30 юли 2015 г.
Ликьор Тути-Фрути
Любимата ми стара рецепта за ликьор, която научих още през ученическите години; правя всяка година и в повечето случаи заминава при мама, да си черпи зимата приятелките . Ами не е от най-тачените напитки в къщи тази, но пък огнената течност чудесно се вписва във всякакви сладкиши, а плодчетата влагам във всякакви бонбонки. Затова и продължавам да си го правя.
Ако не сте сигурни, че ще се изконсумира идната зима, вадете костилките и на малките плодове - вишни, череши, сливи.... Всички количества са на око, дребните плодове оставям цели, а едрите - режа на парченца. Всички са измити, почистени от дръжки и цели - здрави плодове.
Малко позакъснях с публикацията на тази огнена смес. Но все още има изостанали череши и вишни по пазара, ягоди, малини, праскови, кайсии, къпини, боровинки, сливи - са в разгара на сезона им. Иначе казано :) не е късно да заложите буркан.
Настоящата публикация да се счита и като позакъсняла почерпка за шестия рожден ден на блога ми - както му казвам: моето местенце за писане, снимане, плямпане и споделяне, който беше преди 5 дни. Надявам се да няма много разочаровани от рецептите хора :) но както се казва "на вкус и на цвет товарищи нет", а споделено от мен и моето домочадие - 5 човека обичаме яйцата по 6 различни начина :) Та всеки си знае домочадието и знае какво ще яде. Изборът е ваш . А аз благодаря за доверието, което оказвате и ме "допускате" на масата си.
Основните продукти за ликьор Тути-фрути са:
1 л. водка, или ракия без аромати - чиста
1 кг. захар
плодове - общо се събират около 3 кг, тъй като поставени в спирта те се свиват.
Приготвянето отнема около 30-45 дни, докато събираме всички плодове.
В стъклен, около 3 литров буркан се налива алкохола и прибавя захарта. Бърка се, докато се разтопи.
След това започва прибавянето на плодовете - каквито си наберете, или каквито си намерите по пазара - от всеки плод по около 300-400 г, (не че не може и по-малко, но с такива количества от 7-8 вида плод се пълни буркана).
Бурканът се съхранява на тъмно и не много горещо място.
Може да се консумира след като се съберат вътре 3-4 вида плод, но колкото е по-голямо разнообразието, толкова по-вкусен става и ликьора.
А с отлежаването става все по-хубав.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Пепи, честита шеста годинка на блога! Пожелавам ти много здраве, весели приключения и нестихващ ентусиазъм при списването на блога! Харесвам рецептите ти, и често менюто вкъщи е вдъхновено от тук! Слънчеви и усмихнати поздрави!
ОтговорИзтриванеС удоволсвие ще се почерпя за рождения ден на блога ти, Пепи!
ОтговорИзтриванеНа теб желая здраве и още дълги години нестихващ ентусиазъм, продължавай да радваш своите почитатели и неизменни фенове с интересните си кулинарни съвети и предложения!
Поздрави!
Честита ти годишнина на блога, Пепи - за мен е блогът с енциклопедична стойност!
ОтговорИзтриванеПоздравления и адмирации за страхотните рецепти, съвети и предложения;
и още с творческо и кулинарно вдъхновение - много по 6!
Наздраве за годишнината, Пепи! Благодаря за споделените знания и опит, за усмивката и чувството за хумор, радвам се, че има хора като теб! И много по 6 годишнини ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеЧестита годишнина на това богато на рецепти местенце,Пепи!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти да ти носи още повече положителни емоции,да те стоплят благодарностите на хората и да си отмаряш тук с нас!
Наздраве ще ти кажа с удоволствие щом напиткта е тази-убедена съм,че е много ароматна и пивка!Аз харесвам такива сладки питиета,особено на коктейл с нещо газирано.
Прегръдка от мен с пожелание за прекрасна почивка и хубаво време!
Пепи, да са ти честити годинките, прекарани тук! Ние всички трябва да ти благодарим, не ти на нас. Защото носиш толкова вкусотии и положителен заряд с всеки изписан ред. Благодаря!
ОтговорИзтриванеБъди здрава и все така позитивна!
Прегръдки!
А ликьорът е чудесен! Щастливка е мама. ;)
Пепи, ти знаеш, че не съм по алкохола аз, ама от това болле бих се почерпила с кеф:), особено пък щом е за РД, пък било то и на блога ти.
ОтговорИзтриванеЗнаеш, че се отбивам редовно и намирам тук и класически, и не дотам манджици, продължавай неуморно в същия дух!
А аз освен да мина пътьом, на връщане от морето, да се отбия по магистралата - имаш много да черпиш:))
Прегръдка, и то солена!
Честита годишнина, Пепа! Как няма да те допускаме до масата си, като предлагаш такива интересни ястия и съвети, поднесени по неповторим начин?! :)
ОтговорИзтриванеАз още имам от моето ликьорче, великолепно е!
Прегръдки!
Благодаря ви за поздравите и хубавите думи, мили дами! Оценявам гостуването ви и че рядко ме подминавате :)
ОтговорИзтриванеЖиви и здрави бъдете и хубав август!
Мхм.
ОтговорИзтриванеПък аз съм те изпуснала с тази публикяция...
Благодаря ти, че те има!
И аз се радвам, че си другарче, с което имам възможността чат пат да се виждам :)
ИзтриванеПепи, пропуснала съм го този ликьор, но непременно ще го направя. Майка го правеше, а аз тайничко си хапвах от пияните плодове:)
ОтговорИзтриванеО, я си го направи, щом обичаш плодчетата :) а при вас има такова изобилие от плодове :)
ИзтриванеПривет! Само плодове ли се добавят периодично към "основата" от алкохол и захар? Поздрави!! Мариана
ОтговорИзтриванеПривет :) Само плодове добавям аз, защото първия път, в който правих следвах дадената ми рецепта - чаша плод и чаша захар. Накрая беше толкова сладко, че приличаше на разреден с алкохол мармалад :) Поставеното количество захар в началото - 1 кг е съвсем достатъчно.
ИзтриванеМного си мила и ти благодаря за отговора!! Мариана
ОтговорИзтриванеА когато е готов в хладилник ли се съхранява или е достатъчно на хладно и тъмно място?
ОтговорИзтриванеИма толкова захар и алкохол, че няма как да се развали , достатъчно е да е на хладно място
Изтриване