Пилешките дробчета не са от най-любимата храна на всички в къщи (малкото девойче), затова често, когато ги готвя, слагам при тях и бяло месо и гъби. Да има за всеки да си забоде по нещо :) Защото пък някои гъби не обичат Но задължителните елементи са карамелизиран лук и дробчетата. Карамелизиран лук съм писала, че си правя често и държа в хладилника, в бурканче - да има готов за готвене :)
Така се получава и най-любимата ни рецепта за пилешко месо с дробчета и гъби, в добавка сос от нар.
Продукти:
~ 800г пилешки дробчета
~ 400г пилешко месо
~ 300 г гъби (печурка)
2 средни глави лук
2-3 лъжици соев сос
4-5 лъжици олио
~ 50-60 мл бяло вино
3-4 с.л. сос от нар
4-5 глави лук
~100мл червено/бяло вино + 50 мл. бяло вино
60 гр. масло (1/2 пакетче) и 1-2 с.л. олио
сол на вкус + 1 с.л. захар или мед, щипка риган
Приготвяне:
* Дробчетата се почистват и срязват на две части
* Заливат се с вряла вода с 1 с.л. оцет и оставят да постоят 2-3 мин. Отцеждат се в гевгир, поставят се на няколко пласта абсорбираща хартия да се отцедят.
* През това време пилешкото месо се нарязва на ивички, гъбите на филийки, лука на тънки полумесци.
* Лукът се посолява и претрива с ръка. Смесва се в тиган(широк) с месото и подправя със соевия сос.
* Прибавя се и олиото, разбърква и оставя за 10-на мин.
* Пържат се/задушават под капак, докато останат на мазнина. Прибавя се и виното и оставя да покъкри, докато и то се изпари.
* Тук се прибавят гъбите, посоляват се и пак всичко пържи/задушава по-скоро/ под капак, докато течностите се изпарят съвсем. (ако се готви със сушени гъби, те се накисват за 30 мин.. в малко топла вода и прибавят. Водата също :)
* Отцедените дробчета се разпределят върху месото и гъбите, а върху тях - готовия карамелизиран лук.
* Тиганът се покрива с капак и оставя така да се задушава всичко за 10-15 мин.
* Прибавя се соса от нар и отново покрива с капак за 4-5 мин.
* След тези минутки вече се маха капака и всичко запържва на макс степен на котлона за 4-5 мин. (последни, обещавам )
- Приготвя се карамелизираният лук ( ползвах предварително готов, 1 бурканче от 400 г. но когато нямам започвам приготвянето му на другия котлон, преди да започна месото и гъбите.):
* Лукът се нарязва на полумесци, посолява се и претрива с ръка.
* Слага се заедно с маслото и олиото в тиган или тенджера/касерола (с капак) на котлона, и се задушава на слаб котлон, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лука при осоляването.
* Когато остане на мазнина, малко по малко се прибавя се от червеното вино, докато го поеме всичкото и остане пак на мазнина. Поръсват се захарта и ригана и когато лука е вече карамелизиран - съвсем леко покафенял, освободен от собствените си захари с помощта на вложената захар :)) се отстранява от котлона.
Аз пък си мислех, че и сок от нар ще направиш на третия котлон, ма не;) Иначе идеята е приказна за някой по-студен ден. тия дни бягам далеч от кухнята;)
ОтговорИзтриванеа ти да не мислиш, че не съм пробвала да правя сос от нар :) ама стигнах до изваждането на семките, после не посмях да ги центрофужа в сокоизстисквачката - пишеше, че зърна от нар не се въртят. И ми убиха ентусиазма сама да направя, след като приятел беше донесъл за тази цел една касетка с нарове.
ИзтриванеУж вечерях,а как запреглъщах ,докато скролвам и чета,мммм!
ОтговорИзтриванеЧудна гозба компле,трябва да приложа и у нас този трик за сборен формат,Пепи,идеята ти е врховна.Че и у нас един обича дробчета,друг-горе долу,а третия-хич,но пък хапва пилешко.
За карамелизирания лук като вече дегустирала мога само да потвърдя колко е вкусен!
Сега се връщам още малко назад да видя и кюфтенцата и най-вече соса :)) .
Ами налага се да прилагаме, Роси :) Може ли да се готви различно за всеки :))) То че може - може, ама когато съм на работа ми е трудно.
ИзтриванеВсякак ги обичам аз, но вкъщи най се харесват пържени в масло. Но никой не би отказал ако има и месо и гъби в тях, още повече с карамелизиран лук. Чудесно ястие, Пепи! Ще разнообразя менюто някой път с тази рецепта :)
ОтговорИзтриванеАз пък никога не съм пържила само в масло, все ме е страх от пукането им. Ще пробвам следващия път :)
ИзтриванеНа това му казвам вкусотия, Пепи!
ОтговорИзтриване:) Особено ако има кой да го направи :)
ИзтриванеПепи, в тази рецепта всичко ми харесва, ще си бода от всички продукти аз:))
ОтговорИзтриванеА като се сетя, че в хладилника имам истински, домашен сос от нар, изпратен ми от Аля, от Азербайджан...
Не обещавам обаче да направя скоро, че много станаха планираните:)) Но от твоето си грабвам порция!
еее ти си щастливка с домашен сос от нар! Аз така и не се престраших да направя, нямаше кой да извади семките.
ИзтриванеГрабвай виличката и сядай
А къде се слага бялото вино при карамелизирания лук?
ОтговорИзтриванеСлед месото, прочете втората част на приготвянето
ИзтриванеУ дома често си хапваме дробчета и сега ги приготвих по твоят начин, Пепи!
ОтговорИзтриванеПолучи се прекрасно ястие! Много ни допадна и често ще присъства на трапезата ни!
Благодаря ти за хубавата рецепта!
Поздрави и хубав ден! :)
Моля, моля, Хриси :) Радвам се, че си открила тия вкусни дробчета тук :) Аз така и не успявам да им направя дневна снимка, винаги правя вечер и нищо не остава до дневната светлина за следващия ден.
ИзтриванеАма и много важно :) Кой разбира, тук се спира :) както казват по пазарите.
Поздрави и хубаво утре на теб да е :)