого вкусно! Страхотна рецепта!!!
ОтговорИзтриванеТакова мога да ям до несвяст :)) Страшно харесвам комбинация домати и патладжан (то кой не харесва?! :))
ОтговорИзтриванеПоздравления, Пепи, изглежда много, много вкусно!
Страхотни кюфтаци и сос, ще ги пробвам. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМина, Кате, ще се радвам, ако ви харесат :)
ОтговорИзтриванеИнче, теб те знам, че си фен на патладжана :) но вярвай ми, познавам един такъв, който не харесва патладжани, ако ги види :)
Поздрави, девойки!
Чудни кюфтенца!Направих ги вчера.Много се харесаха.Поздрави!
ОтговорИзтриване