Тирамису обичам всякакво и в почти класически вариант със сос Забайон, и в лек вариант без яйца. Това обаче е лимоново. Когато ходя в Италия си примъквам по бутилка-две насам. Имам приятелка, чийто съпруг се сърди, когато се прибира без подарък. Мише дори не очаква, но всеки път си поръчва Лимончело. Ако някой ден го примамя да дойде в Италия, това ще е само 'щото все му разказвам за малките магазинчета, с открити дестилерии в Южна Италия, където го правят.
Това е едно доста бързо лимоново тирамису. В крема трябваше да има и лимонов крем , но през последния месец и покрай новия член в семейството ни няма много време за занимавки в кухнята, а повод да го направя без него ми даде и Джино Д'Акампо - моят нов фаворит тв шеф, чиято философия е, че добрата рецепта не трябва да съдържа много съставки, ако е от качествени продукт. Този симпатичен младеж в едно от предаванията си за Южна Италия направи тирамисуто без крем и в чаши. Много харесвам десертите в чаши, защото са индивидуални, не се налага да се вади парче от тавата, а то да се клатушка :-) а и лесно се носи за работа. Ако искате по-тежък крем - направете лимонов крем и го добавете към крема с маскарпоне.
Продукти: (за 8 чаши, или тава с размери 24/20 см)1 пакет бишкоти - 200г
500г маскарпоне
250г заквасена сметана
3 жълтъка
80 г пудра захар
за сиропа:
80 г захар
1 лимон
120 мл лимончело
120 мл вода
Приготвяне:
* В касерола, или малка тенджерка се наливат водата, лимончелото и поставя захарта.
* С ножче за цитруси се нарязва кората на лимона - получават се тънки, дълги стружки (може и на ренде, но са доста по-малки).
* Кипва се на котлона за около 5-6 мин и отмества, оставя да се охлади напълно.
* Захарта и жълтъците се разбиват с миксер, докато побелеят (около 10 мин)
* Купата се поставя в съд на водна баня, на средна степен на котлона и продължава да се разбърква (вече с тел за яйца, или друга бъркалка) - за да не ни притесняват суровите жълтъци в сладкиша. Водата не трябва да ври силно, за да не получим бъркани яйца. Бърка се, докато кремът се сгъсти и стане пухкав - около 15 мин. Това е най-дългата част от приготвянето на рецептата.
* Купата се поставя в съд на водна баня, на средна степен на котлона и продължава да се разбърква (вече с тел за яйца, или друга бъркалка) - за да не ни притесняват суровите жълтъци в сладкиша. Водата не трябва да ври силно, за да не получим бъркани яйца. Бърка се, докато кремът се сгъсти и стане пухкав - около 15 мин. Това е най-дългата част от приготвянето на рецептата.
* В отделна купа се разбива с миксер, на най-ниска степен маскарпонето със заквасената сметаната.
* Прибавя се по малко от разбитите жълтъци със захар и обърква с шпатула до пухкав крем. Вместо заквасена сметана, може да ползвате бита сладкарска, но за мен със заквасената има по-свеж вкус.
Вече в чаша, или във форма за сладкиша се нареждат последователно:
тънък пласт от крема
ред бишкоти, натопени буквално за 3 сек. в сиропа с лимончело
отново крем
и отново ред бишкоти.
Ако съдът е по-дълбок, могат да се направят и 3 реда с бишкоти. Зависи колко дебело ще сложите крема и каква е големината на съда. Затова ми е най-лесно с чашите :) има още подготвени продукти - вадиш чаша и пълниш.
Отгоре се украсява с отцедените лимонови стружки. Може да поръсите и със запечени филирани бадеми, но трябва да бъде непосредствено преди поднасянето на десерта, за да останат хрупкави фините люспи ядки. А преди поднасяне, задължителни поне 4-5 часа в хладилник.
Няма коментари:
Публикуване на коментар