Продукти:
6-7 картофа (общо около 700г)
80-100г суров ориз
400 г спанак
5-6 стръка копър
1 ч.л. чубрица
1 малка глава лук
сол
олио за пържене
брашно и галета за овалване
Приготвяне:
* Картофите обелени се сваряват в подсолена вода. Намачкват се с преса за картофи или вилица.
* Ориза се сварява с 4 части вода; отцежда се в цедка от излишната.
* Спанака се бланшира за 2 мин. във 2 л вряла вода, отцежда се и изстисква добре от водата. Нарязва се.
* Лука се почиства и нарязва на ситно.
* Заедно с подправките всичко се омесва много добре.
* Прибира се за 30-40 мин. в хладилника.
За овалването се смесва брашно (царевично може) с галета, малко (ситно натрошен ) корнфлейкс ( при мен и останала 1 лъжица сусамови семена)
* Мазнината се загрява в тиган - поне 1 см.
* Взема се топче от сместа с мокри ръце, овалва се на топка, която се сплесква и поставя в купата със сместа с галетата. Покрива се обилно с галета, притиска внимателно между длани, изтупва от излишното и пържи в загрятата мазнина.
* Пържат се на силен котлон (9 от 12 степени) по 2-3 мин. от двете страни, или могат да се изпекат в силно загрята фурна в намаслена тава, или хартия за печене.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
Малко ми е трудно да приема, че при теб може да има "съвсем, съвсем постни зеленчукови кюфтета" ! :)
ОтговорИзтриванеИ в твоя вариант са много апетитни, пък и така ги поднасяш, че човек да се пресегне и да се почерпи!
Усмихната вечер, Пепа!
о да, Ина :) Случва се, дори и у нас. Днес пмилото довърши останалите, щом той ги яде студени - определено са добри.
ИзтриванеЛека нощ на теб :)
Ау, изглеждат невероятно апетитни, Пепи -
ОтговорИзтриванеобичам спанак и твоето решение много ми допада, а и с копър...
Чудесна идея и ако позволиш, бих прикачила линк към този твой вариант или по-скоро нова рецепта.
Сърдечни поздрави и хубава вечер!
разбира се, Дианка. Аз ти благодаря за основната рецепта. Когато ми казаха децата, че ще идват за вечеря се зачудих какво да гощавам младежа и твоя блог беше първото място, за което се сетих да погледна, тъй като съвсем скоро видях шницелите при теб.
ИзтриванеПрегръдка и лека нощ!
Точно ги видях при Дианка! Пепи, чудесно допълнение от спанак! Много, много вкусно ми звучат! Със сосчето и салатката са просто неустоими!
ОтговорИзтриванеПробвай, Бети, който искаш от двата варианта :) Сигурна съм,, че на теб ще ти харесат :§
ИзтриванеПепи, страхотни са! Бих ги предпочела изпечени, едва ли ще си загубят от вкуса. :)
ОтговорИзтриванеМного пролетно се е получило със зеленийките, страхотно е.
Поздрави!
По-блажнички :) са Гери от пърженето. Ако ще ги печеш - сложи малко мазнинка в сместа.
ИзтриванеЛека нощ :)
Ех, Пепи, чудни добавки към рецептата на Дианка си направила, истинска прелест са, точно такива кюфтенца са ми по вкус! Лека нощ!
ОтговорИзтриванеНамери повод по време на постите да ги опиташ, Игличе :)
ИзтриванеЧудесна идея, Пепи! Изглеждат много апетитно и записвам за проба. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеЩе чакам да споделиш, Снежи и се надявам да ти харесат :)
ИзтриванеСтрашно апетитни са станали! А със сосче и аз не бих отказала:)
ОтговорИзтриванеИдвай :) все някой ден ще направя :)
ИзтриванеМакар и постни са много апетитни, Пепи! Не бих отказала да ги опитам. Прегръдка! ;)
ОтговорИзтриванеДори за гарнитура стават, нали Еви :)
ИзтриванеОтчитам кюфтетата като направени.С лапад, вместо спанак, с моркови, с едно яйце в сместа, за спойка и с малко сирене, за да бъде спазен и принципа "изчисти хладилник". Значи моите не са "постни, съвсем постни". Но, важна е идеята! За мен тя дойде от точния човек, на точното място. Поздрави! Ана
ОтговорИзтриванеТака е :) понякога само идея му трябва на човек и ще я доразвие по свой вкус :) Много се радвам, че ти дадох основния тласък, Ани :)
ИзтриванеСТрахотни са,Пепи!На мен и младша биха се усладили гарантирано,за половинката имам едно на ум,но сигурно и той би си боднал едно :) .Чудесни,ароматни,пролетни!
ОтговорИзтриванеЕ, щом на теб и младша - вие сте си мнозинство, Роси :)
ИзтриванеБлагодаря ти, прегръдка и хубаво утре на теб!
Поздравления за труда. Не разбирам само едве неща - защо е необходимо варени картофи и варен ориз още и да се пържат? Пърженето само по себе си е вредно. Второ - картофите и ориза са въглехидратни продукти, защо трябва да се съчетават по този начин? И трето - то е ясно, че ако сложиш млечно-чеснов сос вкуса ще се подобри значително, но това вече не е постно ястие! Ако ще постиш - прави го като хората! Смисълът на постенето не е в чревоугодниченето!
ОтговорИзтриванеНякъде да съм писала, че аз постя? Не, нали? Трябваше ми рецепта за гост, който пости и направих тези кюфтета, които се приеха еднакво добре и от него и от месоядните, вече с млечния сос. От чревоугодниците, щом така казваш. А това, че не постят, не означава автоматично да ядат мезмесни храни, нали? Смисъла на ориза е, че е с повече нишесте и слепва картофената смес, която трудно би се задържала на кюфте. Пърженето е вредно, когато се прекалява. Като например от пържени картофи и пържен ориз да направя пържени кюфтета. И да, харесаха ми повече пържени, отколкото печени. Но не съм сложила никому вилата на врата да ги пържи, затова е написано, че могат и да се изпекат (както аз направих с част от тях)
ИзтриванеБлагоаря за прекрасната идея.Тази вечер знам какво ще сервирам на домашните любимци:)
Изтриване