Още едни банички, които могат да се изпекат в тостера, както тези, или пък в тавата, както аз ги направих. Но използвайте времето, докато все още има праз на пазара и си ги направете. баничките ги правих след Великден, с останали сварени яйца и с ясната идея, че ще ги направя във формата за мъфини като тези кошнички с праз и сирене. Корите обаче - начупени и идеята за кошнички пропадна. А честно казано не ми се цапаше тостера да пека банички там (страхотни стават, но после и почистването му си е играчка).
Както и да ги изпечете - няма да съжалявате. Вкусни са, дори на следващия ден само не за закуска, че аромата на праз е натрапчив за ранната част на деня.
Продукти за 9-10 бр. банички (голямата тава на фурната, разбира се )
1 пакет кори за баница 400г
300 г бяло саламурено сирене ( в 2 банички за собствени нужди вложих и едно меко, миризливо)
2 стръка праз (малки, по около 45см)
4 сварени яйца
5-6 с.л. олио и 1/2 пак. масло - 60г.
10-на листа спанак/лапад :) за контраст
още 2 яйца с 4-5 лъжици прясно мляко
Приготвяне:
* Празът се нарязва съвсем ситно.
* Смесва се с настърганото на едро сирене, нарязаните листа спанак и настърганите яйца.
* Маслото се разтопява и смесва с олиото.
* Една кора се намазва с мазнината, върху нея се поставят още една и половина кори.
* Разпределят се 3-4 лъжици от плънката по кората и се сгъва по дължината на четири - получава се правоъгълник.
* Той се срязва на две (или три) да се получат квадрати - по-малки форми ,които лесно да се потопят в разбитите яйца с млякото.
* Разпределят се 3-4 лъжици от плънката по кората и се сгъва по дължината на четири - получава се правоъгълник.
* Той се срязва на две (или три) да се получат квадрати - по-малки форми ,които лесно да се потопят в разбитите яйца с млякото.
* Така се приготвят и останалите кори. Когато всички са готови и нарязани, баничките се потапят в разбитите яйца с млякото.
* Отцеждат се и се нареждат на хартия за печене в тавата.
* Пекат се на 200* в предварително загрята фурна до зачервяване.
Обичам банички всякакви и твоите ми идва да захапя за препеченкото крайче направо през монитора!
ОтговорИзтриванеСтрахотна плънка,много ми харесва,пък и съм фен на лапада и съм убедена,че е много,много вкусно!
Интересен начин за оформление си приложила,винаги преливаш от идеи,Пепи!
Прегръдка,другарче мило и нека ви е позитивна и усмихната новата седмица на цялото фемили!
Прегръдка и за теб, мила Роси и хубава седмица и на вас!
ИзтриванеТъй като сме повечко хора, няма кога да чакаме торстера някога и воала :) разнообразяваме формата.
Благодаря ти!
Неизчерпаема на идеи..., страхотно предложение, Пепи,
ОтговорИзтриванес чудесна плънка и неустоим златист загар - разкошни!
Поздрави за теб и хубава нова седмица!
Благодаря ти, Дианка! Поздрави и на теб с пожелания за топла и слънчева пролет вече!
ИзтриванеЧудни са станали! Бая яйца си вапцала май:)
ОтговорИзтриванеАми, две кори само :) Но бих сварила пак :)
Изтриване"Чакам вече и банички с мЕсо!
ОтговорИзтриванеооо има такива отдавна тук :) Баница и хрупкави банички с кайма; банички - във формата за мъфини - с месо и зеленчуци; банички с шунка :) Разнообразяваме се :)
ИзтриванеЛюбимо съчетание в плънката и не се съмнявам за вкуса, да не говорим че изглеждат толкова апетитно!
ОтговорИзтриванеХубав ден, Пепа!
Благодаря ти, Тили :) Хубав ден и на теб да е!
Изтриване