Карам си по течението с рецептите и днес сме на кулинарно-виртуална разходка в Сицилия. Паста а'ла Норма e е една от най-популярните рецепти от този регион на Италия. Класическа средиземноморска комбинация на паста с босилек, патладжани и доматен сос . Съчетаваща се цветово и с италианския флаг. Простичко, но много, много вкусно! А паста с патладжани отдавна съм споделяла, че обичаме - като тази печена паста, по рецепта на италианец, разбира се :) Според това, което четох за рецептата, тайната на сицилианските сеньори е в доматения сос - съчетание между предварително приготвен доматен сос от сочни слънчеви домати (консерва) и добавени прясно настъргани домати. Моят доматен сос, който приготвям през лятото е перфектен за тази цел :)
Легендата гласи, че през 19 век писателят Нино Мартолио бил толкова впечатлен когато за пръв път вкусил това ястие, че възкликнал "E una Norma!", подчертавайки, че тази паста е толкова съвършена, колкото операта Норма на Белини и че е истински шедьовър. Оттогава името е запазено.
Продукти за 3 порции:
2 малки до средни патладжана
~300г паста (моята е прясна, но купена) - талиатели
250г доматен сос ***
2 средни меки домата (меки като сорт, примерно розови, не дървени :))
3-4 скилидки чесън
шепа листа от босилек
1/2 ч.л. риган (сух)
1 ч.л. захар
щипка сол (но първо опитайте соса) и голяма щипка черен пипер
5-6 с.л. зехтин
~ 150 г твърда солена рикота (Ricotta Salata) според оригинала, но тъй като тук няма такава съм ползвала другото (и любимо ми) отлежало овче сирене - пекорино.
*** Ако нямате готов доматен сос, може да го приготвите от стерилизирани домати, докато посолените патладжани се отцеждат. Консерва от 600г се пасира грубо. В 2-3 лъжици зехтин се запържват 2-3 скилидки чесън (извън онези по рецептата) и прибавят доматите. Прибавят се 1 ч.л. босилек и щипка риган и оставя да къкри, докато сместа се редуцира почти 2/3. Трябва ни количество от около 250-300г
Приготвяне:
* Патладжаните се измиват и нарязват на кръгчета/или полукръгчета с дебелина ок 3мм. Посоляват се и оставят за час да престоят. Тук е моментът да си приготвите доматен сос, ако нямате готов и да почистете и настържете на ситно ренде останалите 2 пресни домата.
* След като измине това време, патладжаните се измиват и подсушават.
* Изпържват се за кратко от двете страни - кръгчетата са тънки и се пържат бързо. Изваждат се на застлана с кухненска хартия чиния да се отцедят и веднага поръсват с онази половин лъжичка риган.
* В същата мазнина (ако патладжаните са я изпили се добавят още 2 лъжици) се запържват нарязаните на дребно скилидки чесън за минутка.
* Прибавят се настърганите домати и се задушават под капак за 10 мин. Прибавя се щипка сол ( внимателно със солта, тъй като и патладжаните са посолени вече, а може и сосът да е нормално солен), захарта, нарязаните листа босилек и готовия доматен сос. Всичко се задушава още 3-4 мин. Тук трябва да имате предвид, че съдът, в който го правите трябва да е широк и голям, за да може да събере и пастата.
* Някъде по средата на задушаването на доматите на друг котлон се слага тенджера с вода и лъжица зехтин в нея за варене на пастата. Пастата се вари 1 мин по-малко от указанието на опаковката - на прясната/купена и трябват 3 мин , аз варих 2, затова я слагам да се вари когато сосът е готов.
* В готовия сос се връщат изпържените патладжани, прибавя се отцедената паста и 1/2 ч.ч. от водата, в която тя е вряла, ако сосът е много гъст. Всъщност винаги, когато варите паста, запазвайте чаша от водата.
* Обърква се внимателно и се разпределя в 3 чинии.
* Докато е още гореща се поръсва със сиренето и още няколко листа босилек.
Добре де, може ли на закуска да ми се яде паста? Ами явно може. Толкова изкушаващо изглежда, Пепи!
ОтговорИзтриванеНякой път ще я приговя камо за мен:)
Мда, може. Хубавото на пастата е, че дори когато е изстинала е вкусна защото в нея няма месо Така че при мен влиза в графа "да си нося за работа"
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванестрахотна паста, прекрасно предложение за вечеря бих казала.Но и за обяд, дори и за закуска.Перфектно съчетание на продуктите.
Поздравления за идеята и изпълнението !
Сърдечно благодаря, Ели!
ИзтриванеПоздрави на теб!
Много, много вкусно. Благодаря за чудната рецепта.
ОтговорИзтриванеМоля, моля :) пак заповядайте. И пишете от кого са благодарностите ;)
ИзтриванеТази паста е по мой вкус.
ОтговорИзтриванеи ние сме хора и трябва да си угаждаме понякога :)
Изтриване