От поне две години Роси е показала тези пилешки кюфтета с тиквички и само ми вкарва бръмбар в главата, че трябва да ги опитаме. И да се чуди човек защо отлагах толкова време, но обикновено като се видя с повече тиквички и бързам да ги разкарам или във формата на кюфтета от тиквички, мързеливите мъфини от тиквички, или на пържени и да не ги побутвам из хладилника. Тези дни обаче пак бяха много за пърженето и реших най-после да опитам рецептата на Роси. И тъй като прекалявам лятото с пърженето на разни зеленчуци, за по-бързо и здравословно ги овалях в галета и изпекох.
Хайде рецептата, в която добавих от себе си гъби и си ги хапнахме с един сос, който напоследък е много тачен у дома - сос Ремулада.
Продукти за ок 24 кюфтета:
~
700 гр. пилешко месо без кост - за да не е сухо, смесих от бут и от филе, без
кожа
250
г гъби (печурка)
1
голяма тиквичка
1
глава лук (ок 150г)
2
яйца
5-6
с.л. галета
1/2
връзка магданоз
~250
г кашкавал
сол
и черен пипер
още
галета за овалване
3-4
лъжици олио
Приготвяне:
*
Тиквичката се настъргва и изстисква от водата.
*
Месото се нарязва едро и смила, заедно с гъбите и лука (може на месомелачка,
може в чопър, или блендер на 2-3 пъти)
*
Кашкавалът се настъргва.
*
Всички продукти се поставят в купа, чуква се яйцето, прибавят се подправките,
ситно нарязания магданоз и галетата и обърква добре.
*
Сместа е лепкава.
*
Фурната се загрява на 200*
*
С мокри ръце от сместа се правят топки, които се овалват в галетата, сплескват
между дланите и нареждат в намазнена, или застлана с хартия тава за печенето.
* Олиото се поставя
в пулвелизатор и напръскват кюфтетата преди печене, или ако нямате такъв под
ръка - с четка се намасляват.
* Пекат се в
загрятата фурна до зачервяване - около 25-30 мин.
Сега следва
рецептата за соса, който от тази пролет е много харесван в къщи, покрай един,
който го продаваха в една търговска верига. Ама нали знаете, че у нас всичко
можем да си правим :) стига да поискаме, или поне, когато забравим да купим сос
1 яйце
1 сварен жълтък
1 с.л. горчица
1 с.л. сок от лимон
~120 мл олио
по 1 каф.л. сол
(т.е. на вкус) , черен пипер, естрагон и копър
2 с.л. цедено мляко
Приготвяне:
* Жълтъкът се
претрива през сито в дълбока купа/чаша за пасиране.
* При него се
поставят яйцето, горчицата, сока от лимон, олиото и солта.
* Всичко се пасира,
както при домашната майонеза - задържа се пасатора за 7-10 сек. на дъното на
съда, след което бавно и внимателно се издърпва нагоре. И имаме готова,
различна майонеза :)
* Тук се прибавят
подправките и цеденото мляко, предварително разбъркано, за да не останат
топчици от него и всичко разбърква много добре.
* Съхранява се в
бурканче в хладилник, желателно е да отлежи поне час-два, преди да се започне
дегустирането му и мазането по разни хапки и месца.
Много мързеливия
вариант на сос Ремулада е:
1 кутия готова
майонеза от 200г :) се смесва с всички горни продукти, без суровото яйце и
олиото, естествено. Жълтъкът отново се претрива през сито до гладкост на
сместа. След като престои в майонезата, сварения жълтък и предава
малко-различна консистенция. Още по-добра е с 2 сварени жълтъка - мое мнение.
Тъй като издържа доста време (поне 2-3 седмици) , ако решите да го опитате, направо си разбъркайте двойна доза, защото много, ама много си подхожда на всякакви печени, задушени и пържени меса, на печени зеленчуци, зеленчукови крокети, на варени картофи или яйца (пак).
Този сос преди
години започнах да го правя от една готварска книга на С. Смолницка (ако не се
лъжа) и нямаше цедено мляко. Но аз слагам :) по малко, за да убива малко
мазнината :)
Ау, че вкусно! И това ще ни се услади много! Само да се наканя или да открия хубава пилешка кайма, че не виждам как ще я кълцам на ръка или с малкия ми чопър (най-много пак да го изгоря). Ама дотогава ще спретна соса за компания на картофките. Пепи, поредната страшна вкусотия!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и спокойна вечер ти желая! :)
Гери, пилешкото месо е нежно и е достатъчно да го нарежеш съвсем ситно - те са печене и за това време ще се изпече месото. А друго, което правя :) от време на време иизумявам жените в месарския - купувам си пилешки пържоли и помолвам да ми ги смелят, както мелят свинското и телешко месо.
ИзтриванеПрегръдки за теб и хубав неделен ден!
Т`ва мога и да не го коментирам - отивам за пилешко...
ОтговорИзтриванеНадявам се вече си го изял :) със сосчето
ИзтриванеИнтересни кюфтенца ,тъкмо за сезона .Прекрасно предложение ,както винаги ,Пепчо .А този сос ми е любим ,търпи вариации ,аз понякога прибавям каперси ,а през зимата кисели краставички .
ОтговорИзтриванеПепчо ,извинявай но мисля ,че си допуснала техническа грешка при изброяване продуктите за соса ,нали става въпрос за варен жълтък ,а не белтък ...или аз съм в грешка :))
Хубав ден!
Ани
Жълтък, разбира се, долу съм го писала, но в продуктите съм спала :)
ИзтриванеБлагодаря, Ани, харесвам каперси и ще пробвам с тях.
Невероятни са ,Пепи! И аз ги правих, супер са!
ОтговорИзтриванеабе вместо поне тиквените кюфтета да си ядем без месо... :) :)
ИзтриванеАма пък вкусни са с месцето
Пепи, кюфтетата съм пробвала, а този сос Ремулад ми изглежда доста интересен. Само дето имам алергия към суров белтък, та трябва да намеря заместител!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
направи го с млечна майнозеа, игличе, там яйца няма. Само свъарения жълтък ще сложиш.
ИзтриванеПрегръдка и за теб, лавандулова фейо :)
Кюфтаците са супер! Ама соса ще предпочета с готова майонеза, предубедена съм да ям сурови яйца, не от страх от зараза, а не ми е приятно, сякаш сурово месо примерно, белтък по бих яла, ама жълтък...
ОтговорИзтриванеи ти с млечна, Веси :) ако е мръвка - не отказваш, нали :)
ИзтриванеМного ми харесват печени и другия път и аз така ще ги направя,Пепи!За пореден път ме зарадва опитвайки нещо от моите предложения,Пепи,сърдечно ти благодаря!Сосчето съм обещала,че ще опитаме и то точно така с млекце,да е по-свежо.Сега отивам да си чупна и питка :))
ОтговорИзтриванеАма то от кога провокираш с тях, как няма да ги направя :) А соса наистина им действа :) добре.
ИзтриванеСтрахотна рецепта, облизахме си пръстите /и чинийките/!Само бих искала да Ви попитам, гъбите задушавате ли ги предварително?
ОтговорИзтриванеНе. Сурови ги меля заедно с месото, или може ситно нарязани. Така придават сочност на кюфтетата, защото влагата е в тях.
ИзтриванеЧудесни кюфтенца, много ни харесаха!Благодаря за интересната рецепта!
ОтговорИзтриванеМоля :) да Вви е сладко!
ИзтриванеОнзи ден правих рецептата. Само пропуснах гъбите, че не сме им фенове много.
ОтговорИзтриванеМного вкусни и сочни станаха.
Радвам се, че сте харесали :) Гъбите не се отразяват много на вкуса. Признавам си, че и аз не съм голям любител/на печурките особено, но така смлени не ги усещам :)
Изтриване