26 ноември 2012 г.
Пълнени пилешки филета със сирене и спанак
Или едно вкусно петъчно събуждане. Ден за пътуване до София, а в такива случаи в четвъртък вечер се готви на поне два котлона и двете скари във фурната. Едновременно. И задължително нещо в Крок-пот-а, което не иска много наглеждане. При готвенето в Крок-пот пара не се отделя, обаче има едни манджи, които докато се готвят, аромата им се разнася малко по-надалеч.... особено, ако са отворени и вратите. Киселото зеле е един пример, след който ми е забранено да го готвя вечер - на ЧовекЪт му се приискало през нощта да стане и опитва. Да е станал пък, няма само аз да ровя нощем в хладилника. Е, вече готвя зелето през деня и други такива силни аромати не сме усещали. До петък ранна сутрин, когато усетих аромата на печеното прошуто и салвия . Откакто за пръв път направих пилето-салтимбока, този аромат ми е много, ама много любим. Фаворит сред ароматите мога да кажа. И тъй като аз готвя у нас, налага се човеците да ме търпят с него. С глиган-салтимбока, риба-салтимбока и май остана само телешко-салтимбока да направя. (ПП: Направила съм, ето Салтимбока ала романа (Saltimbocca alla romana) И всички сготвени в любимата ми тенджера Крок-пот.
В този ред на среднощно готвене и чакащи своя ред рибоци в банята стигнах до пилешкото месо; трябваше да вложа и един спанак някъде и се сетих, че пълних едни пилешки бутчета като тези заешки с плънка от пилешко филе и синьо сирене, които са завити в прошуто и изпечени.
Е как няма да ме събуди такъв аромат в 6 сутринта? Ето я и сутрешната гледка
Пълнени пилешки филета със сирене и спанак
Необходими:***
2 бр. пилешки гърди-пеперуда
300 г спанак + 2 лъжици олио
150 г бяло саламурено сирене
100 г кашкавал
около 20 листа (слайс) прошуто
черен пипер
7-8 листа салвия
3-4 с.л. олио
80 мл. коняк
100 мл бяло вино
50 мл вода
сока на половин лимон (~ 20мл)
5-6 с.л. брашно
1 с.л. царевично (натурално) нишесте
Приготвяне:
* Филетата пеперуда се разделят на две през средата - получават се 4 бройки, колкото длан.
* В широката страна на всяко с остър нож се прави прорез и джоб.
* Почистеният и нарязан спанак се задушава в олиото, докато смени цвета си; отмества се от котлона и се прибавят сиренето, настъргания на едро кашкавал и подправя с черния пипер.
* Приготвените джобове се пълнят със сместа (така, че едва да се срещнат двете страни на филето -поемат ~ 3 лъжици от нея. Няма да излезе при печенето)
* На дъска се нареждат по 3-4 листа (слайса де) прошуто така, че да се застъпят.
* Поставя се напълненият джоб по средата им. Срязаната част на джоба трябва да бъде по средата на лентите прошуто, за да може да затвори отворите и плънката да не изтича.
* Завиват се стегнато. Ако лентите прошуто са хубави и дълги, успяват да обвият добре джобовете.
* Олиото се загрява в тиган, завитите филета се овалват в брашното, изтупват се от излишното и запечатват в тигана отвсякъде - за по минута.
* Изваждат се - в керамичния съд на Крок-пот. (или в друг глинен съд, разликата е само времето на приготвяне).
* Когато са готови, в тигана се наливат течностите и оставят за 2 мин. да покъкрят - достатъчно време да деглазират тигана.
* Сосът се изсипва при джобовете, прибавят се листата салвия, поставя се капака на бавноготвещия Крок-пот и се включва на режим I/low за 4.5 часа
* Когато се отвори се прибавя размитото в 2-3 лъжици вода нишесте. Няма нужда от бъркане, достатъчно е да се разклати уреда и соса е готов, уплътнен.
***Тези филета бяха достатъчни да се нахранят 6 човека. Доста големички са. Но и да са в повече, на следващия ден и след притопляне са вкусни.
Вместо в Крок-пот (знам, че малко хора имат такива уреди, но наистина са добри помощници в готвенето) джобовете могат да се изпекат и в глинен съд - гювеч, тава. Времето за печене в този случай е 30 до 40 мин. на 170*.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Пепи, чудни са!!!! Непременно ще се пробва и тая твоя вкусотия :)
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти хареса, Мина!
ИзтриванеХм, любима рецепта, а приготвена в крок-пот вероятно още по-вкусна!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеда, Иглика, вкусно е. Защото е в керамично гърне. А това, че само се готви там е в плюс.
ИзтриванеХубава и спорна седмица и на теб!
Пеп, въпреки че не съм гладна, това ястие неустоимо ме привлича... може би и аз трябва да си забраня след 20 часа да пристъпвам в твоето местенце :)
ОтговорИзтриванепо-добре след 20ч., Зори, отколкото сутрин :)
ИзтриванеПепчо,
ОтговорИзтриванемного мръвка, много нещо и коя от коя снимка по-изкусителна;))
Не отказвам, да си знаеш;)
Хубава седмица!
Добре, Мъхче, дръпни си столче и се настанявай :)
ИзтриванеСпорна седмица да ти е!
Ехааа, какво вкусно събуждане!
ОтговорИзтриванеДа не говорим , че от изброените приготвени и невероятния им аромат, корема ми стърже рано рано.
Прегръдки Пепче:)
и за теб, Кате :)
ИзтриванеАз затова предложих замяна да правим, за онази апетитна торта, но тя сигурно е в историята вече :)
О, пилешко завито в прошуто или в бекон е неустоимо вкусно, а с тая нежна плънка не само ще ме събуди в 6 сутринта, ами и да спя няма да ми даде, само като знам какъв резултат ме чака :) Пепи, чудно е станало! Коричката най ме привлича! ;)
ОтговорИзтриванеНа теб ти вярвам, че няма да спиш :))
ИзтриванеА коричката беше чудна, да.
Хубав ден, Ирма!
Пепи, буквално ме вкара в сутрешното приключение, взех да се разхождам из стаите, ама аромат при мен няма:(. Ей, невъзможна си вече с тези вариации на салтимбока. Изглежда великолепно!
ОтговорИзтриванеАми Кате, комбинацията месо, салвия и прошуто ми ст ана любима. Какво да се прави :)
ИзтриванеПеп, уникална си! Не спирам всеки път да се наслаждавам на майсторски приготвените ястия и все по-хубавите снимки! накара ме отново да се облизвам пред монитора. Прегръдки, мила! :)
ОтговорИзтриванеЕее, казано от теб за снимките, направо ме възгордява, Еви!
ИзтриванеСлънчев ден и прегръдка!
Пепче,този загар по пилешкото ме грабна от раз.Синчето ти със сигурност си е хапнал с удоволствие-друго си е мама да донесе вкусна гозба.Аз готвя киселото зеле и подобни ароматни манджи когато няма никой в къщи,че и абсорбатора не поема всичко и все на някой му мирише чак в другата стая.Салвия ползвам много малко,че все силна ми се струва...
ОтговорИзтриванеХубав ден-прегръдки!
Салвията явно не е за всеки вкус, Живе. От нея са достатъчни 2-3 листенца, за да ароматизира цяла тава ястие.
ИзтриванеХубав ден и на теб!
Пепи, ястието е разкошно, много ме грабна коняка който си прибавила към соса, непременно ще пробвам. Много вкусни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
коняк често прибавям в месо, харесва ми какъв аромат му придава. Добре, че младежите купуват разни коняци, та все има някой изостанал в къщи :))
ИзтриванеПоздрави и на теб, Марианка!
Много сочно и вкусно е станало, Пепи!Колкото до рибоците, прати ги в нашата баня, няма да ччакат поне:)
ОтговорИзтриванедругия път ще знам къде да ги пратя :)
ИзтриванеРазкошно! И комбинацията сполучлива, и сосчето вкусно, и снимките примамливи!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер, Пепа!
Соса малко недогледан, в повечко сгъстих, ама нищо :) надявам се на вкус да компенсирах.
ИзтриванеХубав ден на теб, Ина!
Филенцата и снимките ти са жестоки,скъпа!
ОтговорИзтриванеВеликолепно блюдо си приготвила отново!Думай сега за тези слайсове-коя марка и от коя верига ги набавяш :)) !
А за двата котлона и двете скари едновременно ще се направя,че не прочетох,да не си образувам комплекси,фурия такава! :)
Много прегръдки от мен!
Аз ти писах, но пак :)
ИзтриванеЕдни купувам от Лидъл и Метро, вакумирани слайсове в опаковки по 100 (мисля толкова бяха) грама.
В почти всички магазини има от другите, вносни "изрезки", но те са винаги слепени, накъсани и нищо не можеш да завиеш с тях.
Тук в един магазин понякога улучвам пратки, в които всеки лист е отделен с хартия (както тези в Метро и Лидъл). И са хубави, широки слайсове, цели ненакъсани; тогава купя повечко и прибера и в камерата.
Това с котлоните не е ежедневие, знаеш. Както е случи :)
И от мен прегръдка :) и празнувам в сряда, нали знаеш :)))
Пепи, не знам тебе дали те е събудила, ама мен няма да ми даде да заспя тази гледка! Неустоима е просто! Точно днес си мислех, че ми се ще да пробвам /ами да, срам и позор, но още не съм/ твоето пиле салтимбока и ти ми поднасяш пак подобно изкушение...ако не ми мине котка път в почивните дни ще приготвя едно от двете предложения.
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания за хубава вечер!
Стискам палци котките да си стоят по домовете тези дни :)
ИзтриванеХайде сега в новата кухня ще ги направиш.
Поздрави и хубава почивка, Ети!
Пепи, нали не си забравила, че от няколко години съм подала при теб молба за осиновяване и всяка година си я подновявам. Да знаеш, че още днес я подновявам за следващата и не си и мисли, че ще се откажа! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно ястие, Пепи! Както винаги апетитно, прелъстяващо и неустоимо!
Прегръдки, Пепи, лека нощ и пожелание за един прекрасен ден утре!
Не, Вени, не съм забравила. Ако направим сделката, така и аз ще съм добре :) че козунаци не правя. Толкова много се ядат в къщи, та не бих успяла да им смогна и козунака е един от малкото неща които мога, но не правя.
ИзтриванеПрекрасен ден и на теб да е!
pep4o, поздравления и благодарности за прекрасните рецепти, презентации и разкази!
ОтговорИзтриванеОт години чета блога и готвя с теб.
Весела Коледа и щастлива Нова Година!
Благодаря :) Поздрави и успешна и спорна да бъде Новата година и за теб!
Изтриване