Рагу - от френски ragoût; възбужда апетита. ) — Ястие от малки късчета месо, риба, птици, дивеч, зеленчуци или гъби, първо запържени и после задушени, най-често с гъст сос.
Някои национални разновидности на рагу-то са световно известни - рагу-фин, рагу Болонезе, рагу по цюрихски, фрикасе, дори бьоф страганоф; както и татарското азу; испанско косидо; грузинско чанахи, унгарски гулаш, ирландското рагу - стю........
Не може да мине и без българска нишка тук и веднага на преден план излиза яхнията - плътна, с доволно количество месо и зеленчуци. Но и дотам се прекъсва "родствената им връзка", тъй като ние българите правим яхнията с всякакво месо - с кост или без кост, без значение възрастта на животното (а в месарския магазин е и трудно разпознаваема). Истинското рагу се приготвя само от младо и крехко месо - което го прави изключително нежно и сочно ястие. В това отношение някои хора като мен са облагодетелствани, но други могат да открият "своя" месарски магазин и да се разберат с месаря да им препоръчва хубаво месо. Е, не такива месарски магазини, които внасят и продават замразено месо, а такива, които имат собствени кланици.
Не може да мине и без българска нишка тук и веднага на преден план излиза яхнията - плътна, с доволно количество месо и зеленчуци. Но и дотам се прекъсва "родствената им връзка", тъй като ние българите правим яхнията с всякакво месо - с кост или без кост, без значение възрастта на животното (а в месарския магазин е и трудно разпознаваема). Истинското рагу се приготвя само от младо и крехко месо - което го прави изключително нежно и сочно ястие. В това отношение някои хора като мен са облагодетелствани, но други могат да открият "своя" месарски магазин и да се разберат с месаря да им препоръчва хубаво месо. Е, не такива месарски магазини, които внасят и продават замразено месо, а такива, които имат собствени кланици.
Да премина към рецептата. Ако времето е лятно, или ранно есенно, рагу-то звучи и изглежда така - с пресни зеленчуци. И в случая там е с агнешко месо, а в този случай месото е глиган, а и сготвено в бавно-готвещата тенджера Crock-Pot,
Разлика от приготвеното тук и в гювеч няма, с малкото уточнение, че в глинения гювеч времето за готвене е два пъти по-кратко и с малко повече добавена течност. Важното е, да знаете, че месото е младо и крехко, пък нищо, че е прибрано преди известно време във фризер. За няколко месеца няма как да "остарее" там.
Продукти:
~ 1.5 кг. месо от глиган (или всяко друго, което имате)
~ 500 г консервирани домати
2 с.л. доматено пюре
1 резен от глава целина
1 с.л. универсална подправка, но истинска - има и сушени зеленчуци-подправка за ястия
сол на вкус (според солеността на универсалната подправка)
50-60 мл олио
~600 г картофи
~ 150 мл бяло вино
3 глави лук
2-3 дафинови листа
1 ч.л. червен пипер
5-6 скилидки чесън
Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки - не много големи и се изкисва за 2-3 часа в студена вода.
Само да вметна, че ако е било във фризер, не се налага предварително мариноване на дивечовото месо, тъй като фризера върши същата работа за разграждане на мускулните тъкани, както мариноването на месото.
* Отцежда се добре (изстисква се с ръце) и запържва в мазнината, докато се изпари цялото количество вода.
* Посолява се, прибавя се дребно нарязания лук, целина, отцедените домати, без сока и задушава на тих огън под капак, докато отново остане на мазнина. Прибавя се червения пипер и разбърква.
* Посолява се, прибавя се дребно нарязания лук, целина, отцедените домати, без сока и задушава на тих огън под капак, докато отново остане на мазнина. Прибавя се червения пипер и разбърква.
* Налива се виното, още толкова количество вода, отцедения доматен сок, прибавя се доматеното пюре, универсалната подправка, нарязаните на неголеми кубчета картофи, дафиновите листа.
В това рагу картофите са съвсем излишни. Аз ги слагам заради младите хора, които не обичат да ядат само месо, когато е "на манджа"
За готвене в глинения гювеч или в тава: Всичко се прехвърля в тава, прибавят се още ~ 200 мл вода и задушава - първо на 200* за 30 мин. (докато се чуе къкрене отвътре), след това - 2ч. на 170* (до омекване на месото. Но ако наистина е младото- времето е достатъчно) Ако е в тавата - същата се завива се с фолио много плътно.
За готвене в Crock-pot: Изсипва се всичко в съда, включва на режим ІІ за 5 часа.
Когато се разпределя в чиниите е хубаво да се поръси с магданоз или целина, но не по-малко вкусно става и ако се поръси всяка чиния с по 1-2 скилидки ситно нарязан чесън.
и край на първа част от мухата Проект 10 Ястия с дивеч.
Абсолютен хит у дома :) а в последно време и с предложеното от теб месце, Пеп :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Ама пък е хубаво това месо, нали? И е бедно на холестерол, да знаеш.
ИзтриванеХубави събота и неделя, Зори!
Ммм,страхотно е това рагу, Пеп-чо, и с чесънчето...кой би му устоял. А и с чаша винце в това студено време ще е идеално.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Вярно, Мариета, забравих чашата с вино да предложа :))
ИзтриванеХубави почивни дни на теб!
Дори и след вечеря, с месото приготвено от теб, пак огладнявам, Пепи! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеЕви, стигнах до извода, че трябва непосредствено след обяда или вечерята да наглеждаме блоговете :-) Макар че, за някой от твоите трюфели не бих подбрала час, за да ми се прииска да си взема .....
ИзтриванеПрегръдка и хубави почивни дни и на теб!
Пепчо,
ОтговорИзтриванети си царицата на месата, обаче като мине вегетарианския период у дома, и рагу ще ям;)
Много апетитно, особено с тези чесънчета;)
Хубава седмица ти желая!
Добре, Мъхче, ще те следя, да знаеш :))
ИзтриванеАбе много ми хареса поръсването с чесъна, да ти кажа.
Хубави почивни дни на теб!
Пепи, изкусителка голяма си! Толкова вкусно и подмамващо ястие! Ей с това вече може да се направи истински пир. Комплименти, Пепи!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти приятна вечер и щастлива нова седмица.
Благодаря, Вени!
ИзтриванеХубав уикенд на теб и много усмивки~!
Никога не съм готвила дивеч и не умея, а твоя изглежда неустоимо!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Не ти се е налагало, Петя, затова не умееш :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Пепи, ще ме подлудиш с тези рецепти! Не можех да понасям това месо, докато не открих твоя блог! Толкова съблазнително изглеждат всичките ти рецепти с дивечови меса. Ще се превърна и аз в "канибалче" :). Вълшебница си в кухнята, Пепчо! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеКате, всяко нещо е вкусно :) Зависи как е приготвено; дай му шанс :)
ИзтриванеПрегърдка и за теб!
Леле,колко много варианти на рагу си изнамерила,Пеп,като еднциклопедия си!
ОтговорИзтриванеРагу-винаги като чуя тази дума не ми изниква нищо вкусно в представите,а просто някаква манджа с кокали,и тук-там малко месце,останало по тях.
При теб май кокъл не виждам,съвсем напротив-много вкусна яхнийка даже!Бодвам си едно месце за проба,ммммм!
Хубава и уютна вечер!
като рагу и кожа, нали :)) любим епитет за някое слабичко девойче :))
ИзтриванеНяма кокал,чисто месце е. бодвай си :)
Чудесен финал на проекта с дивеч, Пепи!
ОтговорИзтриванеТолкова много идеи и хубави рецепти, събрани на едно място - харесва ми.
Сега очаквам изкушенията от следваща серия.
Сърдечни поздрави и успешен ден, Диана
Поздрави и на теб, Дианка и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеИзключително вкусно ястие! Тази вечер го приготвих и с моя съпруг си облизахме пръстите! Много, много благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Маргарита
ПП: Поздрави и хубави почивни дни!
ИзтриванеА аз благодаря за доверието и много се радвам, че си я направила и сте харесали.
ОтговорИзтриванеДнес минавайки през един месарски магазин видях на едни кокали етикет "Рагу"и се сетих за това ястие....
Страхотна публикация. Продължавай в този дух.
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеЛйобимото ми ястие !!! Чудесна публикация
ОтговорИзтриване