Ако погледнем по нашенски - би могло да бъде баница или пица със стар хляб.
Въпреки, че хляба ми съвсем не беше стар :)
Но пък добре известната баница със стар хляб е залята само с яйца и мляко.
Въпреки, че хляба ми съвсем не беше стар :)
Но пък добре известната баница със стар хляб е залята само с яйца и мляко.
Италианците имат точно наименование за това ястие, което търпи страаааашно много импровизации в приготвянето му. Важното е хляб да има. дано да има във всеки дом, че времето е трудно за много хора..
Вече няколко пъти правя такава запеканка с ръжен хляб..... Никога не се получава една и съща, но всички, които ме познават добре знаят, че у нас два пъти една и съща манджа няма. В този случай - закуска. Не се подвеждайте по чашката с червена течност - у дома сока от вишна е на много голяма почит.
Затова ако някой реши да направи въпросната страта, моля да не се чувства длъжен да спазва точните пропорции.
Освен това тази я приготвих в crock pot - според италианските (и рускоезични) рецепти за страта, преди да се изпече, хубаво е да престои напоена с млякото или бульона около 8-10 часа. Каква по-подходяща препоръка да я направя в бавноготвещия crock pot? Ако сте се сдобили с този уред, не се притеснявайте да го експлоатирате за всяко ястие, което се сетите - от 3 поне 2 ще се получат перфектни :)))
Долните продукти са за тава с размери 17/30см. или крок-пот 5,7л :
6-7 филии хляб
100 гр. сирене
100 гр. рикота (или хубава извара)
150 гр. кашкавал
200 гр. пушено месо (варено-пушено - бут, бекон, гърди, филе)
шепа маслини без костилки
150 мл прясно мляко
100 мл пилешки бульон (или пак мляко, ако бульона не е истински домашен)
3 яйца
1 с.л. с връх универсална зеленчукова подправка
1 голям домат
3 с.л. майонеза (или олио)
Приготвяне:
* Хляба се нарязва на хапки, поставя в тава и изсушава! (не препича) за 10-на мин. на 150* във фурната.
* Охлаждат се.
* Дъното на тавата (или крок-пот-а) се застила с хартия за печене (или намаслява)
* Поставят се хапките хляб, нарязаното на дребни кубчета месо, натрошеното сирене, рикота, нарязаните маслини; домата на кубчета и зеленчуковата подправка (ако нямате такава 1 морков и 1-2 сухи чушки ще свършат работа). Всичко се разбърква много добре.
Тук разделям нещата за нормална фурна и крок-пот:
За Крок-пот:
* Залива се със 100 мл от прясното мляко и бульона.
* Включва се на режим І за 6 часа.
* След тези 6 часа: яйцата, майонезата и останалото 50 мл.прясно мляко се разбъркват и изсипват върху сместа. Поръсва се с настъргания кашкавал и контейнера на Крок-пот се премества в загрята на 190-200* фурна. до получаването на приятен загар отгоре.
За нормална фурна:
* Разбиват се яйцата, заедно с млякото, бульона и майонезата.
* Тавата се завива със свежо фолио и оставя за 7-8 часа в хладилник.
* Маха се фолиото, поръсва се с настърган кашкавал и пече около 20-25 мин. (до зачервяване) в загрята на 190* фурна.
И в двата случая се оставя да поизстине 15-20 мин., след което се изважда, заедно с хартията и пренася в голяма чиния за сервиране. От там - в малките индивидуални :))
Вкусна, ароматна и цветна закуска, Пепи! Много ми хареса, предполагам, че ще се хареса вкъщи. Благодаря за споделянето! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеСигурна, Ева. У нас девойчетата първи оценяват всеки нов модел страта.
ИзтриванеПрегръдки и на теб!
Страта...това ли било то,пък аз му казвам мързелива баница или пица.Важното е,че е много вкусно и наистина дава поле за импровизации според продуктите и настроението.
ОтговорИзтриванеТози крок пот добре си уплътнява работното време при теб,браво!Наистина ти е много полезен,Пеп!
Според ден,другарчето ми!
И аз до скоро, Роси, ама виж сега ги шашкам с разни имена :)) Абе има си малко разлика от нашата баница със стар хляб. Или както Ели казва - попара с наденица :))
ИзтриванеПрава си за крок-пота, експлоатирам го упорито и ми е от голяма полза. С право съм изпитвала увлечение по него от години :)))))) Но пък и не съм фен на домашните потреби и уреди, които да ми събират прах или място само.
Пепи,интересна рецепта-не съм хапвала такава вкусотия,но ще я направя и аз.
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Пробвай, Живе. Ще ти хареса, сигурна съм.
ИзтриванеХубав край на седмицата на теб!
Пеп-4о,
ОтговорИзтриванеНямах идея, че това ястие/закуска се нарича така...Чудесен вариант!И чудесни снимки!
Искам да те поздравя и с представянето ти с рецептата за пъдпъдъците в Good Food.
Поздрави и хубав ден!
Благодаря, Бети, разбрах за списанието, но утре ще го видя.
ИзтриванеИ аз нямах идея до преди година.... После видях. Аз си го знаех пица от стар хляб - ама дали пица или страта - все е италианско :)
Хубав утрешен ден на теб!
Пепи, няма публикация, която да не ме е накарала да се усмихвам:). Толкова ми е хубаво да идвам тук! Този уред изглежда наистина върши чудесна работа. А стратата изглежда много вкусно! Приятен ден!:)
ОтговорИзтриванеКате, хубаво е, че те карам да се усмихваш :))
ИзтриванеМного съм доволна от уреда. Но другия път ще си направя такова изделие вътре, но без яйца - така поне от вечерта ще съм приготвила закуската :)
Лека нощ на теб!~
Пепи, придърпвам си едно парченце :) Много вкусничко изглежда!
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Зори!
ИзтриванеИзглежда ми изкушаващо вкусно!
ОтговорИзтриванеДостатъчно ли, за да я пробваш, Или? :)
ИзтриванеПепи, чудесна и бърза идея. Много вкусно изглежда.
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Поздрави и на теб, Вени и хубаво утре :))
ИзтриванеЧудесна идея, Пепи,
ОтговорИзтриванемного вкусно и свежо изглежда - обичам такива рецепти.
Харесах и свинските медальони, а месеницата е страхотна!
Сърдечни поздрави и хубава вечер, Диана
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеХубав край на седмицата на теб!
Идеалната закуска за неделя сутрин. Като спомена за сока от вишни, направо взех да се облизвам;)
ОтговорИзтриванеПрекрасно, шарено и вкусно, Пепчо!
Мъхче, ами ходят си двете :))
ИзтриванеЛуд на шаренко се радва, нали :§))
Пепи, не съм опитвала страта, но звучи и изглежда страшно вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Петя, опитай. Можеш и в италианските сайтове да провериш - има мноооого вариации. До тук най-харесах тази с пилешкия бульон - без мляко и яйца.
ОтговорИзтриванеЛеле,леле,от вкусно та по-вкусно!
ОтговорИзтриванеБраво Пеп! Чудесна идея!Разбира се,че ще се възползвам! Мерси много!
ОтговорИзтриванеМоля, моля :) пак заповядай :)
ИзтриванеПепи, стратата видях за първи път при теб и съм й голям фен :) ще пробвам и тази :)
ОтговорИзтриванеи аз току що заложих още една, Зори :) за утре сутрин.
Изтриваневкусно
ОтговорИзтриванеИзвинявам се за глупавия въпрос, но капакът на крок пота маха ли се при местенето във фурната накрая?
ОтговорИзтриванене е глупав, трябваше а уточня.
ИзтриванеМаха се. За да може да се запече лекичко отгоре.