Още едно предложение с тази чудна гъба пачи крак. Мислех на тия тарталети да направя, че ми харесват в комбинация със сирената, но липсата на време се оказа решаваща и ги сготвих по най-бързия начин. Запържени с масло и чесън. А бързите неща са доказано вкусни Всички гъби могат да бъдат приготвени по този начин, разликата е във вкуса :)) и времето за задушаване или пържене.Тук времето за миене беше малко повече от приготвянето им, но пък са горски и миенето беше наложително; почистването с четка се оказа неуспешно. Затова ги оставих да се отцедят от водата за около 20 мин.
Необходими са:
~ 500 г пачи крак (или други диви гъби)
60-70 мл бяло вино
~60 г масло и 20-30 мл. олио/зехтин
7-8 ск. чесън
черен пипер, риган или мащерка и сол
Приготвяне:
* Гъбите се почистват и нарязват/накъсват на едро.
* Поставят се в тиган, заедно с маслото и олиото, посоляват се и като си пуснат сока се прибавя виното.
* Задушават се, докато останат на мазнина.
* Подправят се с подправките и пасираните скилидки чесън, разбъркват се 2-3 пъти и отстранява от котлона.
Ммм, любимо! Най-добрата рецепта за пачи крак! :)
ОтговорИзтриванеколкото по-простичко, толкова по-вкусно, нали :)
ИзтриванеОбожавам гъби. Благодаря за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванеМоля :) ще се радвам да ви харесат и на Вас!
ИзтриванеБрей, че красавици! Страхотни са, Пепи, а в масълце и с чесън са просто разкош! Поздрави!
ОтговорИзтриванеблагодаря, Кате, поздрави и на теб :)
ИзтриванеПепи, изкушаваш с тези гъбЕЛИ. Сигурно си запозната, но от приятели гъбари знам, че пачия крак е най-хубав маринован на салата.
ОтговорИзтриванеВеси, мариновани се продават целогодишно в разни бурканчета. не бих "утрепвала" обаче тези пресните с разни маринати :))) 'наеш колко нежен вкус имат така :)
ИзтриванеПП: Веси, а тази гъба, заедно с манатарките не подлежи на култивиране :) значи който иска да я опита, ще трябва да рискува и да я хапне от гората :)))
ИзтриванеОбичам гъби и цялата серия идеи е по мой вкус -
ОтговорИзтриванечудесно предложение, Пепи!
Благодаря, поздрави за теб и усмихнат летен ден!
и аз благодаря, Дианка :)
ИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни на теб!
Пепи,такава гъба мисля не съм опитвала,много ми е интересно как е на вкус!
ОтговорИзтриванеИначе за гъбите и чесъна няма спор-невероятно вкусно стават.Така ми ухаят и твоите тук!
Отивам назад да се изкажа за другите две по-засукани рецепти с гъби :)
Тези се появяват чат пат и на пазара, Роси. А ромите и на черно ги продават :) стига да улучиш.
ИзтриванеЗа мен това е най-вкусната гъба :) по-добра от манатарката дори.
Ако се интересувате от пачия крак, тук можете да прочетете доста за тази интересна гъбка:
ОтговорИзтриванеhttp://wizardnote.com/gyba-pachi-krak/
благодаря, ще прочета непременно, защото много я харесвам тази гъба. Но за сега отглеждаме само кладница :)
Изтриване