4 септември 2013 г.

Макарони на фурна

       Добрият стар тоталитарен десерт от столовете smile1 а десерт или сутрешна закуска - въпрос на избор. Еднакво вкусен е и топъл, и студен, но по моето скромно мнение е  най-вкусен с карамелизирана захар отгоре.  Най-доброто е, че като се направи една тава от него и закуската за 2-3 дни е готова.  Получава се добре с всяка паста (макаронено изделие),  макар да предпочитам тръбичките :) така малките цилиндри се изпълват с плънка и определено повече ми харесва. В тази публикация, макароните на фурна  smile1 са със спирали



Необходими са: 

1 пак. макаронени изделия по избор (400 г) 
4 яйца
~ 0.800 л. прясно мляко
~ 250-300 г сирене
80-100г краве масло 
1 ч.ч. захар ( на вкус) + 2-3 с.л. 


Приготвяне: 
* Пастата се сварява с щипка сол в 2 литра вода (според указанието на пакета - около 7-8 мин) 

* Оцежда се и се прехвърля в тавичка (30/20 см пр. )
* Прибавя се захарта и натрошеното сирене и разбърква. 
* Яйцата се разбиват и малко по малко към тях се прибавя прясното мляко.  
* С тази смес се заливат макароните. 
* Маслото се нарязва и нарежда отгоре върху пастата. 
* Поръсва се с останалите 2-3 лъжици захар. 
* Пече се на средна скара, в предварително загрята фурна на 180-190* градуса до леко златисто запичане отгоре (и карамелизиране на захарта smile1)

30 коментара:

  1. Любимият ми десерт от това време :) ...и сега бих хапнала с удоволствие ! Изглежда много вкусно това запечено парченце :) !
    Хубава вечер ,Пеп4о !

    ОтговорИзтриване
  2. От седмица време милото мине, не мине и ми подсказва "Макарони на фурна!" "Да опека ли искаш?" го питам, а той "Ами, някой ден" :)
    Явно със захлаждането ни идват мераци за нещо по-така, по-топличко, по-домашно, уютно. А този десерт създава наистина такива усещания. :)
    Страхотна зачервена коричка си му спретнала, Пепи! Взимам ти идеята за малко захар най-отгоре, че аз я слагам в млякото (правя смес за крем карамел) и после само търся карамелизирани връхчета. И не само аз. :)))
    Хубава вечер и щастливо утре, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  3. П.С. Пропуснала си яйцата в приготвянето. Май си бързала с виличка в една ръка ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да ми имаше виличка сега. Отивам да ги пиша де ги вложих :)
      Ползвай идеята,Ирма,а веднъж, да ти кажа,наскоро, забравих да ръсна захарта отгоре преди да се пече. Е, сложих я после и я минах с горелката :) пак стана.

      Изтриване
  4. Това беше удар в десяката.Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  5. Класика, ама хубава;) Вчера ми бе зададен въпросът кога по-точно смятам да направя???;) Ей на, явно е време. Изглежда супер, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И е хладно вече времето, става за фурна.
      Лека нощ, Мъхче!

      Изтриване
  6. Ох ... и у дома са любими :) Май е дошло време да ги изненадам :)
    Благодаря за подсещането ! Много апетитни са ти се получили :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм човека, Дани :) с подсещането.
      А ти - с правенето сега :))

      Изтриване
  7. Ох, Пепи, как обичам, ако знаеш... Ще си поръчам на майка ми да ми направи, когато се приберем. Страхотно изглеждат твоите макарони!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде прибирай се, Гери :) много ти е домъчняло за дома :))

      Изтриване
  8. Каква вкусна закуска ми сервираш! Обичам макарони на фурна, твоите както винаги изглеждат изкушаващи :)

    ОтговорИзтриване
  9. Даже с този традиционен десерт-закуска ти пак намери с какво да ме изненадаш, Пепи :)
    И аз като другите правя смес за крем карамел, слагам и още малко захар в макароните и обърквам с масълце, но нямам твоята златна карамелена коричка. За сиренце пък изобщо не съм се сещала...
    Еее, твоята рецепта определено е по-добра! Сега вече ще подобря и моята.
    Пак благодаря :)
    Мира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Откакто се помня :) (любим израз) мама ми правеше макароните със захар и сирене.
      На една почивка, няма да забравя как в стола, в който се хранихме, лелята питаше - със захар, или със сирене - и държеше най-важните лъжици. Ами аз като ги ям и с двете? Поисках и от двете, ама не можело. Милото ме спаси тогава, като каза, че той макарони не яде, да дава неговата добавка на мен.
      Пробвай така, но започни с по-малко сирене, щом не сте хапвали.
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Отговори
    1. * Прибавя се захарта и натрошеното сирене и разбърква.
      * Яйцата се разбиват и малко по малко към тях се прибавя прясното мляко.
      * С тази смес се заливат макароните.

      ТУК

      Изтриване
    2. мерси! много са вкусни и направо обрах точките пред мъжката част :) :)

      Изтриване
  11. Пепиии, казано - сторено. Вкъщи съм си и приготвих макароните, но по твоята рецепта. Прекрасно се получиха! Дали защото съм си в нас, дали защото наистина беше успешен опит, ама са едни от най-вкусните макарони на фурна! Благодаря още веднъж и скоро ще се включа от родна земя вече.
    Сърдечни поздравиии! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, Гери! много се радвам, че ги направи и ти харесват!
      Добре си дошла на родна земя :) и очакваме включване от теб!

      Изтриване
  12. Ей сега ги изкарах от фурната! Ммм, че вкусно миришаааат!!! Три въпросчета:
    - на моите макарони пише да се варят 11мин, пак ли да ги варя само 7-8мин (видях че и други рецепти варят 7-8мин, та тоест до пълна готовност ли варя или остават една идея твърди за да могат да попият от плънката после)?
    - заливката напълно ли покрива макароните или горният слой са само наполовина в заливката?
    - как ти стана този горен слой със много сиренце и цвят?
    Много благодаря за чудесната рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко!
      Останалото:
      За варенето съм писала седем осем минути, но е според указанието на пакета -зависи от вида на макароненто изделие - добре сварени но не разварени.
      Заливката напълно покрива макароните - подбери подходяща тава, или прибави още прясно мляко.
      Цвета става от запичането, Писала съм, че се пекат на средна скара във фурната до зачервяване. А сиренето остава отгор, Защото заливаш макароните с млечната смес -млякото попива навътре, но сиренето остава обикновено отгоре

      Изтриване
    2. Пепи, мнооооого благодаря за отговорите!!! Мога да докладвам, че макаронките станаха супер вкусни, не само ароматни :) Въпроса за горният слой сиренце беше специално от мъжа ми, който мислеше че съм забравила 'втората заливка, като за мусака, ама със сирене'....Казвам му аз на човека, че до буква следвах инструкциите. Но сега вече спокойто мога да му кажа, че не от метода, а е от продуктите. Ние живеем в чужбина и явно тукашното краве сирене не изплува толкова много над млякото.

      Изтриване
    3. О, със сигурност е от сиренето. Ако е някое по-меко и топящо, парченцата се затопяват и слизат в соса надолу. На мен ми се е случвало с тип фета. Трябва да е добре узряло българско бяло саламурено сирене.

      Изтриване
    4. Ако искаш друг път, когато се позапече, изкарай тавата, поръси малко сирене, 2-3 лъжици захар и върни във фурната да се запича вече за коричка.

      Изтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. Значи да разбирам, че макароните се разбъркват със сиренето и захарта.. Т.е. не разтваряме предварително захарта в яйцата или млякото

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, няма смисъл предварително да се разтваря захарта в млякото
      докато се пекат, тя се разтваря

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...