Днес рецептата включва нов за нашите ширини зеленчук, който се опитах (неуспешно) да развъдя това лято. Нито един корен не ми върза глава, което не ме отказва и догодина ще пробвам пак. Романеско броколи (или карфиол) - наистина е нещо средно между карфиол и броколи - и на вид, и на вкус, но видът му е по-атрактивен и от двата вида, а "розичките" му са по-скоро миниатюрни елхички :) Също като тях крехък, трябва му минимална кулинарна обработка и е готов за хапване във всякакъв вид - сотиран с масло; добавен при пилешко месо; със сирена, или в туршия :) Вярвайте днешната доза туршия е с розички романеско вътре. За сега съм го намирала в Метро, Билла и Кауфланд.
Също като своите събратя карфиол и броколи се накъсва на розички, бланшира за кратко време, залива се с ледено студена вода и тогава основно се готви - задушава с масло, или със сирена. Приготвяла съм с него това пиле със зеленчуци и къри съм го включила. Кокосовото мляко много му подхожда, но става и с обикновена готварска сметана. Днес имах намерение да публикувам един сладкиш, но покана за гостуване в един вестник със съвсем безмесна рецепта ме усмихна :) и романеско-броколи-карфиола надделя в публикуването на бял свят. Вярно, че имам хубави безмесни, че и постни рецепти, но името на блога предполага да гостувам накъде с печено месо, примерно. Сериозно - благодаря на дамата за поканата, а когато излЯза във вестника, ще споделя.
Продукти за 2 порции::
1/2 глава романеско броколи, около 600 г (моята беше 1,4кг)
1 лъжица масло
1 лъжица зехтин
200мл. готварска сметана
100г пармезан (parmigiano reggiano)
сол, щипка индийско орехче, щипка лют червен пипер
Приготвяне:
* Главата романеско се накъсва на розички - големите може да се срежат на две.
* В тенджера се кипва 1,5л. вода с 1 ч.л. сол.
* Розичките се изсипват във врящата вода и варят 4-5 мин.
* Отцеждат се отврялата вода и веднага заливат със студена вода, в която се поставя шепа лед. Идеята е да се запази свежия цвят на зеленчука. Оставят се да се отцедят 8-10 мин.
* В широк тиган се загрява маслото и зехтина.
* Прибавят се отцедените розички и запържват ок 2 мин.
* Налива се сметаната,; прибавя се 2/3 от пармезана-настърган и индийското орехче.
* Тиганът се затваря с капак и оставя така 2-3 мин. да се готви.
* Разделя се в две чинии, поръсва се с останалия пармезан и щипка лют пипер.
И според мен трябва да се хапва топло :) с чаша студено бяло вино.
Пепи,
ОтговорИзтриванеи аз пробвах да развъдя това романеско, но не ми върза глави.Това е някакъв хибрид явно, известен повече в Италия.Навлезе в употреба и у нас от няколко години.Броколите, карфиола и романеското ги правя на пара със сосове.Сметаната много им подхожда, също и сирената.Стават и панирани.Чудесно, вкусно и елегантно предложение.
Поздрави и лека и спорна седмица !
Явно наистина ще се окаже хибрид. Нищо, догодина, живи и здрави - ще пробваме пак.
ИзтриванеХубава неделя на теб, Ели!
У наше село Романеско няма. Обаче твоето си го сготвила много апетитно и рецептата може да се приложи към някой роднина :)
ОтговорИзтриванеКато идеш у голямото село -вземи :) Виж, долу Вили е писала, че има вече и в Лидъл.
ИзтриванеТова определено е по мой вкус, страхотна рецепта, Пепи,
ОтговорИзтриванеи ДА, вярно е, че всичко имаш: и постно, и месно и още...
Благодаря, ще очаквам да споделиш и момента с публикация във вестника!
Разбира се, Диди :)
ИзтриванеАми все си мислю, че месните ми рецепти са по-добри, затова се изненадвам.
Поздрави на теб и хубав неделен ден, па макар и дъждовен истуден :)
Вече го има и в Лидъл,преди няколко часа си купих(за пръв път :) ) И преди малко , сядайки на лаптопа, търся рецепта ... е, то се знае първо къде търся, и разбира се, намирам,благодаря за което <3 Утре ще го готвим
ОтговорИзтриванеооо, не знаех за Лидъл, но и не съм ходила там 2 седмици.
ИзтриванеНа мен ми хареса и впрясна зелева салата, накъсани на малки "елхички", а преди малко сложих една глава от него, заедно с карфиол, моркови, зелени домати в простата туршия :)