Е, не пресолен, че да не се яде, но не е сладкиша чийзкейк, да се поясня.
С две думи - солен чийзкейк.
Чизи - от подложката, която е от чизи-бисквитки - зелените опаковки. Щом има Орео-мъфини; кексчета и сладкиши, защо да няма и чизи-чийзкейк .
Важното е, че на едно девойче (и на мен, разбира се) много се хареса. И името, и предястието , тъй като тази солена картина е точно такова.
Чизи - от подложката, която е от чизи-бисквитки - зелените опаковки. Щом има Орео-мъфини; кексчета и сладкиши, защо да няма и чизи-чийзкейк .
Важното е, че на едно девойче (и на мен, разбира се) много се хареса. И името, и предястието , тъй като тази солена картина е точно такова.
Червеното цвекло е любим зеленчук от известно време у нас. Най-вече - на салата с моркови и на сокове, чийто целулозен остатък пак отива на дипове или на салата.
Моята пък любима рецепта с червено цвекло са яйцата, мариновани в сос от червено цвекло. Освен ефектните яйца, маринованото червено цвекло е чудесно за хрупане с всяка салата.
Моята пък любима рецепта с червено цвекло са яйцата, мариновани в сос от червено цвекло. Освен ефектните яйца, маринованото червено цвекло е чудесно за хрупане с всяка салата.
И се получи следната ситуация: сезона е с много зелени подправки; излезе новата реколта салатен лилав лук; саксията ми с бейби-чери домат е избуяла с червени плодчета; червеното цвекло на мама е вързало прилични глави; открих доставчик на пресни пъдпъдъчи яйца с доказан произход от близко село. Освен това едното ни девойче е склонно към всякакви дегустации и ме подкрепя.
Е, това беше момента да реализирам един плануван солен чийзкейк с подложка от солени бисквити. Пък и трябваше да вложа някъде приличното количество пъдпъдъчи яйца, които мариновах.
Винаги казвам, че Оня горе си знае работата и точно, когато мариновах яйцата, видях във ФБ на една страница за карвинг (Artes com comida) картина от лилавия лук със зелени подправки. Те тук се сетих за Кулинарния скрапбукинг , патент на мъжЪт-на-Лулуто, възползвах се от всичко това и развих идеята така, както аз я виждах.
Ето ми творението
Чизи-чийзкейк с червено цвекло
Продукти - формата е елипса, 22/16/10см.
За бисквитената
подложка:
100 гр. солени бисквити Чизи
100 гр. кашкавал
60 гр. (половин малко пакетче) масло
3 с.л. майонеза
по 1 с.л. ленено и сусамово семе
За розовия пласт:
1 малка (200 гр.) глава мариновано червено цвекло*
250 гр. крема сирене
1 ч.л. горчица (едрозърнеста е по случайност, домашна)
100 гр. майонеза (~3 с.л.)
100 гр. заквасена сметана
1 ч.л. желатин
1 скилидка чесън
За белия пласт:
200 гр. заквасена сметана
125 гр.(1 пак.) крема сирене
сол на вкус
1 ч.л. желатин
За украсата:
Копър, магданоз, чери домати, мариновани яйца (заедно с цвеклото), червен лук, може и цветни зърна пипер
Приготвяне:
Яйцата и цвеклото предварително се мариноват по тази рецепта, тъй като яйцата трябва да престоят в маринатата 12-18 часа (кокошите яйца повече, но тези са малки).
* Цвеклото се изважда и подсушава на кухненска хартия.
* Всички продукти за подложката се поставят в блендер/чопър и се мелят, докато се получат лепкави трохи.
* Формата се застила със свежо фолио (найлонов плик) така, че да покрие дъното стените и остане по 3-4 см. извън нея.
* Бисквитената смес се изсипва и притиска с лъжица плътно по дъното, да излезе въздуха от сместа и да се образува равномерно дебела кора/подложка.
* Червеното цвекло се нарязва едро и заедно останалите продукти за розовия пласт (без желатина) се пасира - може до едноросна смес, но предпочетох да оставя цвеклото на дребни зрънца, за да може да се усеща :)
* Желатина се сипва в чашка, с 2 с.л. студена вода и оставя да набъбне.
* Разтопява се на водна баня (или в микровълновата, но внимателно, на ниска температура, тъй като е малко количество) и прибавя в розовата смес.
* Разбърква се и изсипва върху бисквитената подложка.
* Прибира се в хладилник за 2 часа.
* За белия пласт се разбиват/пасират сиренето крема и сметаната, посолява се на вкус и прибавя разтворения в 2 с.л. вода и разтопен, както другия, за розовия пласт.
* Сместа се изсипва върху охладената вече част и прибира отново в хладилник за 2 часа.
* Когато е напълно охладен и стегнат се украсява.
* Преди да се нареже и сервира се хваща за останалите извън формата краища на фолиото, изважда и пренася в подходяща чиния с равно дъно.
* Фолиото от единия край се усуква и подпъхва под бисквитената платка и така издърпва към (собственото :)) тялото, за да се извади.
* Реже се със студен и остър нож, за да не размазва пластовете.
Може да се остави и без украса. На мен без друго зеленото ми пречи а бейби-черито е декоративно.
Солена торта, тарта, чийзкейк, или както ще там да се нарече - ефектно и вкусно предястие е.
И ако на някого му изглежда дълго - не, не е. Просто се приготвя на 3 етапа, за по 5-6 мин. Дори украсата отгоре направих за 10 :)
Супер е Пепи, като прочетох рецептата и ме вдъхнови за някои вариации. Много хубаво се е получил цветовият контраст от цвеклото. И украсата ми хареса. Поздрави
ОтговорИзтриванеЩе чакам твоите вариации, Ани :)
ИзтриванеПоздрави!
Много, много красиво.
ОтговорИзтриванеРецептата е чудесна!
Поздравления за идеята, изпълнението, всичко.
Приятна вечер.
Благодаря, Ели :)
ИзтриванеНаздраве!
Ух, от кога чаках да я публикуваш тази красота, Пепи! Още като видях снимките ти във ФБ съм се подпряла на лакът и чакам :) Луд фен съм на сладките чийз кейкове, но този няма как да подмина. Украсата много ме грабна, да знаеш - страхотно настроение носи! Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеАз нали съм по соленото, повече харесвам този :)
ИзтриванеМного ти благодаря, Снежи :)Прегръдки и на теб!
Пепи, страхотия е това. А както съм гладна в момента :) Иде ми да завия като вълк :)
ОтговорИзтриванеВземи си яйчице, Зори :)
ИзтриванеКрасиво е като картина!За мен по-голямо парче, ако обичаш!Много, много ми хареса и вида и рецептата!
ОтговорИзтриванеМоже, Натали :) Но е в минало време, ще чакаш новото :)
ИзтриванеПепи,направо онемях!Бих казала,че си надминала себе си,това е невероятно ефектен чийз!Като гоблен,като картинка!Букетчето ти се е получило невероятно,умопомрачително!Колкото и комплименти да кажа все ще ми се видят малко,защото наистина страшно ми грабна окото!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност е не по-малко вкусно!
Мисля,че вдъхновението ти е на макс и музата ти в апогей!
Силна прегръдка!
Страхотно предложение....ех, защо не беше по-близо....представям си вкуса на маринованите яйчица, зрънцата цвекло в крема-сиренето....!
ОтговорИзтриванеМного харесвам тия мариновани яйца, Игличе :) имам ли цвекло - винаги заделям едното за мариноване.
ИзтриванеIt looks amazing...will be made one if this days.Have a nice evening.
ОтговорИзтриванеМного ,много красив чизи чийз , Пепи ! Великолепен букет от вкусове !
ОтговорИзтриванеПоздравления от сърце !
А аз сърдечно благодаря, Ваня!
ИзтриванеКато нарисуван е, Пепи! Страхотен просто!
ОтговорИзтриванеКакъв художник съм, а :))
ИзтриванеНевероятно красив, остави ме без думи. Знам колко е вкусен соленият вариант на американския десерт, в комбинация на този външен вид, удоволствието е гарантирано. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и за теб, Еви :) Помня го твоя чийз кейк, богато гарниран с чери домати :)
ИзтриванеЗа мен това си е направо шедьовър :)
ОтговорИзтриванеА хитрата ти идея за бисквитките като основа...браво за хрумването !
Поздрави !
Благодаря ти, Кайти :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Прелестен чийзкейк! Много ми харесва комбинацията от цветове и продукти:)
ОтговорИзтриване:) да, стана много добро и на цветово съчетание :)
ИзтриванеМного,много вкусно изглежда.И красиво.Браво Пеп,страхотна рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, вкусна :)
ИзтриванеПепи, цяло произведение на изкуството си сътворила! И на мен ми е хрумвало да пробвам солен чийзкейк, но мисля като теб - за всичко си има време.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Ще дойде ред и на твоя, Гери :)
ИзтриванеПепи, всеки път когато влезна тук се удивлявам! Този път направо се захласнах! Прекрасен чийз - като започнем от идеята, вкусът, визията и най-вече твоето майсторство! Страхотно ефектно предястие! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате!
ИзтриванеМного ефектно и колоритно, Пепи -
ОтговорИзтриваненежен цветен букет като визия, вкус и аромати...
Страхотна рецепта, комплименти и от мен,
поздрави и усмихната есен, Диана
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеПоздрави и хубави, топли есенни дни и на теб!
Пепи, това е възхитително! Много красиво си го изрисувала! Откакто публикува рецептата всеки ден отварям страницата да се любувам на чийзкейка :) А за вкуса не се и съмнявам, голям фен съм на цвеклото и ще пробвам рецептата задължително :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Хайде, Кате, ще чакам да споделиш мнение , след като опиташ. Дори само пастета може да си правиш с цвеклото.
ИзтриванеМного е красиво,Пепи! До сега все не ми оставаше време да го прочета тук, но м у се радвах във фейса! Много добра идея и ефектно изпълнение! Поздрави за поредното кулинарно чудо, което си сътворила!
ОтговорИзтриванеБоже като го видях ахнах, животът да ми зависи от това не мога да измисля подобна прелест!Пепи Пепи не те знам какво работиш, но ти си била за главен майстор готвач в редторант на малко пет звезди!
ОтговорИзтриванеПарите събирам на хората :) и внасям разнообразие в живота си.
ИзтриванеМислила съм дали бих работила в ресторант. Сигурно не. Както виждаш тук показвам какво съм правила и то когато си искам :) а там ще бъде каквото иска клиента. :) Представи си 90% са като мъж ми - да предпочита скарата в каква да е форма, ресторанта ще фалира :)
Много ти благодаря за хубавите думи обаче :)