Преди няколко години се подведох по интересното име на тези пържоли в едно заведение и поръчах, но ги бяха направили прекалено сухи. Затова в къщи по памет (на продуктите) си направих импровизация; харесахме (то няма и как да не харесаме при толкова месо накуп), а домочадието оцени подобаващо с бис още в следващите дни. После продължих да ги правя, но рядко - по повод и с гости, защото наистина месото тук е няколко вида, а обикновено човек готви един вид месо. Е, при нас никога не е обикновено...
Не че съм дребна жена, но обичам стройната, висока кулинария затова мога да вметна, че на купчинката с тези пържоли може да се добави и ред гъби. За разкош. Нещо като тези пържоли под шуба, но още по-богати. За пълен разкош.
Продукти:
1-1,2 кг свински пържоли (точно тук е от котрафиле/рибица)
100 мл бира
50 мл вино
100 мл вода
подправка за свинско месо - моята е за пържоли е: смес от равни части кориандър, черен пипер, червен лют, майорана и риган; кимион - двойно на останалите подправки - от тази смес 1 ч л
1 малка глава лук
3-4 с л олио за пържене
5-6 лъж. брашно за овалване
200гр пилешко месо без кост
200гр кайма
250гр моцарела/кашкавал
За пикантния сос:
~150 гр топено сирене (или 1 кутия с триъгълници)
200 мл вода
1 ч. л горчица
60-80 гр синьо сирене
1 к л черен пипер
1 яйце
сока на половин лимон
1 с връх с. л. нишесте - натурално - царевично, без аромат и оцветители
Приготвяне:
* Пържолите се режат с дебелина около 1-1,5см. Не се начукват.
* Посоляват се на вкус, овалват в брашно и запържват в олиото от двете страни за по 30-40 сек. - да се запечата месото.
* Нареждат се в тава, поръсват с подправките, заливат се с течностите и поръснат със съвсем ситно нарязания лук.
* Завиват се с фолио (или затваря плътно тавата с капак ) и пекат на фурна - докато се чуе, че завират вътре - на 250* (около 20 мин.), след това фурната се намалява на 160-170* и пече още 1,5 часа.
* През това време пилешкото месо се нарязва на дребно и задушава или сварява. Накъсва/нарязва се на ситно.
* Развиват се пържолите - трябва да са останали и с малко сос.
* Намазват се със съвсем тънък слой кайма, поръсват се с пилешкото месо и нарязаните парчета моцарела/кашкавал. Долива се още малко вода, да не загорят в тавата :)
* Запичат се още малко - до почервеняване на кашкавала.
Докато се запичат пържолите накрая, се приготвя соса:
* Настъргват се сирената на едро ренде.
* Поставят се в касерола/тиган, заедно с водата, солта и черния пипер.
* Соса се оставя да кипне и поври 5-6 мин.
* Яйцето се разбива с заедно с горчицата, лимоновия сок, нишестето (тук ги поставям в едно бурканче с винт и разклащам добре за 10-на сек. Така всичко се разбива чудесно)
* На тънка струя и с разбиване се прибавя от заврялата смес (на принципа на топлата застройка), докато температурите се уеднаквят (за да не се пресече яйцето).
*Когато е готова (затоплена) яйчената смес се прибавя в соса.
* Бърка се, докато се сгъсти (да се има предвид, че като изстине се сгъстява още).
***Ако след печенето на месото е останал сос - прибавя се към този, преди сгъстяването му.
Поставя се 3-4 лъжици сос в чинията, пържолата (или две) отгоре и Добър апетит на любителите на месо
Сега да напиша и как ги направих точно тези в бавноготвещия Крок-пот.
На дъното на уреда сложих течностите - по 50 мл вино, бира и вода.
Овалях пържолите в брашно и ги наредих плътно една до друга; мазнина не съм добавяла, контрафилето има малко по краищата, а и соса е богат на мазнини.
Поръсих с подправките и включих уреда на ІІ степен за 4 часа.
На третия изминал час прибавих каймата, пилешкото месо и оставих още час.
Накрая наредих кашкавала отгоре и прехвърлих керамичната част на уреда във фурната, да се запекат. Имаше малко сос, който прибавих в соса със сирената.
Мляс! И кой беше на гости? :)
ОтговорИзтриванедЕцата. Ще са, чакам ги всеки момент.
ИзтриванеЗнаех си :) Ще го сготвя!
ОтговорИзтриванеЧакам да споделиш, Кате!
ИзтриванеХареса ми сосчето със застройка!
ОтговорИзтриванеЗа мен без кайма, ако може, когато ме чакаш на гости :)
Хубава нова седмица, Пеп!
а, защо без кайма, Дани :)
ИзтриванеСпорна да ти е седмицата!
Пепи, то да не му се тръгва на човек от вас, все да ти е гост. :)
ОтговорИзтриванеЧудесни са пържолките. Хубава вечер от мен!
Че постой си, Гери :)
ИзтриванеВкусноизглеждащи.........
ОтговорИзтриванебяха :)
ИзтриванеДа, Пепи, наистина чудесно предложение за гости, а и не само,
ОтговорИзтриванев компанията на дечица, удоволствието е несравнимо...
Страхотно изглежда,
поздравления и пожелания за хубава нова седмица, Диана
Благодаря ти, Дианка :)
ИзтриванеХубава и слънчева да е новата седмица и за теб!
Още когато Пепи пусна загадката за ястието във ФБ, прочетох много за зингара-та: пържоли, сос за пържоли, даже за паста. Рецептите - една от друга по-различни. Даже един гурман пишеше, че сосът зингара се прави задължително с пушен телешки език /?!/. Във всички случаи, обаче, пържолите на Пепи са най-богати и със сигурност - най-вкусни! А щом е за близки хора, приготвянето им е истинско удоволствие...Ана
ОтговорИзтриванеВеднъж като си търсих рецептата и аз попаднах на това с език. Може пък и това да е вярното, знам ли.
ИзтриванеНо не бих похабила езика в някакъв си сос :) предпочитам пържен с масло и чесън. Макар че, точно соса може да развали или "издигне" едно ястие.
Пепи,страхотно богато и сочно ястие си приготвила!
ОтговорИзтриванеНаистина празнично и с великолепно съчетание от продукти!
От подобни тестове по заведения в главата ми се въртят някакви кисели краставички в Зингарата,което аз лично не харесвам и добре,че при теб ги няма.
Пък и има ли моцарела,знаеш,че веднага ставам благоразположена на 200 % . :))
Прегръдка,мило другарче и хубава седмица да ти е!
краставичките ще ги хапнем за мезе на ракията :)
ИзтриванеЗа теб с моцарела, разбира се :) поне се топи перфектно тя.
Прегръдка и за теб!
Добре подкокоросваш :))) След като опитахме пилето салтимбока, сега май е ред и на това месце... Страшно изглежда, убедена съм, че и на вкус е така :)
ОтговорИзтриванеМхм :) беше, така да се каже :)
ИзтриванеЕх, че вкусно, Пепи! Ще се правят, какво да ти кажа, ти тъй или иначе не си ми скрила поне едничка:)
ОтговорИзтриваненепременно направи, на твоите хора ще им допадне това предложение :)
ИзтриванеТочно навреме ми идва тази богата порция, Пепи! Влиянието им върху вкусовите ми рецептори е толкова силно, че ще трябва да се върна и им се полюбувам отново. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви :) Ще се радвам, да се харесат и на теб!
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Какъв месен разкош Пепи! Много ми хареса сосчето, ще го имам предвид. Поздрави мила
ОтговорИзтриванеПепи, това си е наистина предложение за гости, толкова богато и красиво, а в компанията на най-любимите същества - незаменимо! Пожелавам ти хубава седмица!
ОтговорИзтриванеПепи, като предлагаш такива вкусотийки, ще си седя на гости у вас и просто не знам как ще си тръгна :)
ОтговорИзтриванеБъди сигурна, че и аз ще ги спретна, и то с гъбки задържително!
Прекрасна и вкусна седмица! Искрени поздравления!
Олеле, Пепи, това е уникално! :)
ОтговорИзтриванеЗаинтригува ме с името, но вече съм запалена по ястието! Невероятна вкусотия! За пръв път ги чувам, но определено няма да ги забравя!:) Поздрави и приятна вечер!
ОтговорИзтриванеИзглежда толкова вкусно. И аз не съм чувала, а още по-малко опитвала това ястие, но определено трябва да поправя грешката :)). Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗвучи просто фантастично! А като гледам и снимките изглежда страшно вкусно! Непременно ще ги пробвам, но при някакъв повод, да не вземат подопечните да вземат да искат все такова хапване (-;
ОтговорИзтриванеТова е много хубаво ястие, богато, наистина достойно за празник или гости.
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам от рецептата.
Приятна вечер, Пепи.
Благодаря ви, Ани, Дидка и Дианка, Ели, две Катета, Албенка и Иглика!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако някой от вас го приготви с повод или без :)
В Гответе с мен има няколко верни привърженички на тази рецепта, което много ме радва.
Поздрави, мили дами!
Здравейте,много ми харесва тази рецепта и бих искала да я изпробвам,но имам въпрос:Каймата овкусява ли се?И колко време й трябва за да се запече?Благодаря ви предварително!Слънчева седмица ви желая! Галя
ОтговорИзтриванеЗдравейте, за около 15 мин се запичат пържолите, след като се сложи каймата (тя е тънък пласт), пиле шкото месо (то е сварено) и кашкавала. А каймата е овкусена само със сол и черен пипер, при пържолите има подправки, според мен са достатъчни. Но ако искате, може да им сложите любима подправка.
ИзтриванеПоздрави и на Вас и спорна седмица!