13 ноември 2012 г.
Млечно-чеснов сос
Доживях да пусна рецепта и за млечно-чеснов сос.
Този сос обаче е на голяма почит у нас.
Правя го в "промишлено количество" и почти винаги има готов в бурканче. С една малка разлика, че ако е веднага за хапване - прибавям счукана скилидка чесън. Ако е повече и ще прибирам в бурканче - слагам чесън на гранули или на прах. И гарантирано издържа 10 дни в хладилник. Ако успее де.
Много подходящ за всякакви зеленчукови кюфтета, разни хрупкави пилешки хапки, дори за печени картофи; за печено месо, за зелева или зелена салата и ..... за каквото се сетите още.
Познавам един млад мъж, който може с лъжицата да го яде с вечерята си.
Ники, ето - нищо сложно няма. Трябват ти само:
1 кофичка майонеза (200 гр.)
1 кофичка гъсто кисело мляко ( малка, от 350 до 400гр.)
по една кафяна лъжичка сол и чесън на прах
1 с.л. пресен (и сух може) копър.
Всичко това се поставя в по-голям буркан с винтова капачка, затваря се и се разклаща за минута.
Соса е готов и имаш за 3-4дни.
За по-малки количества основата е тази: колкото майонеза, два пъти повече кисело мляко.
Внимание: Киселото мляко трябва наистина да бъде гъсто (марките ще дам като телефонен жокер ).
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много го обичам! :)
ОтговорИзтриванеНа зеленчуци, или с мръвка, Еви :)
ИзтриванеВместо майонеза аз слагам нискокалорична сметана.
ОтговорИзтриванекаква е тази нискокалорична сметана? За мен сметаната е винаги калорична, защото е сметана, освен ако не е търговска марка? Ако може повече информация?
ИзтриванеДо сега съм правила този сос само с кисело мляко, пресен или на скилидки чесън и копър. Много ми допада добавката на майонеза и заместването на чесъна с такъв на прах! Ще пробвам обезателно!
ОтговорИзтриванеИна, чесъна на прах си е химия, но ако сложа истински (т.е.скилидка ) не е много траен - за ден (най-много два) трябва да се изяжда.
ИзтриванеПробвай и кажи как ти е :)
Виж, за това не съм се замислила:) При нас сосът се прави и веднага консумира. Благодаря ти за уточнението! Полезно е! :)
ИзтриванеПоздрави!
А при нас се налага да има за следващия ден готов :)
ИзтриванеХубави почивни дни, Ина!
Е защо на прах
ИзтриванеКогато е за повече от ден, слагам на прах. Иначе с пресния на втория ден мирише много силно.
Изтриванеммм много обичам това сосче,ама идеално си комбинирала всичко!
ОтговорИзтриванеЧуден е!
Поздрави и хубава вечер
и на теб! И хубави почивни дни на теб :)
ИзтриванеЩом преобладава млякото пред майонезата гласувам с две ръце за този сос!Ама и кюфтенцата си ги бива,мммм!
ОтговорИзтриванеаа чудни са тия кюфтенца. Имам още малко рулца и ще направя пак, но мисля да ги изпека този път.
ИзтриванеНе намирам жокера за марките кисело мляко.
ОтговорИзтриванеНе намирам жокера за марките кисело мляко.
ОтговорИзтриваненяма как да ги намерите, като са "телефонен жокер" :) към сина ми.
ИзтриванеБоженци ползвам основно - 4 %, или 3.6. Но може да ползвате такова, което ви е любимо и гъсто.
Благодаря, както винаги нещо просто лесно и вкусно. Обожавам го. Имам един
ОтговорИзтриванесъмнение дори със брашно от чесън мисля че повече от 2 три дена не трябва да консумира заради майонезата(салмоненела) и прочие гастроентеритис
Не се притеснявайте, ако е с купена майонеза, в нея няма грам истинско яйце :) затова и купената майонеза има трайност поне 2 месеца.
ИзтриванеБраво автора/ката!!! Много уважавам точните дози в рецептите! "1 каф.л.сол, 1 каф.л.сух чесън, 1 суп.л.копър". Да кажеш "сол на вкус" е нечестно и немарливо!
ОтговорИзтриванеВъпреки, че всеки си има собствен усет за солта, нали :)
Изтриване