Продукти за 6-7 порции:
1,4 - 1,5 кг агнешко месо с кост(бут, плешка, ребра)
3-4 връзки зелен лук
700 г консерва домати или пресни, обелени и дребно нарязани
60-70мл олио
сол на вкус
1 ч л захар
1 ч л червен пипер
2 големи връзки магданоз
1-2 ч.л. брашно
1-2 ч.л. брашно
Приготвяне:
* Месото се нарязва на големи късове (костите начукват на едри парчета)
* Запържва се в тенджера от всички страни за 2-3 мин, колкото да стегне (или залива месото с вряла вода за 2-3 мин., след това водата се изхвърля)
* Прибавят се червения пипер и солта.
* Прибавят се доматите, захарта и още толкова топла вода.
* Тенджерата се затваря и оставя да ври на тих огън около 40-50 мин. до почти пълна готовност на месото)
* Изваждат се 3-4 лъж. от соса, а в яденето се прибавя нарязаният пресен лук.
* Оставя се да поври още 15-на мин - да омекне и лука.
* В отделения сос се размиват 1-2 ч л брашно и сгъстява соса.
* Прибавя се ситно нарязания магданоз, разбърква и маха от котлона.
* Затваря се за 3-4 мин. да се задуши.
Може да се сервира с лъжица гъсто кисело мляко. Невероятно крехко, ароматно и вкусно агнешко. Любима рецепта, измъкната малко по малко от свеки, защото тя преди години не казваше кое как се готви.
Пепи, страхотна рецепта и поднасяне! Много обичам агнешко месо, но само аз го ям вкъщи и поради тази причина рецепти с него липсват в блога ми. :( Прегръдки с пожелания за хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеЕх, тези свекърви :) И моята има хубави рецепти. Тази звучи много вкусно. Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеРецептата е страхотна!Изпитала съм я!За тези,които не обичат агнешко могат да я приготвят и с пиле или свинско.Пак се получава добре.НОви успехи!!!
ОтговорИзтриванеУау, много апетитно изглежда, Пепи! Много обичам такъв тип манджички и разбираемо защо е в категория любими :)
ОтговорИзтриванеСвеки не казва кое как се готви, за да не й отнемеш любовта на синчето хаха Шегувка
Много апетитно изглежда! Твоето свеки има за какво да си пази тайните :-) Но хубаво поне, че ти споделяш :-)
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната седмица, Пепи! :-)
Ох, направо ми се прияде от това агнешко като го гледам така апетитно в чинията. Царица си Пепи на ароматните гозби.
ОтговорИзтриванеАх, Пепи, решила съм да спирам да ям завинаги агнешко месо и от една година го постигам, обаче ти май искаш да ме вкараш в грях.:)))
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта за всички почитатели на това месо.
Мале,Пепи,като я гледам порцийката,и като си представя вкуса ми се иска да потопя къшей хлебец с чаша студена бира в ръка!Въх,ще се покапя чак!Вкусотия!
ОтговорИзтриванеИнче,Милена, Габи, и такива свекърви има :)
ОтговорИзтриванеЕликсирче, наздраве :)
Дани, благодаря ти!
Prov, ще пробвам със свинско щом казваш.
Евка, не знаят какво месце да хапват те :)
Рони, ти си човек с желязна воля, възхищавам ти се!
Благодаря ви, мили дами и хубава нова седмица!
Викам си аз да надникна, какво е сготвила Пепи, и се вкарах в голяма беля!
ОтговорИзтриванеМесо, МЕСО и то любимо!
Ще се опитам да устоя на изкушението, макар да ми е много трудно, и добре, че мъжа ми не гледа, че ако гледаше и той - Отиде коня у ряката :D
Мерси, Пепи, за споделеното изкушение!
Хубав ден!:)
Наистина много вкусно изглежда - и много крехко!! И много ми харесва идеята с мноооогото магданоз! Ако допра до агнешко :) с удоволствие ще пробвам рецептата ти, Пеп!!
ОтговорИзтриванелелеее, жестоко агнешко, звучи извънредно ароматно, ще ме мотивираш да пробвам в най-скоро време
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Sweetness, хубава вечер на теб :)
ОтговорИзтриванеКакво може да сготви Пепи, ако не месо, а :))
Пеп, ти може и да си прояла мЪКданоз, ама моите не щат и на картинка да го видят...Освен да ги преметна, че е лук, ама едва ли...
ОтговорИзтриванеА, Весе, на манджа го хапвам :)
ОтговорИзтриванеНе ми се нрави, когато е суров.
Няма да ти мине номера, освен ако не нарежеш съвсем, съвсем ситно.
Прекрасна рецепта! Всички, които съм правила от блогът ви са страхотни! Благодаря, че споделяте с нас :) Може ли насоки за приготвяне на тази рецепта в крок пот?
ОтговорИзтриванеПривет, Иве :) Благодаря за доверието :)
ИзтриванеЗа слоукукър - трябва да запечаташ месото на тиган - леко оваляй в брашно и запържваж ос двете страни на тиган, леко да се зачерви. Прехвърляш го в слоукукъра, прибавяш доматите и всичко останало, без водата, защото тук пресния лук е с доста водно съдържание, а и нищо няма да ти изври. Ако са ти много гъсти доматите - погледни след 2-3 часа как е, тогава прибави мъничко вода при нужда. Само магданоза може да оставиш да сложиш към края на готвенето.
Поздрави!
Правя го и пак и пак...уникално е :) Всяка твоя рецепта, която съм пробвала е уникална :) Благодаря, че споделяш :)
ИзтриванеМоля, моля :)
ИзтриванеХапвайте със здраве, а аз благодаря за доверието!