Или детски спомен жив :) А в детската градина - два вида деца - такива, дето си ядат млякото с ориз и такива, дето не го ядат.
С годините тези, които не са го яли в забавачката - пак остават с две възможностите - или се научават да го ядат, или продължават да го пренебрегват.
Е, аз бях от тези, които се научиха. Но друг мой любимец вече 23 години отказва да го опита дори.
Що ли не се откажа :) и аз да му го предлагам пък.
Следва най великата рецепта, откакто съм започнала блогуването
МЛЯКО С ОРИЗ
Продукти:
1 ч.ч. ориз
4 ч.ч. прясно мляко (~ 1л.)
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1/3 пак.масло (около 40гр., или 2 с.л.)
канела, ванилия
Приготвяне:
* Оризът се почиства и измива на течаща вода.
* Млякото, заедно с водата се кипват.
* Прибавя се измития ориз, намалява степента на котлона и се оставя да ври мирно и кротко (т.е. наблюдаваме млякото да не изкипи от тенджерата :)
* Ако канелата е пръчка (кора) - тук е момента да се прибави - докато се вари ориза.
* Когато ориза омекне, набъбне и е поел течността се прибавя захарта и ванилията.
* Разбърква се; изключва се котлона, затваря се тенджерата с капак и оставя 10 мин. така да "почине".
* Прибавя се маслото; разбърква, докато се стопи и млякото с ориз разпределя в купички или чашки.
* Отгоре се поръсва с канелата на прах.
Аз съм от онези дето не се научиха:) Да се чудиш моите що все го искат? Чуден е , Пепи! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеТе ядат вместо родителите :)
ИзтриванеКолко мл е чаената ви чаша?
ИзтриванеМоята е 240 мл. Но може да ползвате всякаква, като измервате всички продукти с една и съща чаша.
ИзтриванеМного го обичам, прекрасен десерт за успешна нова седмица. Прегръдки, мила! :)
ОтговорИзтриванеЗамислям се как ли би изглеждал такъв десерт, сниман от теб, Еви :)
ИзтриванеНо в никакъв случай така :)
Уу разкош така да обичам мляко с ориз :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица Пепи :)
Благодаря, Иве, на теб хубав край на седмицата да е!
ИзтриванеА, аз съм от тези, които го обожават,
ОтговорИзтриванелюбим и непреходен десерт, Пепи,
изглежда неустоимо на вкус и аромат ... няколко купички за мен, моля:)
И за зеленцето /, което също обичам/ и млякото с ориз - благодаря,
хубава, слънчева и усмихна нова седмица, Диана
Да, Диди, с теб не за пръв път проявяваме еднакъв вкус :)
ИзтриванеПоздрави сърдечни и хубав край на седмицата!
И аз имам един любимец,дето не иска и да чуе за сутляш :) .
ОтговорИзтриванеВ противовес наследницата му си умре за него.
Аз клоня по-скоро към не обичащите го и понеже ставаме 2:1,никога не съм правила мляко с ориз.
Госпожицата наваксва на бабин дом :) в това отношение.
Добре,че все пак написа тази велика рецепта,Пепи,че току виж бях го започнала да го правя и щях да сложа захарта с начале,а масло хич нямаше да се сетя да сложа.Бе всяко нещо си имало тънкостите :) .
Където и да си почиваш-прегръдка от мен и хубаво да си изкарате!
ааааа и аз слагах захарта в началото, но след няколко изкипявания на млякото - слагам в края :) че трудно се бърше изгорялата захар от печката. А маслото - от мен да е :) малко по-блажно да е :)
ИзтриванеПрегръдки от мен, другарче мило и хубави почивни дни!
ПП: Изкарахме си хубаво, да :)
Аз да си призная не влязох да чета рецептата, а останалото :)
ОтговорИзтриванеНо тъй като нямаше много :).... прочетох и нея...и видях, че я приготвяш по различен начин.\аз например леко заварявам ориза и добавям мляко, и после още... У дома няма хора, които да не ядат този десерт. Но ще си позволя да ти предложа за неядящия да му го приготвиш под формата на суфле с много сушени плодове вътре. Дали пък няма да му допадне?
Хубава нова седмица Пепи!
Бети, понякога няма какво да се каже :) или пък на човек не му се пише особено.
ИзтриванеПриемам предложението ти за суфле, но човека ми пак няма да го яде :) този път заради сушените плодове. Но суфлето с ориз отдавна го обмислям като десерт (да видим кой какво ще яде у нас) и в най-скоро време ще го пробвам.
Поздрави на теб и хубав край на седмицата!
А ние не сме спирали да го ядем :) нито в детската градина, нито като зрели вече хора :)
ОтговорИзтриванеИ всяка седмица ме катат да им го правя Пепи ... класически и много вкусен десерт!
Радвай се, Дани :) у нас беше игнориран дълги години, добре, че половинът го прояде край щерката.
ИзтриванеЧе как да не е велика рецепта, Пепи? :) Толкова простичка, а ужасно, ужасно вкусна. :)
ОтговорИзтриванеАз си умирам за това лакомство, мога да си карам само на него.
Поздрави, Пепи! :)
благодаря ти, Гери :)
ИзтриванеХубав, спорен петък и още по-хубави почивни дни на теб!
За мен нямаше по-хубав десерт в детството:)! Наистина велика рецепта, Пепи:)!
ОтговорИзтриванеСпорна седмица!
Благодаря, Ваня, много хубава седмица беше :)
ИзтриванеХубави почивни дни на теб да са!
Хубава рецепта :) Обичам мляко с ориз, но откакто съм пробвала турският вариант (мляко с ориз на фурна) само него ям :D
ОтговорИзтриванеЩе го пробвам и аз него; отдавна се каня. Ти рецепта имаш ли?
ИзтриванеОбичам, Пепи, много обичам мляко с ориз! И наистина е детски спомен жив - за мен приятен и вкусен :) Благодаря за подсещането - ще си направя :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица и от мен!
И да си похапнеш добре :) аз поне така правя, когато отдавна не съм правила - изяждам за закуска, за десерт на обяд и за следобедна - още един :)
ИзтриванеХубав уикенд на теб!
аз пък не се научих да харесвам градината,но обожавам мляко с ориз!!!
ОтговорИзтриванеА канелата отгоре....ръсвам си повечко :))
поздрави ,Пепи!
хехххе, не познавам много деца, които да са ходили в детската градина с мерак :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Много обичам Пепи и точно онзи ден правих за децата, за следобедна закуска. Взех рецептата от свекърва ми. От мен добавих само портокалови и лимонови корички и ванилия и стана чуден. Взимам си една купичка. Прегръдки
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Ани :)
ИзтриванеС портокалови корички ще стане много приятно, следващия път ще сложа на някоя купичка, благодаря за предложението :)
И в моят компютър отлежават снимки на този любим десерт, на още няколко такива любими и се чудя защо все отлагаме с публикуването? А би трябвало това да са първите рецепти в блоговете, нашите си рецепти, дето са ни най- вкусни и любими. Страхотно е, че я запазиш тук, Пепи! Страхотна консистенция и с любимата ни канела! Поздрави!
ОтговорИзтриванеХайде, Кате, публикувай го!
ИзтриванеПрава си, би трябвало да ги има отдавна, ама нали все си казваме "Кой не знае как се прави"... та затова сега предизвиква умиление :)
Поздрави на теб!
Обичам, обичам, обичам мляко с ориз. Браво, Пепи! С всички засукани десерти във виртуалните кухни си мисля, че позабравяме тези изпитани рецепти от миналото. Всъщност смятам, че освен чисто гастрономичен характер за задоволяване на потребностите от храна, те имат и емоционална стойност, защото оживяват спомените.
ОтговорИзтриванеС приятелски поздрав от кулата!
Не сме забравили, Стаси, но ги правим между другото и ги подминаваме; забравяме, че те също заслужават да бъдат тук. Най-малкото, защото някои млади дами може и да не знаят как се приготвя, а им харесва и трябва да се научат.
ИзтриванеХубави почивни дни на кулата!
Вкъщи всички го обичаме и правя доста често. Аз обаче първо варя ориза почти до готовност само във вода, после я отливам, наливам млякото и оставям още малко. Така ориза се сварява много добре. Но ще взема да пробвам като теб и да видя ще има ли разлика в крайния резултат.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна неделя, Пепи!
Пробвах варенето с вода предварително, Ети (по причините, дето го изкипявам млякото), но ни се струва някак по-воднист така ориза. Пробвай така, да видим ще намериш ли разлика ти :)
ИзтриванеПоздрави и спорна да е новата ти седмица!
Прекрасни спомени ми навява твоя десерт! Благодаря! :)
ОтговорИзтриванеМоля, пак заповядай :)
ИзтриванеЕх колко много обичам ориз с мляко и сега четейки и особено гледайки тези снимки така ми се дояде че ще си направя и аз да хапна.Много добре описвате стъпките..." Ориза се почиства и измива на течаща вода.
ОтговорИзтриване* Млякото, заедно с водата се кипват. * Прибавя се измития ориз, намалява степента на котлона и се оставя да ври мирно и кротко (т.е. наблюдаваме млякото да не изкипи от тенджерата :) ..." и всичко останало че дори и някой да не го е приготвял до сега вече знае как става.
или някой "загори тенджера" като мен да внимава, да не тръгне млякото да го търси :)
ИзтриванеОбожавам този десерт, още повече с канела. Подсещате ме и ще си направя. Да ни е сладко на всички които го обичаме и си хапваме.
ОтговорИзтриванеи на Вас да Ви е сладко :)
ИзтриванеПепи, аз съм от тези, които не го обичат. Днес направих за първи път за малкия /от вчера му давам прясно мляко/. Стана рядко и затова потърсих рецепта, че на него много му хареса, въпреки че го направих без захар, само със сварена тиква и оставих една малка част чист. Чистия го хареса повече.
ОтговорИзтриванеМного хубаво, че си я написала!
Вера
еее, много се радвам, Верче, че ще ти е от полза :) дори за бебо да е :)
ИзтриванеПоздрави и да растете здрави!
Пепи, благодаря за рецептата! Чудно стана!
ОтговорИзтриванеКолко порции се получават?
ОтговорИзтриванеТакива чашки, по около 200 мл са 7-8, зависи какъв е ориза и колко ще набъбне (и да се изпарят течностите)
ИзтриванеИ аз съм то тези, които в градината не си ядоха млякото с ориз. Не ям и до ден днешен :) но реших, че няма да лишавам детето ми (15 месеца) от този иначе вкусен за другите десерт. Разрових се в интернет и попаднах на тази рецепта. Притесних се, че направих по-голямо количество и започнах да се чудя какво ще го правя. Е, щерка ми си изяде почти всичко и то с охота! (имайте предвид, че е МНОГО злояда!) :)
ОтговорИзтриванеПостъпка достойна за уважение :) Често лишаваме децата си от нещо, което не ядем. Аз се научих да не го правя, но мъж ми - не :)))) Не че готви, но мърмори, че това не го яде и те имаха лошия пример.
ИзтриванеПоздрави, Сико! Знам колко трудно се гледа злоядо дете - до болница сме стигали с 26 годишния вече млад мъж :)))
Благодаря! Въпреки че и аз не ям много неща (броколи, спанак, киноа, мляко с ориз ;) и др.) гледам да не лишавам семейството си от тези неща. При нужда да се пробва дадено ястие по време на приготвянето му дегустаторската роля се изпълнява от съпругът ми :D
ИзтриванеОт около 2-3 години това е млякото с ориз, което приготвям, а моя мъж вече не "признава" по друг начин приготвено!
ОтговорИзтриванеСтрахотно, имаме еднакъв вкус :) една приятелка прави "по турски" - мисля, че е с нишесте в млякото и все ми се иска да го пробвам, защото изглежда много сочно. Следете блога, в скоро време ще го приготвя и ще споделя впечатления и за него.
ИзтриванеИмам бурканчета с плодово желе и плодов карамел - дюли и ябълки. Ползвам го понякода да сиропирам сладкиши , мисля си за млякото с ориз...ама не съм се престрашила да пробвам с него още :)))
ОтговорИзтриванеНяма как да не е вкусно с добавка на желето :) още сладко и аромат... защо не :)
ИзтриванеОбърках! 😭😭😭😭 сложих захарта в началото 😭😭😭😭, но ми заби телефона!
ОтговорИзтриванеЩе има ли проблем?
Дозата е двойна 😭
ОтговорИзтриванеСигурно вече сте го изяли :) но никакъв проблем не е, че си сложила захарта в началото. Аз я слагам по-късно, защото често кипя млякото :) да не бърша лепнеща маса.
ИзтриванеДа ви е сладко :)
Това мляко с ориз обаче /по турски/ повече ми харесва - заради яйцата в него. Пробвай го следващия път, когато ще правиш ориз. http://pep-4o.blogspot.com/2018/03/blog-post_29.html
Още го готвя 😂 вече имам мноооого бавен котлон. Благодаря за бързия отговор! Лека и спокойна, относно ориза с 2л. Мляко... надявам се да му стигне на Зверо за 3дни :-)
Изтриване