Още една риба. Този път маринована, тъй като всички обичаме в къщи солени, мариновани риби и ако ме е домързяло да направя - купуваме готова. Най-често присъстващата на масата ни е тази сурово-солена риба (скумрия или паламуд), но този път варианта е с повече аромати и добавки на рулца от раци ( сурими). Тези последните трудно ги преглъщаме, но заради девойчето купувам, да има в камерата, че понякога се сеща за тях и търси. И разбира се им търся приложение, за да не им мине пък срока на годност. Тези пикантни тостове с тях са един от начините, които ни харесаха. И тук в маринованата риба - също. Поемат ароматите :)) и миризма на риба.
Продуктите нямат мерки, според наличната риба се прибират в бурканчета. Които все се намират във всеки дом :)
Необходими са:
Необходими са:
риба (скумрия, паламуд, херинга).
рулца от раци/сурими
чесън, моркови, люта червена чушка, каперси, черен пипер на зърна, оцет, зехтин, сол, мащерка
които аз разделих в бурканчетата и направих половината с чесън и моркови, другата - с лютите чушки (люспите им)
Приготвяне:
* Рибата се почиства, измива, подсушава и нарязва на котлети/шайби.
* Рибата се почиства, измива, подсушава и нарязва на котлети/шайби.
* Посолява се обилно и прибира в съд, затворен с капак (или завит със свежо фолио).
* През 5-6 часа се отваря и отцежда отделената вода.
* Така, покрита със сол престоява макс. 30 часа.
* Отново се измива и подсушава.
* В бурканчета на дъното се нареждат плътно шайби риба. Следват 2-3 рулца от рази, нарязани на кубчета.
Тук вече разделното:
- в едните кръгчета моркови, ситно нарязани скилидки чесън, няколко зърна черен пипер и няколко каперси. щипка мащерка.
- в едните кръгчета моркови, ситно нарязани скилидки чесън, няколко зърна черен пипер и няколко каперси. щипка мащерка.
- в другите - червената част на суха чушка, без семената, няколко плодчета каперси и черен пипер; пак щипка мащерка.
* Отново ред риба, отново различните добавки и така, докато се напълнят бурканчетата.
* Пълнят се 1/3 с оцета, останалата част със зехтин (може и олио, или поне другия път ще направя за себе си с олио, тъй като със зехтина явно няма да се сприятелим в този живот... ), затварят се с капаците и прибират в хладилник.
Сигурно може и да не се разклащат, но аз реших, че рибата ще се маринова по-бързо, ако се пораздруса бурканчето...... и съответно така правих.
Готови бяха за хапване на четвъртия ден.
Тези бурканчета са със замразени риба, тъй като не ми се ходеше в М. само заради едната риба. А тук друга охладена почти никъде няма. За осоляване предпочитам охладена ( гаранция, че преди това не е била замразена пак няма, но едно внушение си е друго успокоение). Замразената скумрия е една от добрите замразени риби; ние подбираме и по-големи като купуваме и за разлика от замразените филета нямаме разочарования от нея.
Браво, Пепи! Представям си какво удоволствие ще настъпи с една-две, пък може и с повече глъдки :)), водка :)
ОтговорИзтриванеа после и прегръдки, нали, Инче :)) Без бой признавам, аз с ракия....консумирах.
ОтговорИзтриванеНаздраве!
Наздраве момичета!
ОтговорИзтриванеМного вкусна рибка, Пепи! Направо ми се прииска да си хапна от тази с морковчетата. ммм
Съблазнителка, такава ;))).
Не съм пила ракия, но не ми пречи да ви прегърна и аз ;))).
Поздрави, прегръдки и с ракия или без, весела вечер! :)))
Наздраве, Вени, ще те прегърнем :)) Със или без ракия или водка :)
ИзтриванеЛека нощ!
Ей, страхотно предложение, Пепи
ОтговорИзтриванеИ виж колко готино си пийваме и се прегръщаме :))))))
Като се видим, да носиш!!!
Хубав петък!
Добре, Дани, обещавам!
ИзтриванеХубав и спокоен петък и на теб!
Пепчо, когато бях бременна за втори път, се изхранвах предимно с такива неша. Оттогава не съм и сега като спомена, ми се прииска..... отново да забременея;)))))))))))) - ( това последното е долна лъжа, но за хумора;))
ОтговорИзтриванеОще този уикенд отивам на пазар за рибка;)))
Ще ми върви идеално на напитките и празничното настроенеие;)
Ей, Мъхче, като прочетох "Още този уикенд" направо една друга мисъл ми мина през главата за действията ти :))
ИзтриванеАма нищо, каквото и да е, утре е петък, можем да помислим и да пийнем по едно :) А щом има подходящо мезе - просто е наложително!
Пъстро, вкусно и красиво! Прекрасни почивни дни, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеЕто я рибката, която мислех за сирене :Р
ОтговорИзтриванеМного красива:)
Търсех специално рецепта за маринована риба и попаднах на вашата.Много е хубава и ми хареса комбинацията от подправки.Благодаря ви.Още утре я почвам :)
ОтговорИзтриванеА..и разкошни снимки
Само внимавайте със солта. Ако не е много едра рибата - дръжте по-малко време в сол.
ИзтриванеТя без друго е за бърза консумация.
Благодаря!
Колко време може да се съхранява в хладилник след като е готова ?
ОтговорИзтриванедо седмица свършва, но може и повече, тъй като е достатъчно солена.
ИзтриванеВнимавайте със солта :)
Благодаря Ви за начина на поднасяне на рецептите. Някак си започнах да сравнявам всичко, което реша да приготвя, в това, което Вие сте поднесли. Това ще е първото ми мариноване на рибка. След десетки прочетени из руски и български сайтове, най- много ми хареса Вашата. Отново, благодаря. Йонка Дренска :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йонка :) Благодаря и аз за хубавите думи.
ИзтриванеСтискам палци да ти се хареса тази рибка. Имай предвид само, че ако е по- малка рибата ще и трябва по-малко време за осоляване. Може би ще е добре да държиш 24 ч. в сол и ще прецениш дали е добре. Ако носи още на сол -за следващия път ще знаеш.
Поздрави :)
Специално паламуда си го мариновам ето по този начин
ОтговорИзтриванеhttp://wizardnote.com/marinovan-palamud/
Здравейте, Пепа! Отдавна търсих добра рецепта за маринована риба, и тази изглежда великолепна. Току-що заредих бурканите със скумрия. Като професионален инженерин и аджемия готвач обаче имам един въпрос. В описанието пише, че бурканите може и да не се разклащат. Понеже оцетът и олиото са несмесваеми течности, горните 2/3 от буркана (където е олиото) няма да имат достъп до оцета, ако не се разклащат. В този случай няма ли само долната 1/3 част от рибата (потопената в оцет) да се маринова?
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Митко
За неразклащането съдя по магазинските бурканчета, аз си ги превъртам. Когато количествата са плътно наредени, бурканите не поемат много течност, по-скоро олиото остава отгоре, за да не е на въздух рибата.
ОтговорИзтриванеПоздрави!