Добре известно е, че у нас сладкиши се ядат едни и същи - влязат ли в любими, дори израза "до втръсване" не съществува. Остават си завинаги. Както шоколадовия сладкиш на Роси , най-любимите мъфини с боровинки на Юлка, които са еднакво вкусни с всякакви плодове, или пък Блонди-блокчетата (с временна забрана заради жегите) и още 4-5 сладории. Е, у нас и със соленото сме така. Като тези рибни хапки в сладко-кисел сос, които правя напоследък три пъти за две седмици.
И съответно трудно се признава нещо ново и различно.
И съответно трудно се признава нещо ново и различно.
Обаче от време на време ги шашвам с нещо ново и пъстро (у нас май всички сме "луд на шаренко се радва") и чак аз си харесвам резултата от първи поглед - както тази прекрасна торта за РД на ЖулЕто.
По сладолед не припадам. За разлика от другите членове на фамилията. Въпреки, че цяла зима пия вода от хладилника и с лед, сладолед и да не видя, няма да се сетя. Преди години в една игра Дианка публикува този терин, после Марианка публикува друг сладоледен терин и тъй като скоро в "Искрено и лично" отговарях на въпроса "Коя е рецептата, която отлагате" - ето, това е една от тези рецепти, които отлагам. Само по горната причина, че мога без сладолед .
А терин харесвам всякакъв (най-вече солен) и на няколко вида се радваме у нас. За шаренкото вече споменах и много ми харесва играта на цветовете в ястията. Е, тук определено зеленото е малко, но и киви не обичам (нищо общо с магданоза). И докато публикацията не се е превърнала в какво обичам и какво не обичам, ето как се приготвя този изключително лесен десерт.
Формата е трапецовидна с размери ~ 30/10/10 см.
За по-лесното обръщане и изваждане и вместо да потапям формата в гореща вода за секунди, дъното и стените покрих със свежо фолио (стреч) - така се обръща в подходяща чиния, отлепя се фолиото и ..... задължително остър, голям нож, потопен във вряла вода, за по-лесното рязане на сладоледения терин.
И последно плодовете могат да бъдат всякакви любими, сезонни. Ако са едри, както прасковите - нарязват се на дребни парченца.
Аз го направих с готов, купен сладолед. Не, че не съм правила сладолед, но точно сега реших, че и аз съм човек и мога да се възползвам от правото си да се улесня
В пластовете могат да се прибавят ядки разни, бисквити и шоколад и да се подредят цветово по желание.
Сладоледен терин
Продукти: (форма 30/10/10 см.)
1200 мл. бял ванилов сладолед (на кутиите пише мярката освен гр. и мл. )
800 мл. какаов сладолед
малък пакет бишкоти ( 170 гр)
3 праскови
2 бр. киви
250 гр. малини
още:
малини, праскови и бял шоколад за гарниране
Между другото, плодовете могат да се пасират и объркат със сладоледа. Е, така няма да се усещат парченцата плод, но пък смесите ще станат хомогенни и едноцветни.
И сега сглобяването , защото "приготвяне" е прекалено силна дума в случая.
* Сладоледът се оставя на стайна температура да омекне.
* На дъното на формата (покрита със свежо фолио) се натрошават половината бишкоти.
* Изсипва се една трета от белия (примерно) сладолед и на 3-4 места - по лъжица от кафявия.
* Следва пласт малини...........
* Следва още пласт бял сладолед и нарязаното на дребни парченца киви.
* Отново пласт сладолед....
* Следващия е ситно нарязани, обелени праскови (моя дойде двоен ) и пак пласт бял сладолед.
Ако сладоледа съвсем се е размекнал (което пък е подходящо за разните пластове) - се замразяват слой след слой (20 мин. след всеки пласт сладолед във фризера са достатъчни.) .
* И тук вече задължително формата в камерата, защото смесите стават доста и плодовете натежават и започват да пропадат надолу :).
* Следва останалия кафяв сладолед, върху който се натрошават останалата половина от бишкотите.
* Завива се с краищата на свежото фолио и прибира в камера или фризер за поне 3 часа. (тук трябва да сте сигурни ,че във фризера няма странична миризма на месо и зеленчуци)
* Поръсва се с настърган шоколад, гарнира се с плодове и...... и в чинията с парченце тери - пак плодове да ви е сладко, ако решите да си направите!
Много хубав терин!
ОтговорИзтриванеКрасив, пъстроцветен и вкусен.
И на мен ми харесва повече плодовете да са на късчета, а не пасирани.
Браво! Чудесно си се представила.
И с пасирани ще направя :) нали се харесва.
ИзтриванеБлагодарско, Ели!
Много е красив, Пепи и за разлика от теб, направо си умирам за този ти сладоледен терин! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеотдавай се на изкушението ,Снежи, щом го обичаш!
ИзтриванеПрегръдки и на теб!
Ох, Пепи, аз пък си умирам за сладолед, така че твоят терин направо си ме изкушава... Чуден е, много ми харесва!
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко на всички и хубава вечер ти желая! :)
Благодаря, Гери!
ИзтриванеХубави събота и неделя и скорошно завръщане на теб желая!
Много е красив, Пепи, въпреки че споделям твоето равнодушие към сладоледа, снимките на тази цветна феерия грабват!
ОтговорИзтриванеЕто, че намерих съмишленик в равнодушието към сладоледа :)
ИзтриванеДобре, че бяха плодовете.
Благодаря ти, Иглика!
Не само е красавец твоят терин, но убедена съм е изключително вкусен, Пепи! Здраве, безброй успехи на Жули пожелавам! :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Еви!
ИзтриванеОооо,ооооо,колко много снимки,и какви накипрени,аранжирани,ето че музата ти е работила на макс не само в сътворяването на десерта!Вложила си наистина много желание и това се усеща във всеки кадър,поздравления,Пеп!
ОтговорИзтриванеОт вчера насам плакна око и днес го очаквах в цялата му прелест,но ти надмина очакванията ми със сигурност!
Много е красив-и като украса,и като цветово съчетание от плодовете вътре,просто разкош!
И аз не бях от големите сладоледопоклонници...но,май нещата се промениха лекинко от Рим насам.
Голямо блаженство е бил този терин,голямо!
Сърдечена прегръдка от мен,а аз отивам да го сънувам! :)
Беше, Роси, беше :)
ИзтриванеА долу на Катето вече обясних защо толкова снимки. И с този нов монитор у дома не мога да хвана снимките - едни са ми бледи, други са мътни... ей затова ги слагам всички, да не изпадам в чуденки :)
Прегръдка иии когато ме прочетеш - пожеланието ми е за хубава и спорна седмица!
Невероятен!Пъстър, вкусен и представителен! И актуален в момента!Поздрави,Пепи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Таня :)
ИзтриванеТъкмо за сезона - и разхлаждащ, и с плодове :)
Чуден!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вале!
ИзтриванеИ мен ме грабнаха цветовете! И аз се радвам на пъстричко и шаренко, а щом има и сладолед
ОтговорИзтриванесъм на седмото небе!Поздрави!
Благодаря, Натали :)
ИзтриванеПоздрави и хубав уикенд и на теб!
Пепи!:) Ще започна с крилатата фраза: "По сладолед не припадам" :), разлепих се от смях:). Обожавам чувството ти за хумор! А сега сериозно ще ти се скарам за многото снимки, защото бях помолила да публикуваш по една, не се издържа така! Умопомрачителни са всичките, кулинарна фурия си ти! Винаги съм мислела, че можеш да ме изкушиш със солените ястия, там си кралица, обаче напоследък ме подлудяваш и със сладките и се чудя вече как да влизам в този блог, но със сигурност не трябва да съм гладна:). Страхотна си, Пепи!
ОтговорИзтриванеТака де :) няма да се сетя, ако не го видя.
ИзтриванеКате, имам много основателна причина за многото снимки.
Първо: Беше си горещ неделен следобед и докато го наглася и режа и се въртя около него, той видимо започна да се разтапя.
Второ: Ами не можах да избера кои снимки да сложа, затова сложих всичките почти :)
И да, не влизай гладна, тогава на човек най-много му се приисква от всичко и по много :)
Хубави почивни дни на теб, Кате!
Впечатляващ сладоледен терин, Пепи,
ОтговорИзтриванелятно фееричен на вкусове, цветове и аромати -
страхотни снимки и композиции.
Чудесна идея и неустоимо предложение - Прекрасен,
комплименти с пожелания за хубаво и усмихнато лято, Диана
Много ти благодаря, Дианка!
ИзтриванеМнението ти за сладоледа е много ценно за мен, знам, какъв ценител си на тази сладост.