Отново в основата е добре познатия ни и най-любим чийзкейк без печене. Този път в млечната смес има бял шоколад (течен бял шоколад), а едната част от сместа смесих с какао, за да се получи мраморен ефект. Ефектен при разрез и очакващо вкусен :) летен сладкиш с пресни праскови.
Продукти :
~ 230 г. какаови бисквити (Роден край с какао, голям пакет . Смених 5-6 бисквити с бели, за да стане по-пъстър и блата)
150 г. едро смлени орехи
125 г. масло
2 с.л. какао
40 мл прясно мляко
За крема:
400 г. крема сирене
200 мл. сладкарска течна сметана
200г заквасена сметана
2 бр бял шоколад по 100г
2 с.л. какао с 2 с.л. топло прясно мляко
1 ч.л. желатин (5г)
За заливката:
~700 г праскови
5 с.л. захар
1 ч.л. желатин (5г)
Приготвяне:
* Бисквитите се смилат, или ситно натрошават.
* В купа се смесват с ядките, мекото масло, какаото и млякото и разбъркват, докато сместа стане на трохи.
* Дъното на форма за печене - d 26 см. се покрива с хартия за печене, или напръсква със спрей за печене. Отстрани се поставя ацетатна лента, или намаслява отново. С ацетатната лента е лесно освобождаването на сладкиша от формата, но ако нямате такава - лесно се получава и като се прекара тънък нож между сладкиша и страницата на формата.
* Бисквитената смес се разстила на дъното и притиска плътно.
* Охлажда се за час в хладилник.
* В купа се смесват крема сиренето и заквасената сметана и бъркат с лъжица толкова, колкото да се получи еднородна смес.
*Сладкарската сметана се разбива до твърди върхове.
* Прибавя се внимателно към млечната смес, разбърква се.
* Шоколадът се разтопява внимателно на водна баня, като се бърка непрекъснато - белия шоколад е капризен.
* Когато е готов се оставя да се охлади за 10-на мин. и тогава прибавя към млечната смес; разбърква се внимателно, докато го поеме.
* През това време желатинът се разтваря в 3-4 с.л. студена вода (30-40мл) да набъбне, след което се загрява и прибавя към млечната смес. Обърква се много хубаво. Принципно така се прави. Но след като набъбна, аз го сложих в топлия (не горещ) разтопен шоколад, смесих с него и тогава прибавих заедно към млечната смес.
* Отделя се 1/3 от сместа, в която се прибавя разтвореното в топло прясно мляко какао и се обърква в нея.
* От бялата млечна смес се изсипва 1/3 върху охладената бисквитена основа, следват съвсем безразборно поставени 4-5 лъжици от кафявата млечна смес, отново бяла и отново кафява, докато свършат.
* Тук формата се хваща здраво с две ръце и внимателно тупва няколко пъти в масата, за да се изравни млечната смес - няма нужда от заравняване с лъжица. Така и останалите в сместа мехурчета излизат.
* Прибира се в хладилник да стегне добре - около 1,5 - 2 часа са достатъчни.
* Почистените, обелени и нарязани на малки кубчета праскови се поставят в малка тенджерка, или касерола, заедно с 2-3 лъжици вода и захарта. След завирането се варят 3-4 мин. и отстраняват от котлона.
* Изчаква се да поизстине (до ок. 37*) и се прибавя разтворения в студена вода и набъбнал желатин - по горния начин. Отново се оставя да се охлади и когато започне леко да се желира се разпределя върху млечната смес на сладкиша, която трябва да е добре стегнала през това време.
Любим десерт във всичките му вариации! Твоята е толкова лятна и свежа, Пепи и с неустоими снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСъвсем сезонно, Кате :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Пепи,
ОтговорИзтриванечудесен летен, много свеж десерт.Прекрасно изглежда,великолепно и нежно лятно предложение.
Поздрави и лека седмица !
Поздрави и на теб, Ели! Благодаря ти!
ИзтриванеТова шаренкото вътре много ми харесва :)
ОтговорИзтриванеИзглежда много хубаво, с праскови би ми се понравил много.
Пепи, благодаря Ви отново! Ще бъде приготвено за млада госпожица, която обожава бял шоколад.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, когато се харесва на децата :) Да Ви е сладко!
ИзтриванеМного ми харесва, заради момичето, което харесва бял шоколад.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ни!
Мариана