Добрият стар тоталитарен десерт от столовете а десерт или сутрешна закуска - въпрос на избор. Еднакво вкусен е и топъл, и студен, но по моето скромно мнение е най-вкусен с карамелизирана захар отгоре. Най-доброто е, че като се направи една тава от него и закуската за 2-3 дни е готова. Получава се добре с всяка паста (макаронено изделие), макар да предпочитам тръбичките :) така малките цилиндри се изпълват с плънка и определено повече ми харесва. В тази публикация, макароните на фурна са със спирали.
Необходими са:
4 яйца
~ 0.800 л. прясно мляко
~ 250-300 г сирене
80-100г краве масло
1 ч.ч. захар ( на вкус) + 2-3 с.л.
Приготвяне:
* Пастата се сварява с щипка сол в 2 литра вода (според указанието на пакета - около 7-8 мин)
* Оцежда се и се прехвърля в тавичка (30/20 см пр. )
* Прибавя се захарта и натрошеното сирене и разбърква.
* Яйцата се разбиват и малко по малко към тях се прибавя прясното мляко.
* С тази смес се заливат макароните.
* Маслото се нарязва и нарежда отгоре върху пастата.
* Поръсва се с останалите 2-3 лъжици захар.
* Пече се на средна скара, в предварително загрята фурна на 180-190* градуса до леко златисто запичане отгоре (и карамелизиране на захарта )
Любимият ми десерт от това време :) ...и сега бих хапнала с удоволствие ! Изглежда много вкусно това запечено парченце :) !
ОтговорИзтриванеХубава вечер ,Пеп4о !
Благодаря, Ваня, хубава вечер и на теб!
ИзтриванеОт седмица време милото мине, не мине и ми подсказва "Макарони на фурна!" "Да опека ли искаш?" го питам, а той "Ами, някой ден" :)
ОтговорИзтриванеЯвно със захлаждането ни идват мераци за нещо по-така, по-топличко, по-домашно, уютно. А този десерт създава наистина такива усещания. :)
Страхотна зачервена коричка си му спретнала, Пепи! Взимам ти идеята за малко захар най-отгоре, че аз я слагам в млякото (правя смес за крем карамел) и после само търся карамелизирани връхчета. И не само аз. :)))
Хубава вечер и щастливо утре, Пепи!
П.С. Пропуснала си яйцата в приготвянето. Май си бързала с виличка в една ръка ;)
ОтговорИзтриванеда ми имаше виличка сега. Отивам да ги пиша де ги вложих :)
ИзтриванеПолзвай идеята,Ирма,а веднъж, да ти кажа,наскоро, забравих да ръсна захарта отгоре преди да се пече. Е, сложих я после и я минах с горелката :) пак стана.
Това беше удар в десяката.Поздравления.
ОтговорИзтриванеВкусна класика е за мен това :)
ИзтриванеКласика, ама хубава;) Вчера ми бе зададен въпросът кога по-точно смятам да направя???;) Ей на, явно е време. Изглежда супер, Пепчо!
ОтговорИзтриванеИ е хладно вече времето, става за фурна.
ИзтриванеЛека нощ, Мъхче!
Ох ... и у дома са любими :) Май е дошло време да ги изненадам :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за подсещането ! Много апетитни са ти се получили :)
Аз съм човека, Дани :) с подсещането.
ИзтриванеА ти - с правенето сега :))
Ох, Пепи, как обичам, ако знаеш... Ще си поръчам на майка ми да ми направи, когато се приберем. Страхотно изглеждат твоите макарони!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Хайде прибирай се, Гери :) много ти е домъчняло за дома :))
ИзтриванеКаква вкусна закуска ми сервираш! Обичам макарони на фурна, твоите както винаги изглеждат изкушаващи :)
ОтговорИзтриванеДа закусим заедно :)
ИзтриванеДаже с този традиционен десерт-закуска ти пак намери с какво да ме изненадаш, Пепи :)
ОтговорИзтриванеИ аз като другите правя смес за крем карамел, слагам и още малко захар в макароните и обърквам с масълце, но нямам твоята златна карамелена коричка. За сиренце пък изобщо не съм се сещала...
Еее, твоята рецепта определено е по-добра! Сега вече ще подобря и моята.
Пак благодаря :)
Мира
Откакто се помня :) (любим израз) мама ми правеше макароните със захар и сирене.
ИзтриванеНа една почивка, няма да забравя как в стола, в който се хранихме, лелята питаше - със захар, или със сирене - и държеше най-важните лъжици. Ами аз като ги ям и с двете? Поисках и от двете, ама не можело. Милото ме спаси тогава, като каза, че той макарони не яде, да дава неговата добавка на мен.
Пробвай така, но започни с по-малко сирене, щом не сте хапвали.
Поздрави!
яйцата къде се слагат?
ОтговорИзтриване* Прибавя се захарта и натрошеното сирене и разбърква.
Изтриване* Яйцата се разбиват и малко по малко към тях се прибавя прясното мляко.
* С тази смес се заливат макароните.
ТУК
мерси! много са вкусни и направо обрах точките пред мъжката част :) :)
ИзтриванеПепиии, казано - сторено. Вкъщи съм си и приготвих макароните, но по твоята рецепта. Прекрасно се получиха! Дали защото съм си в нас, дали защото наистина беше успешен опит, ама са едни от най-вкусните макарони на фурна! Благодаря още веднъж и скоро ще се включа от родна земя вече.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздравиии! :)))
Браво, Гери! много се радвам, че ги направи и ти харесват!
ИзтриванеДобре си дошла на родна земя :) и очакваме включване от теб!
Ей сега ги изкарах от фурната! Ммм, че вкусно миришаааат!!! Три въпросчета:
ОтговорИзтриване- на моите макарони пише да се варят 11мин, пак ли да ги варя само 7-8мин (видях че и други рецепти варят 7-8мин, та тоест до пълна готовност ли варя или остават една идея твърди за да могат да попият от плънката после)?
- заливката напълно ли покрива макароните или горният слой са само наполовина в заливката?
- как ти стана този горен слой със много сиренце и цвят?
Много благодаря за чудесната рецепта!!!
Да ви е сладко!
ИзтриванеОстаналото:
За варенето съм писала седем осем минути, но е според указанието на пакета -зависи от вида на макароненто изделие - добре сварени но не разварени.
Заливката напълно покрива макароните - подбери подходяща тава, или прибави още прясно мляко.
Цвета става от запичането, Писала съм, че се пекат на средна скара във фурната до зачервяване. А сиренето остава отгор, Защото заливаш макароните с млечната смес -млякото попива навътре, но сиренето остава обикновено отгоре
Пепи, мнооооого благодаря за отговорите!!! Мога да докладвам, че макаронките станаха супер вкусни, не само ароматни :) Въпроса за горният слой сиренце беше специално от мъжа ми, който мислеше че съм забравила 'втората заливка, като за мусака, ама със сирене'....Казвам му аз на човека, че до буква следвах инструкциите. Но сега вече спокойто мога да му кажа, че не от метода, а е от продуктите. Ние живеем в чужбина и явно тукашното краве сирене не изплува толкова много над млякото.
ИзтриванеО, със сигурност е от сиренето. Ако е някое по-меко и топящо, парченцата се затопяват и слизат в соса надолу. На мен ми се е случвало с тип фета. Трябва да е добре узряло българско бяло саламурено сирене.
ИзтриванеАко искаш друг път, когато се позапече, изкарай тавата, поръси малко сирене, 2-3 лъжици захар и върни във фурната да се запича вече за коричка.
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗначи да разбирам, че макароните се разбъркват със сиренето и захарта.. Т.е. не разтваряме предварително захарта в яйцата или млякото
ОтговорИзтриванеДа, няма смисъл предварително да се разтваря захарта в млякото
Изтриванедокато се пекат, тя се разтваря