8 юли 2012 г.

Мини флан с козе сирене


        Ами наистина е кулинарен еликсир този флан. Игра на думи :)) защото го видях при Роси в блога и Кулинарен еликсир и веднага ме  грабна. Нали е със сирене. 

      Разбира се, точната рецепта е трудно да спазя :) затова пък извадих от наличните овче и козе сирене, които се водят все още "пресни" сирена - не са узрели и отлежали,а все още меки..... сложих кашкавал,  две яйца, малко пармезан и половин пакетче крема сирене плюс маслото. И след като намачках всичко до гладка, почти рядка каша, изсипах в намазаните формички за крем-карамел. По съвет на  Роси трябваше да са поръсени с галета за фина и хрупкава коричка,  но аз поръсих с царевично брашно.  И ето - не само се получи, но и лесно се извадиха от формите. 
       Гарнирането с боровинково сладко беше задължително. Поне за мен :)) И както и при нея, у нас също се намериха желаещи, които да ги опитат, въпреки домашното сирене и странните въпроси: Това вечеря ли е или следобедна закуска? 

Ето и упътването за приготвяне :)
Формички за печене - керамични, или алуминиеви, като за крем-карамел се намазват с разтопено масло и поръсват с царевично брашно, или галета. 

Сирената -по избор се намачкват, заедно с яйцата и малко масло. Трябва да се получи стегната, гъста маса, а не разбити яйца със сирене като за омлет :) 
Разпределят се по формите  - не повече от 2/3 от височината им. 
Поръсват се с филираните бадеми (или други ядки) и пекат в предварително загрята фурна на 180* до зачервяване. 
Ако формите са керамични, или стъклени - поставете ги в студена фурна и тогава я включете.
Може да поставите формите в тава, тъй като при печенето доста бухват :) 

29 коментара:

  1. Аз явно при Роси съм го пропуснала, но тук вече ме грабнахте и двете - разкошен е! А за козето сиренце направо завиждам - много го обичам, в детството ми гледахме коза и мама правеше, толкова отдавна сякаш беше, че съм забравила вече вкуса му...
    Поздрави и хубава неделна вечер! пък ако може и да завали - ще е най-добре...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. кой знае дали ще завали. Никакви признаци няма.
      Подбери други сирена, меки и пробвай да направиш. Със сигурност ще стане.
      Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  2. И какво правим сега, след като нямам запаси
    от пресни сирена / никога съм нямала :)/
    Стоева, Стоева, защо ме хвърляш в размисъл в неделя следобед!
    И това боровинково сладко и това розе!!!!!
    Както казва малкия "Не е честно" :)
    Изкусителка си и това си е!
    Да ти е сладко, Пеп и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани и на теб ще кажа :) Подбери други сирена и го направи. Точно на теб ъм сигурна, че много ще ти хареса. Дори и миризливи да сложиш.
      Поздрави и спорна нова седмица!

      Изтриване
  3. Добре, навих се, но миризливите сирена няма да ти ги закачам, че ще трудно някой вкъщи ще се жертва да ги опита :)

    Чудесни снимки, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, Инче :) Добре де, остави ги миризливите сирена. Или си направи само едно, за теб :) Ползвай каквото намериш меко.

      Изтриване
  4. Пепи, Пепи! Не знам кое ми въздейства най-?
    Златистата и хрупкава коричка с ядките ли, сирената ли или боровинковото сладко за капак... А като знам какъв би бил вкусът, като гледам тая невероятна снимка, без да откъсвам поглед от нито един детайл, кажи сега как да устоя, а? :) Знаеш ли колко калории са това? А с розето? :(( И все пак искам, ама много искам да си гризна поне! Ох, тез "кила гадни"!
    Страхотно е, Пепи! :)
    Хубава, неделна вечер с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. зарежи ги килата, Ирма :) важно е на теб да ти е добре :)
      Да ти кажа, заложи на сиренето и боровинките. Направи си. Ама и те са едни мънички, мънички :) да не те подвежда снимката от близък план.
      Поздрави и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Мляс-мляс! Нищо няма да пропусна, обичам всички сирена. И Роси и ти сте страшна работа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти дойдем на гости, ако ще дегустираме, а :)

      Изтриване
    2. Хаха, ами хайде де, какво чакате;)?

      Изтриване
  6. И при Роси и при теб,насладата е пълна!
    Невероятно е това предложение и съм сигурна, че с домашно сирене ще е най-вкусно! И точно с боровинки!
    Сега почвам да търся такова сирене, и ако не намеря май ще си направя сама....толкова го искам това нещо!!!
    Благодаря ти Пеп-4о за насладата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Бети, нали знаеш, че продават едно свежо сирене? Вземи от него и пробвай :) но пък ако имаш от къде да купиш истинско мляко - направи си сама.

      Изтриване
  7. Толкова е изкусяващо, че нямам думи!И чудесни снимки! Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  8. Наздраве, Пеп! Невероятно вкусно, а снимките са перфектни! Задобряваш зад обектива! Прегръдки с пожелания за псорна и прохладна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано е по-прохладна, Еви, но никой не ни обещава :)Благодаря ти, понякога ми се получава и на мен със снимките :) Открих, че трябва да сменя мястото май :))

      Изтриване
  9. Пепи, този флан така ми легна на сърцето... :) Бих го пробвала и с пресни, и с узрели сирена. А щом казваш, че "носи" на розе, съвсем ме печелите за каузата с Роси :). Много вкусно!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира :)
      Поздрави и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  10. Пепчо, и при Роси и при теб изглежда много апетитно, неустоимо и вкусно! Страхотно поднасяне! Великолепен! Струва ми се, че и тази рецепта ще обиколи доста блогове и кухни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а сигурно ти се струва, че и търпи много импровизации още, нали, Кате :))
      ама така е, доста е вкусничко, пък и лесно.
      Честит вторник :))

      Изтриване
  11. Страхотно е, много изкушаващо и красиво! Прекрасен и прохладен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Аз за срамотиите последна ще се изкажа по въпроса тук,но ти по други пътеки вече отлично знаеш,че флановете ти се получиха невероятни!
    Благодаря отново за доверието,а за розето две думи няма-точно на мястото си е с тази рецепта!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, аз съм благодарната в случая, знаеш :)) Както и з наеш, че пак ще се прави нас.
      Прегръдка и от мен, Роси!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...