9 септември 2012 г.
Домати конфи
Не сушени, а конфи. Конфи е метод на готвене, в който зеленчуците или месото се готвят в собствен сос на съвсем слаба температура и дълго време. Поръсени само с подправки или с маааалко зехтин.
Сушените домати са :) сухи, както сушените чушки и също като тях могат да се нанизват и съхраняват на връзка на сухо място, или добре изсушени - в пакети, пак на сухо място.
При употреба те се накисват с топла вода или зехтин и така се ползват за готвене или за салати. Издържат над година. Дори зехтина, в който са накиснати е много ароматен и подходящ за салати.
Конфито обаче са по-меки. Те са по-сочни от онези сушените, накиснати в зехтин. Много подходящи за добавка към салати, или предястия, както и за гарниране на меса. В моя недокументиран случай - към червено месо :). Приготвят се много лесно, но наистина трябва да се внимава да не се пресушат и вместо домати-конфи, да си имаме сушени домати. Не, че ще бъдат излишни. И тъй като за тях трябват твърди и месести домати, няма нужда да се пълни хладилника с буркани от тях, тъй като доматите, които целогодишно се продават на пазара са точно такива - твърди и с малко семе.
За една доза от 2 буркана по 400 гр. или едно зареждане на фурната, са необходими около 2кг. домати, в случая сорт Рома, но както горе писах, стават всякакви, желателно - по-дребни домати (за проба и от жълтите).
* Доматите се срязват на две и каналчетата им почистват от семенната част и сока.
* Поръсват се леко тук разбирайте с по две щипки) сол и захар) и оставят в купа да се отцедят за половин час.
* Половинките домати се нареждат в тава, върху хартия за печене, една до друга, но не плътно; със срязаната част надолу.
* Тук вече едната партида аз поръсих с мащерка и зехтин, но нали повече харесваме риган - втората партида поръсих с риган и зехтин. А за да може зехтина да се разнесе равномерно и да не тече в тавата - ползвах малко шишенце-пулвелизатор за напръскването им. Може да се прибави и чесън, но аз предпочетох да го сложа в бурканите.
* "Пекат" се във фурната на 75* за около 7-8-9 часа. Точното време не може да се посочи, тъй като зависи колко сочни и едри са доматите. Но трябва да се внимава, да не се "преготвят", тъй като ще си имаме сушени домати.
* След като се охладят се прибират в буркани; между тях по някоя скилидка чесън, малко пресни подправки (в случая босилек) и зехтин, докато ги покрие. Съхраняват се в хладилник до 3 месеца (по професионална препоръка, но у нас са едва две седмици.
И ето ги тук в компанията на пастет от сирене - крема-сирене, подправки, чесън. И още малко зехтин, препечена филия хляб.......
и лека нощ и хубаво утре
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ей такива домати не бях приготвяла!А толкова обичам тези сладки и месести летни домати!ПРавих си сушени в зехтин, а тези ми се виждат чудесни!
ОтговорИзтриванеХубаво утре и на теб, Пепи!
Süper güzel iştah açıcı görünüyor...
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта, Пепи. Много ме заинтригува. Не съм много, много по сушените чушки и домати, но това тук е съвсем друго нещо и вече се облизвам доволно, и си представям, как съм на моста и Радецки ми носи бурканче от тях... ех Пепи "гладна кокошка просо сънува", че и аз така... Pазмечтах се... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и една прекрасна нова седмица!
Слизай от моста, ВЕни, идвам :) и носи парче карамелов сладкиш :))
ИзтриванеА тия домати не са хич като сушените, да ти кажа. Ония сушените просто ги изготвих аз :)
Пак нещо ново и интересно, Пепчо!Благодаря!Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеблагодаря, Сонче!
ИзтриванеМного хубава седмица и на теб да е и лек път!
Пепчо, това или тези конфи, направо си го търсят да ти кажа!:–). Как си ги поднесла с това пастетче... Много вкусни и ароматни бурканчета си направила. Нека е вкусна и новата седмица и много успешна!
ОтговорИзтриваневкусна и на теб, Кате!
ИзтриванеАбе от където и да ги погледнеш - домати са си. Най-ми вървят с нещо сиреново :))
Поредна рецепта, която просто не е за изкуспане! Дори и за по-мързеливите от нас, които избягват да консервират, не за друго, а защото мързелът им надделява! ;)Ще ги пробвам тези доматчета, няма начин!
ОтговорИзтриванеАааа, не си права :) по-голям двигател от глада няма :)
ИзтриванеЕх, че хубави! Почвам да си правя списък за срещата:)
ОтговорИзтриванеЧудесно е конфито в чинийката :)
ОтговорИзтриванеНа мен тази година ми дадоха специални домати за сушене!
Вътре са по-кухи и по-малко време ги държах :)
А идеята на Траянчето за срещата е чудесна!
Прегръдка, Пеп!
Последните две другарчета. Вие и лъжици и черпаци, като ви чета ще помъкнете на срещата. Ама не така бе!
ИзтриванеИли поне гарнитура за доматите и лютеницата донесете :))
Прегръдка и за двете ви!
Какво ли още ще ми видят очите тук,особено в раздел зимнина,страшна си,ей!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглеждат,а и босилека ти е все още така свеж,моя се спомина,че и грам семе не направи :( .
С кремата много ще си прилягат,така ми се чини....или на пица,ммммм!
Отивам да видя къде ходи на гости в петък :).
Босилек посях за четвърти или пети път, Роси. Сега последния е на 4-5 см. висок вече, но го прибирам на по-топло място.
ИзтриванеАййй на пица не съм се сетила да сложа, но ще пробвам, без друго често правя.
Пепи, отново чудесна рецепта! Аз, като виден мързел, вече й станах почитател :) Особено с тази гарнитура, ммммм :)
ОтговорИзтриване(завиждам за срещите, да знаете!)
Поздрави и хубава седмица!
Благодаря :) А за срещите можеш да се включиш :)
ИзтриванеКога и къде ще е срещата, да идвам и аз ;) Ако трябва и чинийка ще си нося, ти само не забравяй лютеничката, Пепи, че на фото изглежда уникално вкусна, а представям си каква ще е на филийка! :))
ОтговорИзтриванеСтрахотни са ти станали доматите, с неустоим цвят! Миналата година правих 5-6 бурканчета, но май прекалих с чесъна и едно остана наполовина. Та се чудя дали да опитвам пак, щото едва ги избутах да минат в разни гювечи и други подобни. Ама, пък как ме блазнят сега тез, твоите, та не знам... :)
Слънчев, ведър и усмихнат ден, мила!
P.S.Онова предупреждение ми излиза упорито и днес.
Не мога да разбера, Ирма, Лети също се оплака, че излиза и на неяния блог. Никой друг не.
ИзтриванеА ти защо не вземеш да опиташ пак? Дори да не ги харесаш (пак) ще ги вложиш в някое ядене.
А за срещата - включи си скайп, писах ти там :)
Невероятни, ароматни и много любими са ми, Пепи! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеА с твоите черни ще станат много симпатични, Еви :)
ИзтриванеЛюбимите доматки, много са вкусни наистина, но никога не съм се престрашавала да направя по-голямо количество - по 1 малко бурканче само :) Щом издържат 3 месеца, ще си направя повечко за снежното време, с тях стават чудеса!
ОтговорИзтриванеПепи, тия дни по молба на сина ми правих от твоите сусамени гевречета и да се похваля - страшни станаха! Бях забравила този вкус, но наскоро една пекарна видяхме и ги опитахме и после като се почна едно мрънкане за още.. :) Мерси за рецептата!
Не съм стигнала аз до трите месеца, но не виждам защо да не стоят в зехтина. Пък и за три месеца, все ще се изядат.
ИзтриванеЗа гевречетата - много се радвам, че си направила и сте харесали.
Поздрави :)
Непременно ще направя, като ми монтират кухнята :D Мисля че единственото "подобрение" ще бъде, че ще ги обеля преди да ги сложа в бурканите, иначе няма шанс да се харесат в къщи... Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЩом ще ги белиш, май ще е по-добре преди да ги сложиш във фурната. Защото, докато се пекат във фурната, кората залепва за сушения домат и трудно ще отделиш.
ИзтриванеПодправки - на вкус, нали знаеш :)
Тъй лииии... Уф, има смисъл, нали доматите, които купувам сушени и после "рехидратирам" няма начин да се обелят... Ще опитам и двата варианта значи :)
Изтриване:) да. И тъй като не се отделя люспата на готовите, няма ли шанс домашните да не човъркат? Защото всъщност няма да успеят?
ИзтриванеЗаслужава си да опитам... :D
ОтговорИзтриване