10 април 2020 г.

Паста а'ла Норма

        Карам си по течението с рецептите и днес сме на кулинарно-виртуална разходка в Сицилия. Паста а'ла Норма  e е една от най-популярните рецепти от този регион на Италия.  Класическа средиземноморска  комбинация на паста с босилек, патладжани и доматен сос   . Съчетаваща се цветово и с италианския флаг. Простичко, но много, много  вкусно! :nyam::nyam:  А паста с патладжани отдавна съм споделяла, че обичаме - като тази печена паста, по рецепта на италианец, разбира се :) Според това, което четох за рецептата, тайната на сицилианските сеньори е в  доматения сос - съчетание между предварително приготвен доматен сос от сочни слънчеви домати (консерва) и добавени прясно настъргани домати. Моят доматен сос, който приготвям през лятото е перфектен за тази цел :) 
      Легендата гласи, че през 19 век писателят Нино Мартолио бил толкова впечатлен когато за пръв път вкусил това ястие, че възкликнал "E una Norma!", подчертавайки, че тази паста е толкова съвършена, колкото операта Норма на Белини и че е истински шедьовър. Оттогава името е запазено.
Продукти за 3 порции: 
2 малки до средни патладжана 
~300г паста (моята е прясна, но купена) - талиатели 
2 средни  меки домата (меки като сорт, примерно розови, не дървени :))
3-4 скилидки чесън 
шепа листа от босилек 
1/2 ч.л. риган (сух)
1 ч.л. захар 
щипка сол  (но първо опитайте соса) и голяма щипка черен пипер 
5-6 с.л. зехтин 
~ 150 г твърда солена рикота (Ricotta Salata) според оригинала, но тъй като тук няма такава съм ползвала другото (и любимо ми) отлежало овче сирене - пекорино.

*** Ако нямате готов доматен сос, може да го приготвите от стерилизирани домати, докато посолените патладжани се отцеждат.   Консерва от 600г се пасира грубо. В 2-3 лъжици зехтин се запържват 2-3 скилидки чесън (извън онези по рецептата) и прибавят доматите. Прибавят се 1 ч.л. босилек и щипка риган и оставя да къкри, докато сместа се редуцира почти 2/3. Трябва ни количество от около 250-300г 

Приготвяне: 
* Патладжаните се измиват и нарязват на кръгчета/или полукръгчета с дебелина ок 3мм. Посоляват се и оставят за час да престоят.  Тук е моментът да си  приготвите доматен сос, ако нямате готов и да почистете и настържете на ситно ренде останалите 2 пресни домата. 
* След като  измине това време, патладжаните се измиват и подсушават. 
* Изпържват се за кратко от двете страни - кръгчетата са  тънки и се пържат бързо. Изваждат се на застлана с кухненска хартия чиния да се отцедят и веднага поръсват с онази половин лъжичка риган. 
* В същата мазнина (ако патладжаните са я изпили се добавят още 2 лъжици) се запържват нарязаните на дребно скилидки чесън за минутка. 
* Прибавят се настърганите домати и се задушават под капак за 10  мин.  Прибавя се щипка сол ( внимателно със солта, тъй като и патладжаните са посолени вече, а може и сосът да е  нормално солен), захарта, нарязаните листа босилек и готовия доматен сос. Всичко се задушава още 3-4 мин.  Тук трябва да имате предвид, че съдът, в който го  правите трябва да е широк и голям, за да може да събере и пастата. 
* Някъде по средата на задушаването на доматите  на друг котлон се слага тенджера с вода и лъжица зехтин в нея за варене на пастата. Пастата се вари  1 мин по-малко от  указанието на опаковката  - на прясната/купена  и трябват 3 мин , аз варих 2, затова я слагам да се вари когато сосът е готов. 
* В готовия сос се връщат изпържените патладжани,  прибавя се отцедената паста и  💡1/2 ч.ч. от водата, в която тя е вряла, ако сосът е много гъст. Всъщност винаги, когато варите паста, запазвайте чаша от водата. 
* Обърква се внимателно и се разпределя в 3 чинии. 
* Докато е още гореща се поръсва със сиренето и още няколко листа босилек. 


8 коментара:

  1. Добре де, може ли на закуска да ми се яде паста? Ами явно може. Толкова изкушаващо изглежда, Пепи!
    Някой път ще я приговя камо за мен:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, може. Хубавото на пастата е, че дори когато е изстинала е вкусна защото в нея няма месо Така че при мен влиза в графа "да си нося за работа"

      Изтриване
  2. Пепи,
    страхотна паста, прекрасно предложение за вечеря бих казала.Но и за обяд, дори и за закуска.Перфектно съчетание на продуктите.
    Поздравления за идеята и изпълнението !

    ОтговорИзтриване
  3. Много, много вкусно. Благодаря за чудната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, моля :) пак заповядайте. И пишете от кого са благодарностите ;)

      Изтриване
  4. Тази паста е по мой вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и ние сме хора и трябва да си угаждаме понякога :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...