Скоро се "жалвах" как на завито парче "ементал" съм сложила оранжев стикер с надпис "не пипай" и след седмица го намерих с друг оранжев "добре". Това ми се налага редовно да го правя, защото любопитните ми любимци държат да опитат всяко парче сирене и кашкавал, а после мърморят защо съм купувала. Някой да ги стиска за врата да опитват?
Та едно парче ементал чакаше в хладилника, защото видях соленки с ементал някъде. Но си изгубих връзката. След една седмица неуспешно издирване на рецептата, намерих забутано парче овче сирене в хладилника, порядъчно изсъхнало. А на едни соленки какво им трябва? Мазнина, набухвател и много сирене. А да. И чаша бяло вино ми беше останало ама разбира се, че го използвах и него там. Щом имаме сладките тути-фрути с вино, защо да нямаме соленки с бяло вино.
Получих добър добив :)) от тези прекрасни соленки
Получих добър добив :)) от тези прекрасни соленки
Продукти:
1 яйце ХL + 1 белтък
100 мл бяло вино
250 гр. кисело мляко
2 пак. амонячна сода (20 гр)
150 гр. мас (/масло*)
щипка сол
200 гр. ементал
100 гр. овче сирене (или друго бяло, твърдо/чедър*.)
брашно около 600-700 гр. плюс още малко за разточването.
за поръсване:
семена мак, ким, сусам. някакъв кашкавал.
Приготвяне:
* Маста се разтопява.
* Амонячните соди се угасят в киселото мляко
* Яйцето и белтъка се разбъркват с вилица, прибавят се настърганите сирена; налива се по малко виното, разтопената мас, киселото мляко.
* Прибавя се 2/3 от брашното, солта и дотук разбърква с вилицата. Тъй като тестото вече става гъсто, налага се смяна на вилицата с ръцете :)
* Прибавя се останалото брашно и осмесва тесто. Тестото трябва да е меко, но не лепкаво. И тъй като моето брашно е типово, ползвах около 750 гр. първия път, когато ги направих. Втория път правих с масло и чедър, вместо овче сирене - затова са и звездичките) и ми отиде около 650 гр. брашно. Отделно малко за поръсване. А плътността на бялото брашно е различна от тази на типовото и затова тук ще трябва да усетите тестото, ако решите да правите тези соленки - меко, но не лепкаво, за да може да се разточи на кора.
* Тестото се прибира за 60-90 мин. в хладилник, завито със свежо фолио (или в торбичка)
* Фурната се загрява на 200*
* Работния плот се поръсва обилно с брашно. Тестото се разточва на кора с дебелина 8-10 мм.
* Останалия жълтък се разбърква с малко олио и кората се намазва с него.
* Поръсва се със ситно нарязан кашкавал и семената. Тук аз прекарвам точилката през цялата кора, за да полепнат хубаво кашкавала и сиренето по нея.
* Кората се нарязва на форми по желание (пръчици), които се прехвърлят в намазнена тава (или застлана с хартия за печене) и подреждат на разстояние не повече от 1.5-2 см. една от друга.
Пекат се в предварително загрятата фурна до зачервяване.
***Първите ги направих с ементал и овче сирене, а мазнината е мас. На третата снимка - по-светлата са те. Тъй като тази партида замина около морето, направих втора - с ементал, чедър и масло. С чедъра повече ми харесаха на аромат, но тези с маста бяха по-пръхкави. Лично за мен при много сладки или соленки маста е незаменима. Още повече, ако човек си има хубава, домашна. Сиренето може да бъде всякакво твърдо, разбира се, но тези двете - ементал и чедър са много приятни след печене и ароматизират тестото. Друг път ползвам и сусам за поръсване, но се оказа, че у нас освен на сусамки на друго не са желателни за поръсване.
Супер са, Пепи! Изглеждат доста пръхкави и явно ще са спорни. Обичам всякакви соленки. Не бих пропуснала и тези, но нямам вече мас (отиде всичката на мехлеми). Записвам ги за зимата и непременно ще ги опитам1
ОтговорИзтриванеЦелувки на теб!
Пръхки са, Ирма. Но като прибрах в метална кутия останах пръхки. Едните, в найлонов плик омекнаха след един ден престой, добре, че малко бяха останали.
ИзтриванеХубави събота и неделя!
Пеп, какъв хладилник имаш, че имаш "забутано" сирене?
ОтговорИзтриванеМакар, че и аз откривам разни неща :)
С мас ще станат по-хубави :)
Но не обичам пустата сода, защото все ми мирише!
Иначе с XL-а, все ще се справя!
Обожавам соленки и си грабвам няколко!
Хубава вечер!
Дани, хладилника е съвсем нормален, но любимците ми обикновено отварят хладилника и чакат някой да ги извика отвътре :)
ИзтриванеХубави почивни дни на теб!
Зариби ме, Пепчо! Това е утрешната закуска на дребните.И при нас кашкавал и сирене трудно се задържат:)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Сутрин мина, надявам се, че се ги харесали :))
ИзтриванеХубава вечер на теб!
Прекрасни снимки и много фини соленки.Така пръхки изглеждат!Много ми допасат,Пеп!
ОтговорИзтриванеБлагодарско, Йоли!
ИзтриванеЛеле, останаха ми очите в тях, Пепи! Да ти дам една лодка от моите, за да опитам една-две от твоите...? Прегръдки, мила! :)
ОтговорИзтриванеМоже, може :)
ИзтриванеМинах аз и си взех една лодка.
Прегръдки и хубави почивни дни на теб!
оо тука ще се наредя няколко пъти,та дано не ме забележи някой :))
ОтговорИзтриванеизглеждат страхотно Пепи!
поздрави и хубав петък
обещавам да не гледам много-много, Мария :)
ИзтриванеХубави почивни дни на теб!
Много апетитно изглеждат!Не се и съмнявам, че сте ги омели отдавна:)
ОтговорИзтриванемда :) позна!
ИзтриванеМмммм много апетитно изглеждат,а и мас имам, която се чудя за какво да използвам :)). Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеОх, страхотни са! И аз обичам да ползвам мас в тестени изделия. Наистина разликата е огромна във вида, пръхкавостта и вкуса.
ОтговорИзтриванеА така съм гладна тая сутрин. Що ли не закусих преди да се ровя в блогове. :/
Дианка - в соленки прибавяй, или в бисквитки.
ОтговорИзтриванеДаре, закуската е много важна и се прави рано сутрин :))