След празници, естествено ще има рецепта в рубриката Какво да правим с яйцата, когато мине Великден . Тази година за празника боядисвах съвсем малко яйца (по обясними причини). Тези на фона и ги приключвам довечера със салатата. А това са банички с одринските кори. Може да ги направите и от фини кори, като нарежете на триъгълници и завивате по 2, защото са много тънки. Правила съм такива с кайма, така че ще станат :) И ако не искате пържени - може да ги изпечете, но така са и хрупкави. И вече не само за закуска, както другите пурички - цигара-бюрек със сирене, ами и приличен обяд, или за вечеря с чаша бяло вино. С плънката може да се импровизира, но тази, която предлагам е много вкусна сварено пилешко месо (може и останало от печене, готвене, за супа), сварени яйца, малко кашкавал за спойка и малко зелени перца пресен лук за цвят.
Продукти за 12 пурички:
12 бр триъгълни кори за баница (тип Одрински)
250г сварено пилешко месо
2 яйца
~150г кашкавал
зелената част на 5-6 стръка пресен лук
1 с.л. подправки - моята е смес от смлени сушени домати, риган и чесън
1 голяма щипка сол
олио за пържене
Приготвяне: * Месото и лукът се нарязват съвсем ситно.
* Яйцата и кашкавалът се настъргват на ситно ренде.
* Смесват се с подправките и объркват.
* В широкия край на кората се поставя препълнена :) супена лъжица от плънката.
* Двата края се завиват навътре и всичко се завива напред като пуричка.
* Малко преди да се затвори, краят на връхчето се намазва с вода (с четка), за да може да се залепи добре. Това малко обикновено го правя от половината част на кората :)
* Когато всички пурички се завият, започва пърженето им.
* В тиган се налива ок. 6-8 мм. олио и загрява - на 3/4 от мощността на котлона.
* Поставят се по няколко в тиган, така, че да се пържат свободно - по 5-6 броя, зависи от големината му.
* Пържат се от всички страни до зачервяването им и изваждат на хартия, която е поставена на решетка - това и друг път съм го споменавала, че извадени на хартия, но в чиния се задушават отдолу и омекват. А така остават хрупкави.
Сосчето :) което много харесвам за банички с пилешко, или кайма, или печено месо.... е равни части от кетчуп и майонеза :) (сметаново-чеснова от Берьозка е любим продукт напоследък у нас)
Прекрасни банички Пепи.И аз правя изделия с кори за баница.Лесно е, бързо и се харесва от всеки.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна нова седмица !
Благодаря ти, Ели! Поздрави и на теб! Наистина с кори могат да се приготвят много различни закуски и ястия.
ИзтриванеЧудни,неповторим вкус. Поздравления.
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
Изтриване