Още в началото на лятото се захващаме със зимнината :) но пък е време, тъй като първите подправки избуяват и са готови за прибиране. Магданоз и босилек (откакто проядохме почти всички в къщи) пасирам със зехтин и малко сол и прибирам в бурканчета във фризера - когато вече няма в градина, изваждам по 2-3 лъжици, пасирам отново с още зехтин, ядки, чесън и евентуално пармезан/или друго подобно твърдо сирене. Така и на вид и на вкус е свежо и не е като стерилизираните бурканчета в магазините. Днес обаче ще се спра само на това песто от босилек :) заради една колежка, която живо се интересува как се прави. Ако се приготви с кедрови ядки и счука в мраморно хаванче на ръка, както са го правили италианските баби ще си имаме истинско Песто Дженовезе( Генуезко песто - Pesto Genovese). Ядките са лесни, но колкото и да съм търпелива, не се виждам да чукам листенце по листенце босилек в хаванчето Блендерите са за тази цел. Пестото трябва да стане копринено гладко. Е, моето обикновено никога не е фино смляно, защото обичаме да усещаме малките зрънца ядки и сирене. Истина е, че с кедрови ядки е най-вкусно, но индийското кашу е нежно и също подходящо за този вид песто. Цветът е малко по-блед, или по-наситено зелен в зависимост от това какво количество пармезан и ядки ще сложите. Невероятно подходящо за всякакви брускети, сандвичи, салати и дресинги. При мен количествата са около тези, които давам.
Продукти:
2-3 пълни шепи листа босилек - почистени от дебелите дръжки
2 скилидки чесън
~ 80г пармезан, грана падано, или друго подобно твърдо жълто сирене - моето точно този път е това от valgrana, но тук в БГ не съм виждала. Обикновено смесвам пармезан и пекорино, понякога пармезан и грана падано
100 мл зехтин
~ 50 г печени несолени ядки - индийско кашу, или кедрови ядки
щипка сол
Приготвяне:
* Почистените и подсушени листа босилек се смилат в блендер/чопър заедно със скилидките чесън и ядките.
* Прибавя се настъргания/нарязан пармезан и малко по малко се прибавя зехтинът, докато се получи гъста кашичка.
* Може да се използва веднага - най-вкусно е прясно приготвено, но може да си приберете в бурканче и да имате за седмица :) ако количеството е по-голямо.
ПП: Малко по-късно и едни чеснови франзели с пестото ще има :)
Друг вид, който прибирам, за да спестя място и бурканчета - пасирам само босилек с малко зехтин и сол -зехтинът е малко, колко да поеме листата. Прибирам в малки пластмасови бутилки или бурканчета и замразявам. Така босилекът е съвсем фино разбит. Оставям да се размрази, прибавям ядките, пармезана, скилидка чесън и още толкова зехтин и пасирам отново, тогава се получава фино и гладко песто.
и бурканчета във фризера :) Прибрала съм ги в съвсем готов вид. Размразено на стайна температура си е като прясно. Разликата в цветовете е от различното количество добавено сирене и ядки
Пепи,
ОтговорИзтриванепестото от босилек става вкусно и с белен слънчоглед, бадеми или орехи.Използвам различни ядки.Тази година сме засяли 4 вида босилек - обикновен италиански / с големи и нежни листа /, лимонов, червен и един сорт пак италиански, но по - дребен босилек.Всички тези сортове са чудесни, продават се семена за тях.Но не съм замразявала така в бурканчета песто.Правя го и обикновено се изчерпва за около седмица.Босилекът е много хубав също и сушен и може и в сухо състояние да се използва като чудесна подправка.
Поздрави !
Със сигурност ще стане, Ели :) слънчоглед не съм пробвала - ще опитам, но бадеми и орехите не са моето съчетание с песто :) всъщност аз орехи не обичам, че йода нещо ми действа на "географския" език и ги хапвам рядко, в сладкиши. Сущен ползвам отскоро, в комбинация с риган и ми харесва.
ИзтриванеПреди много го правехме това песто, ама скоро не съм:)
ОтговорИзтриванеОтяжда си човек, нали :) после пак се сети след някой месец, или година :)
Изтриванетази година доматите не станаха,но магданоз и особено босилек Господ даде в изобилие...
ОтговорИзтриванеТоку що затворих 10 бурканчета песто. Младите много го тачат тази година.
ИзтриванеДоматите и на село изгоряха. До преди 2 седмици имаше толкова много и изведнъж прегоряха.
Току-що го направих за втори път по твоята рецепта и е ммммм... уникално, определено е много по-вкусно от купеното
ОтговорИзтриванео, да, много по-добро е от купеното :) а и това, което продават тук е стерилизирано, та му се е позагубил част от аромата и вкуса.
Изтриване