Летните жеги са придружени и с лятна умора, да не кажа мързел. И умишлено старание за избягване суетенето около печката. В наложащите случаи за готвене използвам ранните утринни часове, когато все още се диша нормално и Крок-пот-а.
С патладжан-кебап се отчетоха много блогове и сайтове в последните 2-3 години, а аз му се каня вече 4 - откакто го видях за пръв път - публикува го Кеми в Гответе с мен и едва преди седмица отчетох грешката с отлагането. Знаех си, че ще ни хареса, защото обичаме и патладжан, и кайма. Нищо, ще наваксаме това лято. Начина на рязане пък заимствах от Суха Мащерка - много ми хареса така, както се извива патладжана при "пълненето му"; така или иначе нямаше да го правя на скара, както явно се прави в оригинал рецептата за Patlıcan Kebabı
И за да не издирваме повече корените на рецептата (кой знае къде са), ето как го направих аз в slowcooker-а. Всъщност подготовката за готвене на кебапа няма как да е различна; разлика с готвенето му в нормална фурна, освен времето за печене - няма. Приготвените патладжани и домати, чушки около него се подреждат в тава, завиват се с фолио и пекат 40 мин. под фолио и още 10-15 мин. без фолиото до готовност (по думите на Суха Мащерка. Аз ще мога да кажа друг път :))
Патладжаните могат да се нарежат на кръгчета и заедно с приготвените от каймата кюфтета да се нанижат на шиш и така изпекат ( тук включвам и печене на скара), могат да се подредят в тава, редувайки патладжан/кайма/домат, а могат да се нарежат - както моите, на филии, но не до край. Така, поставяйки между тях каймата, патладжана се извива в полукръг.
И последно, преди да съм досадила на себе си в обедно време, допълвам, че някои видове патладжан не ги изкисвам или отцеждам в солена вода, тъй последните отглеждани от мамите ни сортове, пък и на пазара (тук включвам и тези, които ползвах за кебапа - почти черни, тънки, дълги ) , са с много ниско съдържание на соланин М, който е причината за познатия ни горчив вкус на патладжана и заради който се налага изкисването му в солена вода. По същата причина рядко ги беля, освен белите патладжани, които са с дебела ципа.
Продукти ( 4 порции):
2 дълги патладжана
~ 600-700 гр кайма
~ 600-700 гр кайма
1 глава лук
сол, черен пипер, риган/чубрица/кимион (любими за кайма, но ригана много добре подхожда на патладжаните, доматите и каймата)
сол, черен пипер, риган/чубрица/кимион (любими за кайма, но ригана много добре подхожда на патладжаните, доматите и каймата)
няколко стръка магданоз и босилек
2-3 с.л. зехтин/олио
2-3 с.л. зехтин/олио
домати, чушки
Приготвяне:
* Каймата се омесва с подправките и ситно нарязаните лук и магданоз; посолява се, ако не е солена.
* Патладжана се нарязва напречно на кръгове, но не до край - поне 2см. от страната да останат не-срязани. Поставят се в съда за печене.
* Процепите се запълват с каймата - с лъжицата, както аз направих аз :), а може каймата да се направи на кюфтенца, които да се поставят вътре, но това ми се видя доста-по-бавен процес.
* Около патладжаните се подреждат чушките и резени домати; поръсва се с още малко риган, малко зехтин и поставя някоя подправка - тук аз сложих и лофант (анасонов), тъй като си имах. По резените патладжани се поръсва малко сол. Те ще поемат от каймата, но недостатъчно, според мен.
* Пече се в крок-пот-а - 4часа на ІІ степен (накрая по желание може да се постави в загрята фурна за тен още 10 мин., но според мен тена му е достатъчно добър. )
* Сервира се топло или студено, по желание, поръсено с пресен босилек или магданоз. Но задължително със студена бира
За печене във фурна - обяснението е по-горе.
Личното ми мнение е, че ястието е по-вкусно студено. Комбинацията патладжан-кайма винаги е добра, но тук, печени заедно, каймата овкусява патладжана и повярвайте струва си да опитате кебапа.
Пеп4ооо,изглежда невероятно,красиво и апетитно!!!!
ОтговорИзтриванепоздрави и прекрасни почивни дни
Благодаря, Мария :))
ИзтриванеПоздрави и хубави събота и неделя и на теб!
Пепи,прекрасен е станал!Чак тук ухае:))
ОтговорИзтриваненали :) Ако не си го правила още, не чакай като мен :) прави го :)
ИзтриванеХубави почивни дни, Миленка!
Леле,това е върховно!Познай сега какво ще вечеряме днес?И наздраве де.
ОтговорИзтриванеНаздраве да е :)
ИзтриванеВкусотия,много апетитен е станал!
ОтговорИзтриванеСкоро и аз ще пробвам.
Поздрави и хубав петък!
редно е, Мира, тъкмо излиза патладжана :))
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубава вечер!
Много вкусен изглежда твоят кебап и на мен ми харесва повече на фурна защото става по-сочно. Иначе на скара също е много вкусно, но е малко по-сухичко иначе на дървени клечки патладжан, месо, лук, пипер и т.н :-)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че се включи :)) Бих пробвала на шишове, но на дървен жар, когато сме на село. На ел. скара няма и да пробвам :)
ИзтриванеБлагодаря ти :)
Бирата я имам, кебапа от теб :)
ОтговорИзтриванеНе се и съмнявам, че е чудесно!
Прохладен уикенд, Пеп!
хич не беше прохладен, Дани, дано поне през седмицата да паднат температурите :)Спорна нова седмица на теб!
ИзтриванеИскам го това всичкотооооо :)) Може и без бира, да не ставам нахална :)))
ОтговорИзтриванеОсвен да се запряташ, Инче :) Сигурна съм, че много добре ще се справиш!
ИзтриванеMm, как само си го навила, Пепи! Чудно изглежда! И много апетитно! Аз също не съм правила още, че моите не обичат много патладжан, но кога ли ще ги изненадам :) Май, наистина ще е на шишове..и на Балкана :))
ОтговорИзтриванеПрохладна вечер на теб, Пепи и приятни почивни дни!
Мда, най-добре на Балкана, на шишове, пък и там няма да имат особен избор на меню, че да отказват патладжана :))
ИзтриванеПепчо,
ОтговорИзтриванети пък си имаш такъв верен помощник, дето и без теб ще завърти патладжана и пак биеш отбой от кухнята- значи е много горещо;)))
Много е хубав!
Много горещи дни, Мъхче. Дано днес вече намалее жегата, но като се замисли човек - предстои и цял един август.
ИзтриванеСпорна нова седмица на теб!
Браво, Пепчо! Пак отлично си се справила! Наздраве и приятна неделя!
ОтговорИзтриванеНаздраве, Диде и приятна седмица да е на теб!
ИзтриванеВкусно и апетитно!Поздрави и в очакване на прохлада!
ОтговорИзтриванеДано, дано, ама не се знае кога ще е, Таня 7))
ИзтриванеЕ сега вече мога да се хоризонтирам,защото си взех много голямо домашно за сънуване!
ОтговорИзтриванеИзобщо не подлагам на съмнение,че бих си облизала пръстите с тази гозба,но уви с кайма и госпожицата няма да се включи в тази патладжанена версия,освен на нея да нъпълня със сирене и кашкавал като ветрилото,пък за мен -ох,котьо,по гореописания и прекрасно сниман начин!
Преглъщам още раз,два и ти пожелавам много усмихната седмица,другарче!
верно, Роси, можеш да направиш в една тава и двата "модела" :)) пък да яде девойката постното ветрило.
ИзтриванеПредполагам сладки сънища си имала снощи, след късната разходка из блоговете :))
Хубава и спорна да е и на теб седмицата, другарче мило :)
Пепчо, трудничко е в жегите, ама трябва и да се яде:):):), а това предложение ме изкушава, та ще включа фурната, пък ще спим навън:):):). Изглежда наистина много вкусно, майтапа настрани, ще го приготвя задължително! Приятна нова седмица и дано да е малко по-прохладна...
ОтговорИзтриванеВярно е, Кате :) трябва да се яде. А у дома само на салати не може. Може ден, два за вечеря салата, но и в нея има вълчи елемент :))
ИзтриванеХубава нова седмица и на теб и да но по-прохладна да е!
Голяма съблазнителка си, Пепи! Поднесла си ни го красиво, апетитно и много, много дразнещо апетита ни. ;)))
ОтговорИзтриванеТвоето творение ме убеждава, че отлагам опитването на едно наистина невероятно вкусно изкушение. Дано успея скоро да го осъществя... :)
:hugs:
така е, Вени, отлагаш приготвянето на едно вкусно ястие.
ИзтриванеБлагодаря ти, поздрави и хубава вечер и на теб!
Здравейте:)
ОтговорИзтриванеаз досега не съм Ви писала, но да знаете, редовно Ви чета. Истинско удоволствие са ми манджите Ви, особено местните..просто несравними! Истинско майсторство е това. Аз изобщо не мога да се меря, но специално за кебапа исках да споделя моя опит. А и това е най-любимата ми ориенталска манджа. Яла съм много пъти оригинално, на местна почва и турски и арабски кебап, почти еднакви са, но това, което ги отличава от Вашата рецепта тук, са подправките. И именно благодарение на тях крайният резултат много се различава. В каймата се слага основно черен пипер, кимион, индийско орехче и - тук е финият момент - канела:). Съвсем малко канела, но да се усеща. точно тя придава това уникално, чисто ориенталско "звучене" на манджата.
останалото е горе-долу същото. месото е най-добре да е телешко, или агнешко и смесено с малко свинско. може и малко чесън да се сложи + магданоз. арабите обикновено го редят шайба патладжан, ред кайма, шайба домат и така до края. става още по-шарено, а и домата олекотява манджата.
това е:)
ако го пробвате, много ще се радвам да ви хареса:)
поздрави и да продължавате да готвите и пишете все така:)))
Благодаря за коментара и съвета :) и с охота приемам още следващия път да включа домата в реденето, а чесъна и индийското орехче - в подправките. Но за канелата не мога да обещая :) пробвах преди време на месо, но е гледат странно у дома и подозират наличието на други, освен кимион и черен пипер, подправки. Ако се сетя обаче да ги сложа патладжаните в индивидуални пакети от фолио - задължително ще пробвам с канелата. На мен ми допада аромата и и в солени ястия.
ИзтриванеБлагодаря отново и поздрави и на теб!
Умопомрачително, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Евка :)
ИзтриванеВече нямам думи. Неуморна си на ястия и всяко по-вкусно от предходното. Патладжан с кайма ни е едно от предпочитаните съчетания ,но никога не съм се сещала да го подредя така. Крада си идеята,а и защо не цялата рецепта.
ОтговорИзтриванеБлагодаря че те има и всяваш колорит и разнообразие на трапезата ни.
Моля, Нинка, насреща съм :))
ИзтриванеИ аз ти благодаря!
Въх,Пепи, ке си умреме сите дома от кефот с това ястие!!!
ОтговорИзтриванеТова лято колкото патладжан съм направила, сигурно за една петилетка назад не съм, край, включено е в кулинарните мераци!
Надявам се вече си го направила и сте го изяли, Ивче :))
ИзтриванеОхоо ще взема да го приготвя и да зарадвам половинката с месо :)
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, да се хареса :)
Изтриванеehaaaa,,,,,look very delicious,thanks for sharing
ОтговорИзтриванеI'm glad you like it
ИзтриванеЗдравейте Пепи.До сега не съм писала, но миналата седмица приготвихме тази рецепта в глинен гювеч също и от вашето фрикасе което майка ми и баща ми много харесаха.Патладжана пък беше за мен,но не знам дали с печенето в гювеч не сбърках стана повече като сварен въпреки че не добавихме вода а само мазнина.Въпреки това родителите ми харесаха и тази рецепта.Чета ви редовно и смятам скоро пак да ги изненадам с някое ястие по ваша рецепта.Хубав ден и поздрави.Любка
ОтговорИзтриванеЗдравей, Любка,
ИзтриванеЗа печенето в гювеча - тъй като аз го правих и там вече, на кебапа са му достатъчни са 30 мин. задушаване (след като се чуе къкрене отвътре) , след което отворих капака и пекох още 20 мин. Така се изпари течността, а се и запече. Пак без добавяне на вода. Но зависи патладжана какъв е; сещаш се, ако е от пазара е с по-голямо водно съдържание, тъй като продаваните там са обилно поливани, за да растат по-бързо. Ако решиш да му дадеш още един шанс :) може би ще е по-добре изобщо да не затваряш гърнето с капак, а да печеш така, открито.
Радва се, че ви допадат рецептите ми :)
Поздрави и хубав ден!
изглежда наистина прекрасно и великолепно и много вкусно - прекрасна летна рецепта за горещите летни дни. задължително ще я приготвя това лято като излезнат патладжаните на пазара - поздрави до всички
ОтговорИзтриванеЩе чакам отзиви :) и е надявам да ви хареса!
Изтриване