Нищо общо между рибата и стратегията. Освен, ако човек не е на риболов.
В случая - край на стратегическите ми планове да публикувам в блога в някакъв порядък - този месец 10 с месо, другия месец 10 супи.....образно; супи не съм захващала, защото ядем едни и същи. Защо ли въобще си правих труда да вървят публикациите в ред... Първите две ги докарай набързо до край, но май и сезона им беше такъв - дивеч изобилстваше зимата, а сандвичи се ядат по всяко време. Е, с рибата не е така. Риба се яде често у нас, но основно скумрия (печена) и шаран (пържен и на плакия). Тук-там някое филе от бяла риба или сьомга. Между другото ето добрата стара рецепта на Шаран-плакия, изпълнен последния път в Крок-пот-а. Сега ще допълня там за приготвянето на шарана в бавноготвещия уред. и за да успокоя съвестта си, че замотах тези поредни 10, с него стават 11 :))
Да се върна на рибката от първата снимка. Днес в социалното зло Фейсбук на страничката на Крок-пот над снимката е цитата от Цар Лъв: "Когато една история е добра, тя е добра и втори път". При Пепа Стоева това важи в пълна сила за трети път :)) Истината е, че отдавна обмислях да направя Салтимбока с риба, но все нещо се случваше и тя изоставаше на заден план. Като компенсация, в неделя, когато я направих я приготвих по двата начина - и в тиган, и в крок-пот.
Продукти за 5-6 порции:
1 кг. рибно филе (чисто, не замразено, без вода. Това е филе треска.)
~16-17 ленти прошуто
листа салвия*
60 гр. масло + 60 мл зехтин
150 мл бяло, ароматно бяло вино и 40 мл коняк
80 мл топла вода
сол, черен пипер, брашно
2 лимона
Приготвяне:
* Филетата риба се нарязват на неголеми парчета - приблизително 4-5 см.
* Посоляват се, подправят с черен пипер.
* Всяко парче риба се покрива с 1-2 листа салвия, 1/2 тънък резен лимон и се завива с лента прошуто, ако са къси лентите - забождат се с клечки за зъби, за да не се отварят.Подготвят се всички парчета риба. Овалват се в брашното. Трябва да остане над половин от единия лимон.
Готвене по класическия начин:
* Мазнината се загрява в тиган, поставят се приготвените пакетчета и запържват от двете страни до бледо зачервяване (по 2 мин. ) !!! Мазнината е равни количества зехтин и масло.
* Изваждат се в приготвена тава, заливат с виното, коняка и водата и поставят загрята фурна първо на 220* за 10 мин; след това за 30 мин. на 170*. Тук върху рибата се изстисква останалия лимон и връща в топлата, но изключена вече фурна за още 10 мин.
Готвене в Крок-пот:
* Подреждат се приготвените парчета риба в керамичния съд на Крок-пот-а, като се застъпват по малко, за да могат да се съберат.
* Заливат се с мазнината, 100 мл. бяло вино, 30 мл коняк и 20-30 мл. вода, сока на останалия лимон, затваря се капака и включва на режим ІІ -"high " за 2,5 ч. След като изминат, изважда се керамичния съд от уреда и прехвърля в загрята на 220* фурна, на средна скара и пече около 10 мин. (за тен :))
И в двата случая рибата я гарнирах с прясно приготвени фетучини. Без никакви подправки, сварени в подсолена вода, отцедени и разбъркани само със зехтин. Според мен рибата е достатъчно ароматна. Лентите морковите са бланширани за 1 мин. във вряла вода и шокирани (изкарани в купа студена вода с лед)
Това долу-горе е истината за тия фетучине. Но пълната истина е, че докато аз подреждах парченцата риба, моркови и паста в чинията, девойчето Жул прехвърли останалата паста в съда, при соса, който беше останал и "си овкуси фетучините". Съвсем небрежно :)) но пък - вкусно и беше :)) и не само на нея. Затова и на снимката няма и лъжица сос.
Край на Проект 10 - Рибни. А ето и всички рецепти за риба и морепродукти.
Лелеее, Пеп, що риба, що нещо...завидях. Защото аз много обичам, но само аз. Следователно - готвя риба много рядко. Не можах да ги науча моите мъже да я харесват и това е. Затова си отмъквам най-безцеремонно поне половината ти чинии, та да си имам:))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Жалко, а рибата е толкова полезна! Тези твои мъже :))
ИзтриванеОтмъквай си една, коя да е :)) щом е за теб!
Честит вторник и много усмивки!
Е, Пепи, нямам думи! Разногледа станах - много вкусни предложения, но със салтимбоката ме довърши. Майстор си на всякакви вариации на това ястие :)
ОтговорИзтриванеКарай, няма значение, че снимката е без сос, то се вижда и така, че е много вкусно, а Жул засилва доказателството :))
Хубав ден :)
Със сос или без - замина, Инче :) Е, не беше изгубен соса, ама друго е и рибката да беше полята с него.
ИзтриванеХубав ден и на табе!
Чудна рибка и пастата прекрасна, само дето рибата ще си я ям сама. Четох за теб аз във фейса и си бяха прави хората:)
ОтговорИзтриванеА, какви ги четеш ти?! Я да видя какви ги пишат...
ИзтриванеПепи, точно на обяд ли трябваше да надничам тук, но как няма, като така широко си разтворила вратите и такава огромна блок-маса си ни приготвила, че чак свят ми се зави, стомаха ми се разбунтува и направо посегнах да отнеса половината чинии, че много обичам риба.
ОтговорИзтриванеТолкова е съблазнително всичко, че ще припадна от мъка, че си ми толкова далече... :)))
Прегръдки, Пепи и един прекрасен вторник!
Благодаря, Вени, хубав да е денят и на теб. А останалото за съжаление е към поговорката "очи пълни, ръце празни".
ИзтриванеБраво, Пепи! Достоен завършек на поредицата 10 (-: Много готина комбинация си направила, а това сосче и с коняк и с винце ми звучи доста вкусно...
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
и на теб лека нощ, Диде :Благодаря ти!
ИзтриванеПепи, това като меню ли, да избирам ли:):):) Да ти кажа шаранчето ми е любима рибка и на мен, най-често пържен. Тази салтимбока обаче ме остави със зяпнала уста! И ще я затворя след парченце от нея:):):)
ОтговорИзтриванеЗяп, Кате, както казваше Жул, когато беше малка и хранеше баща си с неща, които не обича :))
ИзтриванеЗащо не я направиш? Сигурна съм ,че ще ти хареса. Независимо риба, пиле телешко... каквото месо подбереш - ще стане.
Фантастично изглежда и провокира да си грабнеш бързо апетитната порцийка, докато не е изчезнала! :)
ОтговорИзтриванеА от това рибно меню, кое да си избере човек по-напред ?! :)
Мерси, Ина, радвам се, че те провокира това рибно меню :))
ИзтриванеЕ какъв край бе,Пепи,сега започваш проект Рибни от 11 до 20 :) .
ОтговорИзтриванеИли спираш да готвиш риба?
Ама много елегантна порция,че и с фетучини от моркови,бравос на теб!
Аз някак обаче имам предчувствие,че риба и прошуто ще ми се разминат вкусово като комбинация,но пък знае ли човек...
Много усмихната сряда,скъпа!
аа, ти и салвията ми не хареса май :)
ИзтриванеИ недей така с тия до 20. Такова планирано готвене явно не е за мен.
Което ме подсеща, че наш приятел непрекъснато ме пита Защо не отида в някое заведение да готвя :)) Ами защото си готвя когато каквото си искам и ми харесва :))
Разбира се, че няма да спра да готвя риба, но май наистина малко са начините, по които се хапва в къщи. Имам една чакаща със сос Холандез, ама да видя кога ще стигна и до нея.
Хубава да е срядата и на теб!
Изглежда толкова апетитни, че съм готова две порции да хапна, Пепи! Много ми хареса идеята за салтимбока вариант, а с фетучините е сигурна насладата. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеИ за теб, Еви :))
ИзтриванеТази риба ми е в план-график :))), само да ми донесат подходящата. Изглежда толкова апетитно. Поздравления Пепи!
ОтговорИзтриванеДиде, ще стане и с онази, която ти правиш напоследък - само я остави да се размрази добре, да се отцеди от излишната вода.
Изтриване