Продуктите:
2 яйца и 2 белтъка (средни, не големи)
200г цедено мляко
60 мл вода и 180 мл прясно мляко
60 мл олио
2/3 кубче мая (30г.)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
800 гр. брашно + още около 60-70 гр. за точене на корите
и още около 60-70 гр. масло за намазване на корите
2 жълтъка, 2 с.л. олио, 2 с.л. прясно мляко за намазване
Питката е с диаметър 32 см. и висока около 20 см.
Всички продукти да бъдат със стайна температура.
Приготвяне на питката:
* Брашното се пресява.
* Яйцата се разбъркват със сметаната; прибавят се олиото и прясното мляко.
* Маята се разтваря в топлата вода (37*, да търпи пръста), заедно със захарта.
* Прибавя се към яйчената смес, разбърква и прибавя малко по малко брашното, докато се получи меко, еластично тесто (за справка - пипнете си меката част на ушето :)
* Тестото е меко, но не лепкаво и много приятно на пипане.
* Сега вече се прибавя и солта - поръсва се топката тесто - на два-три пъти и всеки път меси по 1-2 мин., докато я поеме. От известно време слагам солта на тестените изделия накрая. Внушавам си или не - тестото по-бързо ми втасва така, отколкото, ако поставя в началото при захарта още.
* Готовото тесто се намазва с олио, завива добре и оставя да втаса, докато си удвои обема (обикновено отнема 30-40 мин, но при мен втаса за 8 часа в хладилника)
* Разделя се на 3 топки.
* Първата се точи на правоъгълна кора (и поне 30 см. широка)
* Намазва се с разтопеното масло и завива на руло - поне 3-4 обиколки :) .
* Втората кора се разточва, намазва и в единия и край се поставя готовото руло. Заедно с него се навива отново на руло.
* Поставя се в намаслената тава (тенджера) за печене . трябва да заеме цялата обиколка :)
* Поставя се в намаслената тава (тенджера) за печене . трябва да заеме цялата обиколка :)
* И тук с ножицата се правят нарези на рулото - срязва се напречно, отгоре, почти до дъното на съда - парчета с дебелина ок. 1,5-2 см. Едното се завива навътре, към вътрешността на съда, другото - навън, към ръба. Горе се вижда как стават разменени.
* Разточва се останалото тесто на тънка кора - ок 2мм. и с чаша или ринг изрязват кръгове с диаметър ок 8-9 см. .
* Намазват се с масло и нареждат, както е показано - с пристъпване едно върху друго. * Хваща се кръгчето от близката страна и завива на руло. С остър нож се срязва напречно през средата. Така получаваме 2 рози :) които изправяме вътре в тавата, в средата на която сме поставили топче тесто (от изрезките на кръговете) , голямо, колкото яйце.
* Доста дълго звучи като обяснение, но всъщност не е. Колкото по-тънко се разточат корите, толкова повече са "венчелистчета" на цветето.
* Пак от остатъците тесто се правят ленти, с които се прави решетка в средата на питката.
* Оставя се да втаса, докато удвои (поне) обема си - на топло място за около час и намазва с разбития жълтък с олио и млякото (аз включих фурната на 50* и там втаса за 20 мин.) . Семената се поръсват на местата по желание :)
* Пече се в загрята фурна на 180* до зачервяване (без вентилатор; ако отгоре прегаря се завива с фолио)., около 25 мин.
* Когато е готова питката се изважда на скара/ решетка, или няколко пласта кухненска хартия, за да не се овлажни отдолу. Още гореща, отгоре се намазва с парче студено (замръзнало) масло.
* Когато е готова питката се изважда на скара/ решетка, или няколко пласта кухненска хартия, за да не се овлажни отдолу. Още гореща, отгоре се намазва с парче студено (замръзнало) масло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар