И с лук, разбира се, след трите основни продукта, от които и самостоятелно правя кюфтета. Както казва Георги Русев в една от незабравимите си филмови реплики "Аз например може и да не съм прав, но кюфтета без лук не ги одобрявам." Авджи Стоев пък отчете, че съм "разредила" каймата. Но на мен не ми е сефте когато ми остане малко кайма, я смесвам с варени картофи и спанак. Кашкавал, или яйца за слепване. Стават сочни :) Пържене за кратко, колкото да се запечатат и допичане във фурната. Приготвянето им е сравнително бързо, ако от по-рано сте си бланширали спанака и сварили картофите.
Продукти:
~600 г кайма (смляно месо си е моето, ако имате възможност - купувайте месо и поискайте да Ви го смелят)
3 сварени картофа по ~ 150г всеки
300г спанак - бланширан, силно изстискан/отцеден от водата. Или замразен - 2 шепи в състояние отново добре изстискан. Ако е замразен е хубаво да бъде нарязан, не пасиран. Но сега целогодишно има спанак, а през пролетта може сами да си приготвите няколко пакета замразени за фризер.
150 г кашкавал
5-6 стръка пресен лук и малка глава стар лук
1 яйце
по 1/2 ч.л. кимион, риган/чубрица и черен пипер
сол на вкус (според каймата, ако не е солена - 1 ч.л. )
1/2 връзка магданоз (10на стръка)
3 с.л. галета
3-4 лъжици брашно за овалване
~100 мл олио за пържене
Приготвяне:
* Картофите и кашкавалът се настъргват на ситно ренде.
* Бланшираният и отцеден спанак се нарязва на дребно.
* Двата вида лук се почистват и също нарязва на ситно.
* Каймата се смесва с нарязаните зеленчуци, кашкавала, яйцето, галетата и подправките и омесва много добре.
* Завива се с фолио за свежо съхранение/или торбичка някаква и прибира в хладилника за час, за да се овкуси и охлади добре сместа.
* Фурната се загрява на 200*. Голяма тава (тази на фурната :) се покрива с лист хартия за печене.
* С лъжица се взема от сместа и с мокри ръце се оформят топки (не много големи, по шепиЧка), които се овалват в брашно и нареждат на дъска (или на плота, покрит с фолио за свежо съхранение), докато се приготвят всички.
* В тиган се загрява мазнината и се пържат от двете страни за по минута и половина - две - колкото да образуват коричка и да се запечатат.
* Готовите се изваждат на хартия в тавата и нареждат плътно.
* Когато всички се запържат, тавата се поставя в загрятата вече фурна и пекат около 15 мин. Зависи каква Ви е каймата, но моята, домашно смляна от месо е готова за това време. Винаги може да пробвате, като откъснете парче от едно кюфте.
Няма коментари:
Публикуване на коментар