10 април 2023 г.

Козунак с ром и стафиди

 

       Бях си обещала тази година да не правя проби с козунаци, но обещанията са затова, да не се спазват :) а и Дани ме зариби с нейната купа на Tupperware, като обеща, че в нея тестото ще втасва по-бързо. Ами наистина е така, заради вида на пластмасата, тестото втасва вътре по-бързо. Тъй като козунаците обикновено ги правя с 2-3 втасвания, купата е идеална, да не се помотавам цял ден с 2 козунака. Естествено, козуначеното тесто си иска разтеглянето и раздърпването на тестото, но после пак - в купата. Рецептата си е добрата моя за козунаци, но в малко по-малки количества, от които излязоха 2 козунака с диаметър по ок 20 см. Естествено, купила съм си хартиени форми и кръгли, и правоъгълни, за кексове и козунаци, но напоследък единственото нещо, което намирам до 5 мин. са обувките ми и чантата до вратата :D Затова съм ги пекла в кръглите форми за торти с откопчаващ борд застлани с хартия за печене. Тази хартия рядко я намаслявам. Когато е хубава, печивата винаги се отлепват лесно от нея.

Продукти:
600-650 г брашно (хубаво е да изберете силно, с повече от 12 г протеин, затова смесвам обикновено бяло и брашно от манитоба)
3 яйца и 1 белтък
150 мл прясно мляко
180г захар
30 г жива мая
40 мл олио
60г масло
40 мл ром
1 ч.л. есенция ром
кората на 1 лимон - фино настъргана

150-200г стафиди (светли, тъмни - по-дребни)
1 жълтък
по 2 с.л. олио и прясно мляко
още ок 40г масло и 100г брашно за месенето
захар за поръсване

И като опитате суровото тесто, ако не Ви е достатъчно сладко, прибавете 1/2  ч.л. течен подсладител. С повече захар тестото става тежко и не бухва добре.

Приготвяне:
* Всички продукти трябва да са поне 2 часа на стайна температура.
* Яйцата се разбиват със захарта леко с вилица.
* Прибавя се затопленото прясно мляко с разтворената в него мая; след него ромът, есенцията, разтопеното масло и олио.
* Разбърква се след всяко прибавяне на продукт.
* Накрая се прибавя брашното и настърганата кора на лимона.
* Всичко се омесва докато се получи гладко тесто. В зависимост от големината на яйцата и вида брашно, може да иска още малко брашно (но не повече от 50-60г.), или ако е твърдо - още 20-30 мл прясно мляко.
***Цялата тази процедура по замесването може да направите в хлебопекарната, или направо в купата на Tupperware - в нея се поставят всички продукти, затваря се плътно с капака и купата се върти 30-40 сем. между ръцете, за да се омеси вътре тестото. Когато се отвори, при нужда се прибавя брашно, или мляко. Но с тези продукти при мен тестото се получи много добре. Не забравяйте само, че купата трябва да е много добре затворена. При нея отварянето и затварянето се прави винаги на равна повърхност/на плот, или маса.

* Сега тестото се оставя да втаса - може да оставите в хлебопекарната, или затворено в купата на Tupperware, или просто на топло място, завито в купа под дебела кърпа. Ако е в купата, когато тестото е готово се чува едно характерно изпукване :) което може и да ви стресне, но това означава, че тестото е готово.
* Изважда се на масата и примесва добре, като краищата му се издърпват напред и назад и прехвърлят (няма нужда от биене в масата, това разтягане е напълно достатъчно). Примесването става с потопени в разтопеното масло ръце.
* Събира се отново на топка и се оставя отново да втаса на топло място. Знаете, че при месене на козунак много е важно помещението да бъде топло.
* Прави се още едно размесване/раздърпване на тестото с намаслени ръце и се разделя на две топки.
* Всяка топка се разделя на още 2, които се правят на фитили.
* Те се разточват леко по дължината, намазват с масло и поръсват със стафидите (ако ги обичате може да сложите повече, аз не слагам заради една девойка, която ги чопли).
* Двата фитила се завързват на един голям възел, който се поставя с краищата отдолу в застланата с хартия форма за печене.
* Покриват се със свежо фолио и кърпи, за да втасат още веднъж - трябва да си утроят обема.
* Намазват се с разбития жълтък с прясно мляко и олио и поръсват със захар (може да си поиграете да си направите мокра захар), или с филирани бадеми.
* Пекат се в предварително загрята на 170* фурна :) 1 ниво над дъното на фурната, докато се изпекат. След 20-та мин ги наблюдавайте. Ако коричката отгоре се зачерви, а вътре още лепне (проба с дървено шишче), поставете лист алуминиево фолио отгоре. 
***На дъното на фурната поставям  метална купичка с вода, която овлажнява горещия въздух.  
* Когато е готов се изважда веднага от формата и поставя на решетка да се охлади.

И още нещо правя :) когато го извадя, намазвам съвсем леко с четка с малко вода (2 лъжици), в която е разтворена лъжица мед и поръсвам с още 2-3 щипки захар, тъй като онази, преди печенето, обикновено е поета в коричката. Покривам с хартията от печенето и една тънка кърпа - целта е не да се задуши, а да омекне коричката. Ако я искате хрупкава - не завивайте.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...