Галет е френското наименование за печива в кръгли, но свободни форми, направени от маслено тесто. Нещо като тарт, но без специална форма. Сладки, или солени, плънката винаги е поставена в центъра и леко покрита с краищата на тестото, оставяйки вътрешността да се запече открита.
Продукти за тестото: (за 2 бр. с d в готов вид ~ 20 см.)
125гр. масло
50гр. мед
280гр. брашно
1 жълтък
30 мл ледено студена вода
За плънката: плънката е за един галет
400 гр. кайсии
60 гр. бадеми
и още 30 гр. бадеми, 20 гр. галета, 20 гр. кафява захар
50 гр. мед
За намазване:
1 жълтък
1 с.л. мед
1 с.л. прясно мляко
още малко брашно за точене
125гр. масло
50гр. мед
280гр. брашно
1 жълтък
30 мл ледено студена вода
За плънката: плънката е за един галет
400 гр. кайсии
60 гр. бадеми
и още 30 гр. бадеми, 20 гр. галета, 20 гр. кафява захар
50 гр. мед
За намазване:
1 жълтък
1 с.л. мед
1 с.л. прясно мляко
още малко брашно за точене
Приготвяне:
* Мекото масло се размачква в купа с меда и жълтъка, сипва се по малко от брашното, докато стане на трохи
* Прибавя се ледено-студената вода и меси набързо, докато се събере на топка - отнема около 2-3 мин. (Масленото тесто може да се направи в блендер - студено масло и брашно, докато се получат маслените трохи, но аз или го настъргвам студено и смесвам с яйце/брашно, или го намачквам, както е меко с останалите продукти. До тук вкусът на тестото не е пострадал от този му начин на приготвяне).
* Разделя се на две еднакви части, всяка завива със свежо фолио и прибира в хладилник за 20-на мин.
* Първата част бадеми (може да бъде повече или по-малко количество от посоченото) се мелят едро.
* Отделно се мелят на ситно и заедно: галетата, кафявата захар и бадемите.
* Кайсиите се измиват, почистват и поставят в купа. Поръсват се със ситно смляната смес със захар, меда и разбъркват. Оставят се да "поемат" около 10 мин.
* Топката тесто се точи - сравнително тънко, около 5 мм. върху хартия за печене, съвсем леко поръсена с брашно и се оформя кръг. Ако тестото лепне - също се поръсва съвсем фино с брашното, или набрашнява самата точилка .
* В средата му се поръсват едросмлените бадеми, нареждат се кайсиите - малко да се застъпят, а ако на дъното е останала смес от меда с галета - се изсипва отгоре. Трябва да остане свободна ивица до края на окръжността - широка поне 3 - 4 см.
* Повдигат се краищата с помощта на хартията и загъват навътре върху плодовете. Тестото леко се притиска с ръце върху плънката, за да може да се задържи.
* Разбъркват се млякото, жълтъка и меда и с четка намазва целия борд.
* Поставя да се пече в загрята фурна на 180* за около 25 мин - до зачервяване.
* Тъй като е с тънко "дъно" най-лесно е галета да бъде прехвърлен с помощта на хартията в чиния за сервиране, вместо да се премества там с шпатула.
* Поставя да се пече в загрята фурна на 180* за около 25 мин - до зачервяване.
* Тъй като е с тънко "дъно" най-лесно е галета да бъде прехвърлен с помощта на хартията в чиния за сервиране, вместо да се премества там с шпатула.
Може да се изчака да изстине, преди да се нареже. Може и горещ да се разчупи. Лично аз харесах повече топъл, с топка сладолед
За соления Галет следващата седмица.
При толкова (и такъв) мед редно бе първо да опитам сладкия вариант с плънка, отлежала в меда
Тук е с кайсии, но вида на плода може да бъде всякакъв.
Брашното ми е типово.
При толкова (и такъв) мед редно бе първо да опитам сладкия вариант с плънка, отлежала в меда
Тук е с кайсии, но вида на плода може да бъде всякакъв.
Брашното ми е типово.
Съветът на пчеларите:
За женска хубост, финес и грация,
пийте кафето с мед от акация.
пийте кафето с мед от акация.
За юнашка смелост и мъжка сила,
яжте редовно мед от бодила!
яжте редовно мед от бодила!
Прекрасен галет! Сигурна съм, че е и мноооого вкусен!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Изглежда вкусно! Едно допълнение или поправка, ако позволиш!?:) Галетите се правят и от друго тесто, освен маслено. Галети се наричат още и популярните във Франция палачинки от елда, за които случайно имам публикация в моя блог: http://margatyna.blogspot.com/2010/11/galettes.html
ОтговорИзтриванеПепи, устните ми залепнаха от преглъщане
ОтговорИзтриванена този апетитен галет!
Не съм правила това тесто с мед, а и допълнителната обработка с меда го прави
още по- примамлив!
Сега разбрах тайната ти, а и сигурно на Мишо :))))))
Поздрави и хубава вечер в очакване на соления галет!
Разбира се, че ще :)) и ти благодаря за което.
ОтговорИзтриванеВиждала съм такива палачинки от елда, но не знаех, че така се наричат. Отивам да разгледам твоите.
Благодаря, Леви!
Хубава вечер, дами!
Дани, освен да пробваш :))
ОтговорИзтриванеТи май прави галет, ако правилно си спомням, значи можеш да пробваш варианта с мед-
Поздрави и хубава вечер и на теб!
Преглъщам. Надявам се в неделя да имам прекрасен пресен мед и ще го пробвам, Пепи :)
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Галети,галети,галети!Това лято е триумф на галетите!И толкова вкусни и подканящи!Като твоят,Пепи!Ама такъв хубав златен загар си му докарала,бравос!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще го направя и аз това лято,ама сигурно ще го видите чак на зима...:)!
Великолепен е,Пеп!
Пепи, тотално ме довърши с тая вкусотия.
ОтговорИзтриванеУНИКАЛНО!!!
Рони, да хапнем и у нас сладичко де :)
ОтговорИзтриванеЕликсирче, вярно е, галети са цъфнали по всички блогове, но наистина се правят много лесно, това ще да е причината. А ти защо изоставаш с публикациите :))
Благодаря, Зори, поздрави и на теб!
Пепи,
ОтговорИзтриванеи аз като Еос преглъщам, преглъщам....
Не си човек ти, може ли да ми играеш така по нервичките?
Толкова е примамлив този ГАЛЕТ, че ако е пред мен, не отговарям...Пак ни удари в земята с него!!! И той на море бил, с този загар...мммм....хрус-хрус-хрус....
БЛАГОДАРНОСТИ ПЕПИ!Чакаме соления вариант!
Поздрави производителят на мед!
Лек и усмихнат ден
Нора
Норче, ще направя солен... в средата на август, какво ще кажеш :))
ОтговорИзтриванеНа теб обаче не ти пречи да направиш на девойките сладък, нали :)) Дори Ая ще ти бъде благодарна :))
Поздрав най-сърдечен на всички дами у вас!
А от нас - благодаря ти!
Мммм - божествен е тоя галет, Пепи!! И ето значи къде е свършил сладоледа вкъщи ;)страхотна комбинация!!!
ОтговорИзтриванеДокато се добера до компютъра, то е ясно, че и трошичка не не останало от това бижу за мен. Нищо, ще му се полюбувам отдалече, много в красив и сигурна съм, вкусен! Прегръдки, Пепи!
ОтговорИзтриванеEeeeeeeeeee,celuvki ot Germania.Straxoten e Mi6o,napravo mi vze akula pak.Galeta e prekrasen,4ak tuk zamirisa.
ОтговорИзтриванеpep-4o, направо ми се прияде от невероятно апетитните снимки. Страшно вкусно изглежда. Поздравления.
ОтговорИзтриванеЕее, Пепи, как съм го пропуснала този галет! То за мен нищо не е останало :(( само ще се облизвам пред монитора и това е. Прекрасен е!
ОтговорИзтриванеПри мен те очаква наградата, защото винаги, когато се отбивам при теб, на лицето ми се появява широка усмивка. Заповядай да си я получиш, когато ти е удобно.
Поздрави и успешен ден!
Да, Мина, там свърши сладоледа :))
ОтговорИзтриванеЕвка, свърши, но отново имам тесто в хладилника за подобен. Чудя се кога ли ще му дойде реда.
Йоли, всичко е предадено :) Мога да предам и още нещо, ако донесеш от там :Р
Ани, благодаря ти, Аз май на коричката наблегнах - пък и тя изглеждаше най-изкушаващо.
Таня, благодаря ти отново за споделената награда. Ще сложа при първа възможност, но не знам кога ще да е тя :) А ти си направи един, сигурна съм, че ще го докараш много вкусен!
Бомбастистично е с този медец и кайсии!!!
ОтговорИзтриванеБрависимо :))
Молим, радвам се, че точно на теб - ценителя на сладкото ти допада :)
ОтговорИзтриване