6 април 2019 г.

Картофени кюфтета с коприва

      Да си вървя по течението с копривата още малко  ;D  Картофените кюфтета са любими на всички от фамилията, картофени кюфтета със спанак , или с левурда - също. Но левурда още не съм брала тази пролет.  Затова пък с копривата учудих всички :) с татко се разбрахме на село аз да бера връхчетата, а той старата част за животинките. Да не ги подяждам :blush: 
      Страхотни се получават. Пърженето им е може би недостатък (важно е да не се прекалява с него), но винаги може да ги изпечете в силно загрята фурна, или ако имате въздушен фритюрник (Airfryer-а)
Продукти:
500г  картофи 
300г почистена коприва 
3-4 стръка зелен лук 
1 връзка магданоз (да се разбира 15-на стръка) и 5-6 стръка джоджен
150 г кашкавал 
2 малки яйца /или 1 голямо 
~80-100 г галета 
1 ч.л. сол 

~ 200 мл олио за пържене 
1/2 ч.ч. брашно за овалване 

Приготвяне
* Картофите се сваряват, белят и намачкват. 
* Копривата се бланшира/попарва :) във вряла вода за 2-3 мин. Отцежда се, изстисква добре от водата и нарязва. 
* Лукът и подправките се нарязват на ситно. 
* Кашкавалът се настъргва на ситно ренде. 
* Всичко - картофите, нарязаните лук, коприва, подправки, кашкавал, яйца, сол и галета се объркват много добре с ръце :)  Тук е момента да отбележа, че ако не обичате да си цапате ръцете може да ползвате ръкавици - в аптеките и магазините за дом. потреби се продават тънички, еластични за еднократна употреба
* Сместа се оставя в хладилник за около 1-1,5 часа. 
* От  охладената смес с мокри ръце се оформят топки; овалват се в брашното, сплескват се и се нареждат на лист свежо фолио, или кухненска хартия. Това го правя ,за да са готови всички кюфтета за пържене и да не тичам да си мия ръцете между оформянето и обръщането на готовите в тигана. 
* Пържат се в загрятото олио до зачервяване (Олиото не го сипвам наведнъж в тигана. Първо слагам половината количество, след изпържени 2 тигана доливам, изчаквам да загрее и тогава продължавам.). 
* Изваждат се на кухненска хартия. 
* Сервирането с млечно-чеснов сос е по желание :)  но с него е по-вкусно. 





5 коментара:

  1. Как да ги направя постни??? Без яйца и кашкавал? Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вижте тези със спанак http://pep-4o.blogspot.com/2014/03/blog-post_18.html
      Ползвала съм ориз. Нишестето в него споява продуктите.

      Изтриване
  2. Правила съм подобни кюфтета Пепи.Стават много вкусни, а също така и много красиви.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  3. Предполага,че със спанак също ще станат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, ето и спаначените ми кюфтета :) http://pep-4o.blogspot.com/2011/03/blog-post_30.html

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...