Салата Табуле (Табули) е от арабската кухня и в 80% от частта си - магданозена. Редовно четящите в блога хора и близките ми знаят колко ми е "любим" този зеленчук. Въпреки това ползвам много магданоз и от време на време приготвям и много магданозената, мъжка салата за Мише. Още на първия обяд в Акаба ни я сервираха :) - все пак салатата е типична за арабските държави, а аз за една седмица я правих два пъти тук. Табуле не е салата, която да замести обяда :) но е чудесна добавка към всякакви печена меса. Тъй като определението "3 връзки магданоз" не е много точно, преценете колко от приготвения булгур ще сложите - основната част в нея все пак е магданозът, а не булгурът, както в Късър салата.
3 големи връзки магданоз
1 малък домат (или 4-5 чери доматчета)
3 стръка пресен лук
2 стръка мента
1 лимон
3 с.л. зехтин
сол на вкус
70-80 г булгур***
Ситният булгур няма нужда от варене - достатъчно е да се залее с гореща вода (1/3 части ) и остави за 40 мин. да набъбне. Моят сега е сравнително едър, варя го 20 мин, отцеждам и измивам.
Приготвяне:
* Булгурът се подготвя - според вида му запарва, или вари, както горе писах.
* Всички зеленолистни се измиват и подсушават.
* Магданозът и ментата (без дебелата част на дръжките) и лукът се нарязват на ситно.
* Доматът се почиства от семките ( бели по желание) и нарязва на ситни кубчета.
* Всичко се поставя в широка купа, прибавя се измитият сварен/запарен булгур и разбърква.
* Подправя се със сол на вкус, сока на лимона и зехтина.
* Оставя се да отлежи 30-на мин, за да могат да се смесят вкусовете.
Няма коментари:
Публикуване на коментар