Петък, постно, патладжани пак :)
Мдаааа, патладжанът е един от любимите ми зеленчуци. Който можем да го ядем и в постен вариант, както се вижда. Рецептата за този ми даде приятелка преди седмица, като ме предупреди, че е много вкусен така приготвен. И се оказа права. До сега патладжан с доматен сос правех така, но там се пържи, висенето пред котлона е мнооооого по-дълго, а околните температури упорито стоят над 35*. И преди да съм се впуснала в метеорологична прогноза, декларирам, че това е най-вкусния патладжан с доматен сос, който сме хапвали. И че следващия път ще извадя тавата от фурната веднага, когато е готово ястието, вместо да го забравя вътре..... и да търся сос под лупа :))
Мдаааа, патладжанът е един от любимите ми зеленчуци. Който можем да го ядем и в постен вариант, както се вижда. Рецептата за този ми даде приятелка преди седмица, като ме предупреди, че е много вкусен така приготвен. И се оказа права. До сега патладжан с доматен сос правех така, но там се пържи, висенето пред котлона е мнооооого по-дълго, а околните температури упорито стоят над 35*. И преди да съм се впуснала в метеорологична прогноза, декларирам, че това е най-вкусния патладжан с доматен сос, който сме хапвали. И че следващия път ще извадя тавата от фурната веднага, когато е готово ястието, вместо да го забравя вътре..... и да търся сос под лупа :))
Продукти за ~ 4 порции:
1 кг. патладжани
5-6 с.л. олио
сол, брашно
~1.2 - 1.5 кг. домати
малка глава лук***
голяма глава чесън :)
сол
2-3 с. л. олио
1 с.л. захар
риган***
Преди приготвянето да уточня пак за патладжаните. В публикацията за патладжан-кебапа писах, но пак :) тези патладжани, които ползвам и се виждат на снимката са със съвсем ниско съдържание на соланин и съответно не са горчиви. Затова не посолявам, не отцеждам и дори след готвене те не нагарчат ни най-малко. Светло лилавите са и с тънки ципи. Тях не ги беля. Черните понякога беля, но белите са с дебела кора и винаги ги беля. Затова долу пиша без посоляването и отцеждането на патладжаните, но ако решите да правите - вие си знаете патладжаните и действайте според тях. Ако трябва - посолете и отцедете за час, измийте и тогава оваляйте в брашното.
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 220*
* Патладжаните се нарязват на резени като диня - тънките на 4, дебелите (кръглите) на 6.
* Посоляват се и оставят 2-3 мин, да се изпотят :)
* Овалват се в брашно и подреждат плътно едно до друго (не се припокрива нищо тук!) в тава за печене с връхчетата нагоре. Олиото е сложено предварително в тавата.
* Пекат се в загрятата фурна за около 15-20 мин. (зависи от фурната, разбира се), до зачервяване.
* През това време се приготвя доматения сос:
* Лукът се нарязва съвсем ситно и запържва за 1-2 мин. в олиото.
* Прибавят се настърганите домати, солта и захарта, разбърква се.
* Ври около 10-15 мин. колкото соса да смени цвета си, прибавят се счуканите/пасирани скилидки чесън, ригана и оставя още 2-3 мин. да поври.
* Изсипва се върху патладжаните, фурната се намалява на 180* и оставя да къкри още 20-30 мин, докато соса придобие желаната гъстота.
***Приятелката, която ми каза рецептата за тези патладжани, каза, че задушава 2-3 глави лук и морков, но на мен морковът не ми допада и го изключих. А повечето лук щеше да доближи към имам-баялдъ. Освен това тя го поръсва с магданоз, който, сигурно дори и глухите вече са чули, но не ми е сред любимите подправки, а ригана ми се съчета перфектно на доматите и патладжана.
Студено, 5-6 часа след приготвянето, ястието за нас беше много по-вкусно, отколкото прясно приготвено и топло.
Всичко горепосочено обаче е въпрос на личен избор :)) и лично отношение към тези продукти и подправки :))
Пепи, точно на време - зарината съм с патладжани и в горещото не ми се пържи. Утре сме на тази манджа, аз бих ръснала малко кашкавлче отгоре...
ОтговорИзтриванеХубав следобед!
щоме кашкавал - може :) ние го ядохме с овче сирене :))
ИзтриванеХубави почивни дни на теб!
Много обичам Пепи, патладжани и много ми допада рецептата, но за разлика от теб харесвам магданоз и то много, а ригана не :) Това не е сирене, зеленийки са и имат различен мирис и вкус ;) Но пък, с удоволствие ще си го няправя с мащерка Благодаря и тебе и на прияелката ти!
ОтговорИзтриванеВесела и разпускаща петъчна вечер!
с каквато ти харесва подправка, Ирма :) аз харесвам аромата на магданоза - виж, песто ям :)) но нарязан не. И знаеш ли защо? листенцата, колкото и да са ситни ,ми се лепят за небцето :))))
ИзтриванеВесела и хубава вечер да е и на теб!
Пепи, и аз предпочитам печени патладжани пред пържени. Ястието е класика за лятото :) Благодаря ти :)))
ОтговорИзтриванеДа, Ани, лято и патладжани :)) обожавам го този зеленчук, но наистина летните, сочни патладжани. Зимата за нищо на света не готвя от "вноса"
ИзтриванеХубав и усмихнат ден да имаш!
Браво Пеп!Днес г-жа Драгомирова се скъса да ги хвали колко са вкусни. И аз ще се възползвам.Мерси!
ОтговорИзтриванеАуу, тя пък как ги споделя тия патладжани днес :)) Хайде, давай, Йоли :)
ИзтриванеИзглеждат доста вкусно на снимката! Записвам си и аз рецептата :) Благодаря, че я сподели!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Мерси, Елти :) Хубави почивни дни и на теб!
ИзтриванеВсичко с П, затова само ще кажа: ПППрекрасно!:)
ОтговорИзтриванеМерси :))
ИзтриванеЩом са печени, а не пържени, това е и по моя вкус! И с магданоз! (да не чуе дъщерята, че и тя е върл противник на "тоя треволяк"! :):):)
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни!
Благодаря Тилия, хубави почивни дни и на теб :)
ИзтриванеАбе хубавото му на треволяка е, че винаги може да забравиш да го сложиш :))
Пепчо, а не ги ли обръщаш в тавата? Ще я пробвам таз идейка, защото пърженето наистина е досадно, а досега нещо вариантите, които съм пробвала само с печене не можаха да ме убедят много-много...Иначе изглежда мноого вкусно..Само дето не ти вярвам, че е нямало и някоя друга мръвчица за гарнитура (-:
ОтговорИзтриванеНе, Диде, не ги обръщам. Тавата е поставена не най-долу във фурната, а едно ниво нагоре и се запичат и отдолу и отгоре.
ИзтриванеАма вярвай, наистина само със сирене ги придружих :))
Много апетитно изглежда поредната ти патладжанена манджичка. Обаче днес се запасих с тънки и дълги патладжани за кебапа от предната ти публикация. Идната седмица ще е патладжанена, пак по твоя вина, хихихихи.
ОтговорИзтриванеПепинко и аз не мога да спра с патладжаните :) Вкъщи много си падаме по тях (без дечковците естествено, те не ги и помирисват, ама не знаят какво изпускат)
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта! Ще се изпробва, благодаря ти.
Прегръдка!
ça a l'air délicieux bravo
ОтговорИзтриванеbon week-end
Добре,че все пак имам патладжанче с домат и моцарела ,сготвено у дома,за да не завидя много люто на таз чинийка :),но следващия път ще направя по твоята рецепта,Пеп,обезателно,много вкусно ми звучи и сосчето едно такова гъстинко,на мен ми е супер!За магданоза съм съгласна-няма работа той тук,при наличие на пресни риган и босилек.
ОтговорИзтриванеОще другата седмица ще си го приготвя манджето и туй то!
Хайде,останете си със здраве и дано с прохлада цялото фемили в неделния ден!Прегръдки!
Наистина много добра идея за печене, а не за пържене!Обезателно ще я пробвам!
ОтговорИзтриванеМного вкусно и цветно изглеждат тези патладжанчета, Пепи! Страхотни са, благодаря за рецептата! :)
ОтговорИзтриванеЗадължително ще ги пробвам по този начин! Изглежда лесно, вкусно и много по - здравословно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица :)
Дами, пропуснала съм коментарите ви, съжалявам.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че наминахте :)
въобще не мога да си представя как се реже патладжан като диня хихих и ги нарязах на шайби - дано да се получи:)
ОтговорИзтриванеЩе се получи :) няма начин.
ИзтриванеАми на резени, нали се сещаш - от дръжката, към дупето на динята:) Така широката част остава да се пече в тавата, а нагоре - връхчето на тезирезени.
Благодаря за идеята,супер се получи!!!Разликите бяха две-Моцарела отгоре и мнооого магданоз:))
ОтговорИзтриванедобре развита идея:) браво!
ИзтриванеПепи, от известно време следя блога ти и съм възхитена от чудесиите, които приготвяш. А като я видях тази рецепта, сън не ме хвана. Досега патладжани не съм готвила (студентска му работа) и не съм си и мислила, че ще ми хванат окото, нали не растат на кокал, но уви! Станаха великолепни! Благодаря, прекрасна рецепта! Другият път мисля да я пробвам с чушките от буркан, дето мама ми ги праща :D
ОтговорИзтриванеПак ще получи добре - чушки с доматен сос винаги е вкусен. Да споделиш резултата после, дали ти е харесал. Но сега вече и доматите ще са от буркан.
ИзтриванеА за раслото на кокал - винаги има решение - вадиш дъската и режеш нещо чинията с постните патладжани :)
Поздрави и успех, Мирослава!
Пепи, от известно време следя блога ти и съм възхитена от чудесиите, които приготвяш. А тази рецепта като я видях, сън не ме хвана. От доста време ми се похапва някаква доматена манджа и тези съблазнителни снимки сякаш ми заговориха. Досега патладжан не съм готвила (студентска му работа) и не съм си мислила, че ще ми хване окото, нали не расте на кокал, но уви. Получи се просто прекрасно - с този чеснов аромат и сиренцето ммм. Благодаря за хубавата рецепта, дойде ли им сезона на патладжаните, няма да има прошка :)
ОтговорИзтриванеЛелеее, сега виждам този коментар, Мирослава :)
ИзтриванеНадявам се да си ги сготвила вече и опитала :)
Невероятна чудесия стана!Много,много вкусно!Вече ще е №1 в седмичното меню!Благодаря от сърце за страхотната рецепта! :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Росица :) Хапвайте си ги със здраве всяка седмица, ако може и мен включете в хапващите, че у нас само лятото ги хапваме.
ИзтриванеПоздрави на теб!
Страхотна лятна рецепта ,и аз предпочитам печено пред пърженото .Благодаря ще я направя непременно .Хубава вечер ! :)
ОтговорИзтриванеНадявам се да споделите после дали ви е харесало :)
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Благодаря за рецептата! Чудесно съчетание на вкусове. Няма да продължавам със суперлативите, но браво! Изпълних твоята рецепта, но дабавих и 1 морков в соса.
ОтговорИзтриванеОоо, много се радвам, че сте сготвили тези патладжани :) много любими на мен. Няма как и с морковче да не се получи ддобре.
ИзтриванеМного вкусно се получи, благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриванеМоля :) това е и любима моя рецепта с патладжаните :)
ИзтриванеБлагодаря за чудесната рецепта. Получи се много бърза и вкусна вечеря.
ОтговорИзтриванеМоля, пак заповядай. И при нас днес са готови - за обяд :)
ИзтриванеСтрахотна рецепта! Точно умувах как по-лесно да го приготвя и да не е пържен.Ще пробвам още тази вечер!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да Ви хареса :) чакам отзиви по-късно. Ние вчера ги хапвахме :)
ИзтриванеНаправих снощи рецептата и стана ммммммммммммммммммм......................Благодаря !
ОтговорИзтриванеМооооляя :) има още време докато свърши сезона на патладжаните и ще си ги приготвяте пак
ИзтриванеДори не си спомнях вкуса на патладжана, но като на една типична жена изведнъж ми се прияде.Та понеже до сега не си ме подвеждала с рецепта, реших да ти се доверя и с тази. Мъжът ми се прибра докато я приготвях и така се намръщи като видя патладжаните, но после докато сложа масата почти си беше облизал чинията. Много усилия ни коства да не изядем всичко на едно хранене. Страхотна рецепта, благодаря!
ОтговорИзтриванеСладури :) да Ви е сладко! И за мен това е една от най-харесваните рецепти с патладжани, че и без месо :)
ИзтриванеВ неделя девойчето ми я прави (тя живее с приятеля си) и каза, че той като видях патладжаните - по същия начин заявил, че не ги обича. Та прати и на мен детето, че леко съм контузена. В понеделник седнали да вечерят, опитал той .. и докато се усети да иска, нашата си изяла порцията, а тя - последна :)
Та има време - сега излезе градинския патладжан.
Поздрави и лека нощ :)
Супер рецепта, благодаря, не съм мислела, че ще станат така. Обожавам патладжани от малка, макар че ми е ставало лошо, след като баба ми ме хранила 4-5 вечери подред пържен патладжан с доматен сос - по мое настояване.
ОтговорИзтриванеНе мога да видя патладжаните надлъжно или напречно са рязани? Надлъжно са малко по-жилави филиите, поне според мен.
Не е на филии, а на резени :) като диня. :) така са по-дебели резените и като се хапва, се усеща месото на патладжана, не е като на филийки.
ИзтриванеНадлъжно, да. Не са жилави, със сигурност, ако не си ги направила така - пробвай следващия път, щом обичаш толкова патладжаните (като мен)
Леле, ама пържени 4 дни да ядеш си е тежичко, наиситна много ги обичаш :)
Патладжаните станаха уникални, а блогът е Ви е мой любим! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви!
ИзтриванеДа Ви е сладко :)
Разкошна рецепта!! Благодаря Ви!!
ОтговорИзтриванеМоля, пак заповядайте и оставете едно име :)
ИзтриванеБлагодаря за рецептата..... преди години правих много от рецептите. На Пепчо.....днес пак ги преоткрих...
ОтговорИзтриванеСтрахотни станаха,уникални
Радвам се :)
ИзтриванеПак заповядайте! 😉
Голяма вкусотия, със сиренце е ммммм...., да си оближеш пръстите. Благодаря за страхотната рецепта ��
ОтговорИзтриванеМоля 😀 пак заповядайте!
ИзтриванеПрекрасна рецепта! Благодаря pep-4o!
ОтговорИзтриванеМоооля 🤗
Изтриване