Най-лесното агнешко печено, за вкус няма да говоря - щом съм напълнила чинията :)
Друг път, когато готвя само месо в Крок-пот-а обикновено го запечатвам на тигана, но този път - месото само успя да се размрази от фризера, овалях в подправките и в гърнеца.
Продукти:
1,5-1,8 кг. агнешко месо
по 1 ч.л. джоджен, мащерка, риган, черен и червен пипер, сол
1 с.л. брашно
100 мл. червено десертно вино
50 мл. вода
3-4 глави чесън
Приготвяне:
* Всички подправки и брашното се смесват.
* Всяко парче месо се поръсва с тях и обтрива с ръце, за да полепнат по него.
* Поставят се в уреда; прибавят се почистените, но цели глави чесън, наливат се виното и водата.
* Крок-пот се включва на:
в режим „LOW” - на 6 часа
в режим “HIGH” - на 5 часа.
*** Времето за готвене зависи и от възрастта на агнето :), моето е домашно и агне, но ако след изтичане на времето е още жилаво, може да се включи уреда за още 1 - 1,5 ч., докато месото омекне.
***Ако нямате slowcooker, може да поставите месото в глинен гювеч и да го готвите на 120* във фурната за 4 часа.
Уредите Crock-pot са създадени да работят без надзор. Веднъж поставили храната в него, включваме уреда и можем да отидем на работа, да излезем от в къщи, или да се занимаваме с каквото желаем. След приключване на готвенето Crock-pot поддържа ястието топло и готово за консумиране в продължение на няколко часа.
Аз използвам тази функционалност на уреда и поставям вечерята в него сутрин, преди работа; или обяда - вечер, преди да си легна, както сега, в полунощ :)
Пепи, Пепи, какво ми причини ти по никое време. Неустоимо омайващо, замайващо, пленяващо ястие. Да го хапне човек с поглед направо. Еееех, който си има домашно агънце ще яде, който няма, така ще преглъща по твоето. И не ми казвай, че в магазина има агнешко, е, има, но не е като домашното, нали...
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и лека нощ от мен, Пепи! ♥ ♥ ♥
Защото не си лягаш о'време, Вени :) затуй по никое време.
ИзтриванеАбе имаме в магазина агнешко. Дори австралийски имаме. Повече от българско.
Сърдечни поздрави и хубава вечер на теб :) днес, Вени!
Присъединявам се към Вени!Наистина пленяващо!супер агнешко, никога не отказвам, сигурна съм, че в тази бавна тенджера е станало великолепно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСонче, щом дъщеря ти има, ти сигурно си опитвала готвено в нея. Много крехко става месото. А най-хубавото, че нищо не пазиш :) да не загори.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Пепи, не знам крок пот -а ли да ти отмъкна или агнешкото или теб?!:) Толкова вкусно агнешко си приготвила, че се намествам от сутринта при теб:) Супер изглежда, ароматно е, вкусно е, и много изкусително!!!
ОтговорИзтриванеПредлагам крок-пот да отмъкнеш, а агнешкото сама ще си направиш, Кате!
ИзтриванеБожествено! Накрая и аз ще си купя slow cooker то е ясно :)
ОтговорИзтриванеЗори :) ами полезен е да ти кажа. Мнооого дори.
ИзтриванеТова пък месо как го обичам... и добре , че е Пепеляшка да ме светне, че в Метро го продават целогодишно;) Следващият уикенд ще направя, ама без бавното гърне, че си нямам...
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Пепчо!
във фурната си го направи, в друго гърне, ако имаш, Мъхче, или в тава, добре покрита с 2-3 пласта фолио. И повечко часове на малки градуси.
ИзтриванеОх, пак на това агнешко попаднах!!! Пепчо, честит празник на вашето прекрасно семейство! С пожелания за здраве, разбирателство, уют и топлина! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеХайде, смених го агнешкото. Сложих едни сладки горе :)
Умопомрачително... ммм и много вкусно. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви!
ИзтриванеЗдравей, Пепи! Моля те, кажи не се ли добавя масло или друга мазнина в крок пота при агнешкото?
ОтговорИзтриванеАко месото има мазно по него - не, не се добавя. При моите в повечето случаи има мазно и аз го изцепвам. Когато съм случвало на по-постно :) месо - тогава слагам една-две лъжици олио и толкова масло, с което намазвам месото преди готвене.
ОтговорИзтриванеСветъл празник, Пепи! Благодаря за бързия отговор. Не добавих мазнина, цяла нощ къкри в крок пота или по-точно в подобна бавноготвеща тенджера. В резултат имам много крехко и добре овкусено месо за празничен обяд. Само ще го пъхна във фурната, за да получи онази златиста и хрупкава коричка. За меса този уред е незаменим, варя и царевица в него, но в общи линии не го използвам често, мислех си да го ползвам и по Коледа за сарми, но се отказах, защото не знам колко точно вода да сложа. Отклоних се, благодаря отново, когато стане дума за готвене с месо, първо надничам при теб!:)
ОтговорИзтриванеНаистина за меса е много добър уреда, пък и за много манджи :) Сарми правя, пълня до горе уреда, наливам вода колкото да покрие сармите - но ориза и месото/кайма са сурови, не ги задушавам предварително. Слагам и лист фолио под капака, затварям - и така, пълен уреда, на 3 реда, пека около 8 часа.
ИзтриванеСветъл празник и на вас!