Скоро е Великден и във всеки дом остават боядисани яйца, или спукани още при варенето. И няколко дни след празника се започва едно чудене какво да ги правим, след като всеки е изял своята белтъчинна бомба от яйца.
Аз пък купих (малко рано) пъдпъдъчи яйца за боядисване.... Нищо де, други ще купя... и започнах да търся начини за употреба, освен добавянето им в зелени салати.
Марианка ми показа тези мариновани при Карина и идеята ми хареса още от пръв поглед Оказа се, че това е много вкусен начин да се оползотворят яйцата. Ако останат, разбира се, при тази цена на щастливите яйца тази година. Тук малко мои размисли, но пъдпъдъчите ми се сториха много дребни, за да ги оставя 24 часа да се мариноват и ми се появиха едни съмнения, че не само белтъкът ще стане червено-лилав, но и жълтъкът ще се оцвети. Затова пъдпъдъчите отново бяха изядени със зелена салата, а идеята се осъществи с кокоши яйца Да са живи и здрави мама и тате, благодарение на които имам доволно количество яйца от наистина-щастливо-ходещи-по-двора-кокошки, Заложих една партида, която вече е в историята.... но от снощи се маринова нова.
Марианка ми показа тези мариновани при Карина и идеята ми хареса още от пръв поглед Оказа се, че това е много вкусен начин да се оползотворят яйцата. Ако останат, разбира се, при тази цена на щастливите яйца тази година. Тук малко мои размисли, но пъдпъдъчите ми се сториха много дребни, за да ги оставя 24 часа да се мариноват и ми се появиха едни съмнения, че не само белтъкът ще стане червено-лилав, но и жълтъкът ще се оцвети. Затова пъдпъдъчите отново бяха изядени със зелена салата, а идеята се осъществи с кокоши яйца Да са живи и здрави мама и тате, благодарение на които имам доволно количество яйца от наистина-щастливо-ходещи-по-двора-кокошки, Заложих една партида, която вече е в историята.... но от снощи се маринова нова.
И тъй като основна е идеята да се мариноват яйца в цвеклото (по-скоро соса от неговото варене и мариноване) , продуктите в маринатата могат да бъдат увеличавани, намалявани или заменяни по вкус. При Карина например имаше дафинов лист, който не ми е сред любимите, но пък нямаше мазнина и вино :)) Затова - продуктите долу съвсем не са задължителни.
Необходими за маринатата са:
2 малки глави червено цвекло (или 1 голяма)
100 мл. оцет
50 мл. червено вино
250 мл вода
20 мл. олио
1 зърно бахар
5-6 зърна черен пипер
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
яйца - колкото - толкова сварени
Приготвяне:
* Цвеклото се бели и нарязва на дебели филии.
* Заедно с останалите продукти се поставя в тенджерка или касерола и вари ~ 20 мин., докато сосът се редуцира (т.е. течността остане наполовина )
* Охлажда се.
* Поставят се обелените яйца - сосът трябва да ги покрива изцяло - и прибира тенджерката/касерола в хладилник за 24 до 36 часа. Моите първи са 24ч.
* Изваждат се яйцата от маринатата и прибират в кутия без нея, а от там нататък - на сандвичи, на салати, на каквото ви хареса ги правите.
2 малки глави червено цвекло (или 1 голяма)
100 мл. оцет
50 мл. червено вино
250 мл вода
20 мл. олио
1 зърно бахар
5-6 зърна черен пипер
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
яйца - колкото - толкова сварени
Приготвяне:
* Цвеклото се бели и нарязва на дебели филии.
* Заедно с останалите продукти се поставя в тенджерка или касерола и вари ~ 20 мин., докато сосът се редуцира (т.е. течността остане наполовина )
* Охлажда се.
* Поставят се обелените яйца - сосът трябва да ги покрива изцяло - и прибира тенджерката/касерола в хладилник за 24 до 36 часа. Моите първи са 24ч.
* Изваждат се яйцата от маринатата и прибират в кутия без нея, а от там нататък - на сандвичи, на салати, на каквото ви хареса ги правите.
Аз ги пробвах вече на салата с краставици; с девойчето хапнахме сандвичи с тях и риба (и ), тъй като ние не робуваме на твърдението, че риба, яйца и млечни не бива да се смесват. Това внушение у нас не действа на дамската част... само на мъжката. Която пък дегустира маринованите яйца на закуска и не ги отрече :))
Яйцата не се посоляват, защото са поели от маринатата и са достатъчно вкусни. Цвеклото щях да изхвърлям, но благодарение на Мими го опитах, хареса ми и си го прибрах в кутия за салати.
Ах Пепи, каква салата и благодаря за страхотната идея!! Изглежда много красиво и вкусно и съм сигурна, че тези яйца са не само много красиви, но и вкусни :)
ОтговорИзтриванеЩе чакам да зърна и рибните изненади, които си приготвила :)
Спокойна и усмихната неделя :)
Мерси, Еви, а на теб - хубава нова седмица!
ИзтриванеМай не ще смогна днес с рибното допълнение, но пък и утре е ден :))
Много ми хареса идеята
ОтговорИзтриванеПробвай я след Великден, Соня :)
ИзтриванеИ аз ги гледах при Карина и ми хареса цвета :)
ОтговорИзтриванеА и обичаме цвекло, така че ще е безотпадна технологията :)
Мислех си за пъдпъдъчи, защото ще са големи сладурчета!
Хубава неделя, Пеп!
Ще станат и пъдпъдъчите, но по-малко време ще трябва да престоят. Ти пробвай, пък аз ще следя, Дани :))
ИзтриванеХубава и успешна седмица на теб! И дано вече да е пролетна!
Ихаааа! Това се казва оригинална и красива салата!
ОтговорИзтриванеИ не само за салата стават, Гале!
ИзтриванеПепи, чудесна идея! :hugs: Както вече ти бях споменала, много обичам салатата от червено цвекло. А това за яйцата е наистина много съблазнително. Ще ги опитам непременно.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и една прекрасна вечер!
Venetta
Вени, щом на мен ми хареса цвеклото, ще ти хареса и на теб.
ИзтриванеТака и не ми каза за репликата на майка ти по негов адрес :)
Прегръдки и на теб и хубава вечер!
Пепи, това предложение е уникално!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря :)
ИзтриванеПоздрави и на теб, Марианка!
Вкусно, цветно и красиво! Спорна нова седмица ти желая! :)
ОтговорИзтриванеБЛагодаря, Еви!
ИзтриванеСлънчева и спорна да е и на теб!
Много са красиви, Пепи :) мернах ги някъде в фб и се чудех какво си сервирала :) а то било яйца :)
ОтговорИзтриванеСамо ми трябва цвекло и ще ги направя :)
Прегръдка и хубава нова седмица!
Нали :) То си е за чудене :)
ИзтриванеЖул дори ме попита защо преди Великден боядисвам яйца :)
Прегръдка и за теб, Зори и хубава седмица!
Пепчо, убедена съм, че ще ми влезе в употреба тази разкошна салатка по празниците, когато се чудим къде да оползотворим яйцата;)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Ей, наистина много красиви, предполагам и вкусни! И аз имам едно цвекло, което отлежава и май ще му намеря приложение скоро! Много хубаво предложение!
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Пепи!
Май ни омръзна на салата да го ядем и аз го бях... отписала моето. Дори се учудвам как не съм успяла да изхвърля вече.
ИзтриванеХубава седмица и на теб, Петя!
Много интересна салата, а яйцата са страхотни. Поздравление!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Благодаря :) И на теб спорна седмица да е!
ИзтриванеПепи, чудесни, много апетитни снимки си направила!
ОтговорИзтриванеХубав ден и в очакване на следващите ти кулинарни творения!
Прегръдки!
Бети :))благодаря ти :) Сега е светло и след работа и това се отразява и на някои снимки :)
ИзтриванеХубав ден на теб да е!
Идейката е супер! Като знам колко яйца оставят след Великден. Особено като има малки деца:). А това за рибата и яйцата дълго време съм го спазвала, но по едно време прозрях истината, че това няма как да е вярно, при условие, че панираме риба в яйца:) Но това си е мое мнение:). Може би не трябва да се прекалява ли, не знам за какво е ставало на въпрос:). Пепчо, благодаря за настроението и ти пожелавам усмихната, слънчева и вкусна нова седмица!
ОтговорИзтриванеКате, с малки деца счупените яйца са в изобилие още преди Великден :))
ИзтриванеТочно с панирането и аз прозрях, че няма логика; а дъщеря ми като беше малка в детската градина им бяха давали риба за обяд с десерт кисело мляко.... позачудих се много. Но децата си бяха добре. А някои казват, че прясна риба може - солена да не била. Нали знаеш, много болежки идват от ума...
Наистина може би не трябва да се прекалява с количеството и.
Благодаря ти и аз, че ме навестяваш редовно :)) И слънчева и вкусна нова седмица и на теб!
Е как ще хвърлиш цвеклото,толква е вкусно с орехи и чесън?!
ОтговорИзтриванеЯйцата много идейни,Пеп!
Хубава нова седмица,мила!
Сега ми пускаш нова муха, Роси.
ИзтриванеС орехи и чесън да ги пробвам.
Сигурно ще, да ти призная.
Хубава седмица и на теб!
Пеп, много са гот - ски :)
ОтговорИзтриванеНали, Весе :))
ИзтриванеПепи,благодаря за чудесната рецепта!Яйцата са превъзходни!Вече ги направих-много,много вкусни!Само добавих лук към маринатата-не знам защо бях решила/докато приготвям продуктите/,че има лук-а то се оказа че няма,но така или иначе го бях обелила-е,сложих го...:)))Но се получи добре.Мисля да се запася с цвекло и да чакам Великденските яйца!
ОтговорИзтриванеПодозирам,че това ще се превърне в хит-рецепта у дома! :))
Поздрави и хубав уикенд! :)
Ееее, много се радвам, Диди!
ОтговорИзтриванеПодправки могат да се сложат всякакви, щом и с лука е станало добре - значи носят :)и на лук. Аз бях помислила за чесън, но ми е доста ситен (ама пък домашен) и не ми се белеше. Следващия път ще знам и ще сложа и лук.
Пък и с коро е Великден, яйца ще има :)
Поздрави и хубави почивни дни и на теб!
Много интересни яйца, Пепи:) Хареса ми идеята за мариноване:)
ОтговорИзтриванеи са вкусни, Даре. Пробвай!
ИзтриванеДоклад за пъдпъдъчите - изкараха 36 часа в маринатата, жълтъка все още си е жълт :) И са все така вкусни!
ОтговорИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриваневреме е да изпробвам и тази твоя рецепта, с маринованото цвекло вече пожънах овации.Продължавам да записвам рецептата и на колежки и приятелки.А цвеклото е много вкусно, в никакъв случай не го изхвърляй ! То е прекрасно със зеленина, с орехи, с чесън, с всякакви ядки, със спанак.Разкошна салата става от него в комбинация с ябълки, моркови и орехи.Както и с кисели краставички, орехи и стрит с малко сол червен лук.Опитай и ще ти харесат комбинациите.А тези твои яйца са още една рецепта, с която сигурна съм ще пожъна голям успех.
Поздрави, здраве и благоденствие за теб и твоето семейство !