и последния да затвори пак вратата. Защото рецептата почти се изчерпва със заглавието :))
Продуктите - за една порция, според мен, но може и за две, зависи от...... са:
2 филии по 2см. патешки дроб ( не от свободно ходеща патица, а от онзи специалния, угоен дроб) , сол, черен/шарен пипер
1 чаена лъжица масло, 2 с.л. мед, 4 с.л. оцет и 2 бр. смокини ХХL
за боровинковия сос:
100-120гр. боровинки
30-40 мл. бяло (полусухо) вино, 2 с.л. мед
Приготвяне:
* Дробът (замразен; отпуснат до толкова, до колкото да може да се реже) се реже на филии с дебелина 1.5-2 см.
* Пече се от двете страни за по две минути на предварително загрят тиган. Изважда се в суха чиния и поръсва със сол и черен/шарен пипер.
* Смокините се почистват и срязват на по 6 резена. Този модел на резени, защото са от дългите. Иначе - на дебели кръгове. Поставят се в загрятото масло в тиган и сотират от двете страни, докато започнат да се карамелизират.
* Прибавя се оцета с разтворения в него мед. След минута смокините се обръщат от другата страна и се оставя количеството течност да се редуцира до 1/3. Т.е. няма и 2 минути :))
* Виното се загрява, прибавят се боровинките и задушават, докато омекнат - около 2-3 мин., а течността през това време почти се е изпарила.
* Съдът се отмества от котлона, прибавя се меда, разбърква се.
* Съдът се отмества от котлона, прибавя се меда, разбърква се.
Следва аранжирането на предястието :). Канапе от смокините; малко от карамеления сос.....върху тях парчетата дроб и отгоре залива с 2-3 лъжици от боровинковия сос.
И още нещо. Тъй като предпочетох дробът да е топъл, аз го "готвих" по точно обратния ред на написването - затова и така съм ги разделила етапите с интервал. Първо боровинковия сос. Той не изстива бързо. Второ - карамелизираните смокини, които, след като бяха готови покрих с капака на тигана. И накрая дроба, който се приготвя за няма и 5 мин.
Аха...предястието...след тази порция аз от ястие няма да имам нужда,защото е съвършена!Чаша вино и...ето къде бил рая!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки,мила!
Благодаря, Роси :)) Тя тази порция е малко ХХL, но нали знаеш, че аранжирането ми понакуцва :)) Беше си първи опит, на втория се "редактирах", но пък има моменти, когато не е удобно да снимаш чиниите :))
ИзтриванеХубава вечер на теб!
А,моля,моля,много си е добре даже порцията,няма да ми дойде много хич :) .
ИзтриванеАранжирането пък точно е перфектно,съвсем красноречиво говорят снимките колко сочно е дробчето,а пък смокините са плувнали в този карамелов сос съвсем в свои води....както казва Ирма-истинско гурме!
Изглежда разкошно това (пред)ястие:)
ОтговорИзтриванеи беше вкусно :))
ИзтриванеАууу, Пепи, разби ме! Искам и аз такова!!! Само да си намеря основния продукт и ...ох, не е честно!
ОтговорИзтриванеСамо си намери повод :) да купиш. Другото е лесно-
ИзтриванеПепи, перфектно е поднесено!
ОтговорИзтриванеСамо дроба ми липсва от картинката!
Хубав петък!
Дани, Отиваме на Креми на гости и се зареждаме.
ИзтриванеИначе Карфур.
Хубави почивни дни на теб!
Една порция и за мен, моля/двойна, ако не е много нахално:)/
ОтговорИзтриванеСледващия път, Траянче :))
ИзтриванеПепи, това блюдо е истински деликатес! Направо в десятката!
ОтговорИзтриванеСъгласна съм, Ани, деликатес е :)
ИзтриванеКато в 5 звезден френски ресторант, Пепи! Невероятна си! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви!
ИзтриванеПепи, това е направо амброзия! Само една чаша вино и удоволствието е пълно.
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта, благодаря ти!
Прегръдка!
С вино мина, Лети :)Прегръдка и хубав неделен ден на теб!
ИзтриванеКъде в България може да се намери замразен дроб от угоени патици? От онези,на които заковават плавниците с пирони за дъски и ги тъпчат с фунии, за да им се образува огромен черен дроб?
ОтговорИзтриваневъв всички големи вериги магазини. Пр. Кауфланд, Метро, Пикадили. И в някои други магазини, близки до фермите. Заковаването на плавниците им е пресилено, но да, човеците открай време отглеждат животни, за да се хранят с тях.
Изтриване