Палачинки с една различна плънка - не обичайните мармалади, течен шоколад, или солена. Креместа този път - маскарпоне, заквасена сметана и плодове. В този случай - каквито има - банани, замразени боровинки и ягоди. И това е само идея - може да комбинирате с всякакви любими плодове, или сезонни - ягоди вече има, бананите са целогодишни, а който си е замразил боровинки :) ще вади от фризера. Но през зимата може да се сложат парченца круша, портокали без ципата, или киви, а през лятото изборът е много голям - праскови, сливи, малини.....
Моят избор е да ги наложа две по две, намажа с крем, завия на руло и след това да нарежа на пънчета :) така ми стоят по-добре в чинията. Но може простичко да навиете всяка палачинка с готовия крем с плодовете, завиете и сервирате. А палачинки може да си направите по своята любима рецепта - моята е тази, с кисело мляко. За мен палачинките с кисело мляко са по-крехки от тези, приготвени с прясно мляко.
Този път ще дам пропорциите обратно :)
за 1 кутия от 500г маскарпоне
250г заквасена сметана
200г пудра захар (или на вкус - опитвайте крема колко е сладък)
1 банан
200 г замразени боровинки
са необходими
10 палачинки с d около 26см.
За крема:
Бананът се намачква и смесва със сметаната, маскарпонето, захарта и размразените боровинки.
Разбърква се много добре.
Една палачинка се намазва с 2 пълни лъжици - в двата противоположни края се оставя по около 1.5 см ненамазана част.
Върху нея се поставя още една палачинка и се намазва по същия начин - за да не се натрупва в единия край при завиването много крем, а в другия край - да не излиза крем от завитата вече палачинка.
Притискат се леко, за да полепне кремът добре и се завиват на руло - от единия край, в който не е намазана с крем, към другия край без крем :)
Готовите завити палачинки се завиват в свежо фолио и прибират в хладилник да стегнат за 3-4 часа (и влагата от крема да попие в самата палачинка)
Когато се извадят се развиват, изрязват се крайчетата и нарязват на шайби, или триъгълници .... както Ви харесва :)
Гарнират се с още някакъв плод, а може и с още крем, ако Ви е останал.
Няма коментари:
Публикуване на коментар