Или "как се калява търпението"
Още една публикация и край с мечия лук :)) че станах досадна. Но пък предложенията са все апетитни и няма как да не ги изпиша.
"Сармички" е правилната дума, тъй като тези зелени рулца са големи колкото половин кутре и думата "сарми" е много подвеждаща за тях. Заради големината на листата на левурдата са по-малки дори от станимашките сарми. Девойчето се включи активно в яденето и навиването им, защото за разлика от лозовите листа (които хваща с две рогчета на вилицата и изсипва съдържанието им в чинията), тези са много нежни, наподобяват тези на лапад или спанак и на нея много, много и харесаха.
Листата левурда са нежни, но в сурово състояние - не са еластични (пробвах де :))) и се наложи да послушам съвета на Ели Драгомирова, чиято рецепта Сармички с агнешко месо и лапад се различава по вида на листото и вида на месото. Тя се опитваше първо да ме накара да ги бланширам листата, но второ издаде голямата си тайна - да ги поставя за малко в микровълновата фурна, за да омекнат и се поддават на завиване. Така листата ги завъртах в микровълновата - на 250V, по 20 листа в чиния за 40-50 сек. - или проба с ръчичката. Така двете рецепти се оказват като сестри близначки от различни майки (това е израз на Жул от детската градина) и ако нямате под ръка агнешко месо, може да си направите с каквато имате кайма, а ако нямате листа левурда - може да направите с листа от лапад или спанак. Е, ще има леки отклонения във вкуса, но това не е жизненоважно.
И докато не съм забравила какво се канех да публикувам, да спомена, че тези сармички ги правих (по изрично желание) два поредни дни, и двата пъти в любимата ми тенджера Крок-пот, който ги сготви, докато ние спяхме. Това като някаква компенсация за пипкавата работа по навиването на листенцата мечи лук. Ей така на двете ни с Жул се отдаде възможност да калим търпението и нервите си. Съвсем успешно.
Подправките са както при станимашките сарми; каймата е каквато имам и в общи линии се очертава следното:
Продукти:
500 гр. кайма
една кафяна чаша (от ~ 120 мл) ориз
100мл олио(ако каймата е мазна - по-малко)
2 домата - ситно настъргани или пасирани без люспата (или пасирани 200 гр. домати от консерва, или 2-3 с.л. доматено пюре)
една кафяна чаша (от ~ 120 мл) ориз
100мл олио(ако каймата е мазна - по-малко)
2 домата - ситно настъргани или пасирани без люспата (или пасирани 200 гр. домати от консерва, или 2-3 с.л. доматено пюре)
1 малка глава стар лук - ситно нарязан
по 1 каф. лъж. кимион, мащерка и риган - или любими подправки за ориз и кайма)
сол и черен/червен пипер на вкус
листа от левурда ~ 60-70 броя.
вода и 50 мл. лимонов сок (обичам леееко киселия им вкус, както на зелевите, затова слагам на всички сарми)
Приготвяне:
* Каймата се размесва добре заедно с всички други съставки
* На късата страна на всеки лист се поставя 1 кафяна лъжица от сместа и се завиват стегнато. Тук е момента да отбележа, че втория път когато ги правех, някъде хващах по две листа, като ги слагах едно до друго с малко застъпване. Ставаха малко по-големи, но идеята да бъдат колкото бонбончета повече ни хареса.
* Нареждат се плътно една до друга в тава за печене (или керамичния съд на Крок-пот-а)
листа от левурда ~ 60-70 броя.
вода и 50 мл. лимонов сок (обичам леееко киселия им вкус, както на зелевите, затова слагам на всички сарми)
Приготвяне:
* Каймата се размесва добре заедно с всички други съставки
* На късата страна на всеки лист се поставя 1 кафяна лъжица от сместа и се завиват стегнато. Тук е момента да отбележа, че втория път когато ги правех, някъде хващах по две листа, като ги слагах едно до друго с малко застъпване. Ставаха малко по-големи, но идеята да бъдат колкото бонбончета повече ни хареса.
* Нареждат се плътно една до друга в тава за печене (или керамичния съд на Крок-пот-а)
* Заливат се с лимоновия сок и вода
- ако ще се пекат във фурната - 3 части вода към количеството ориз; Затваря се тавата с капак (или завива добре с фолио) и пече за около час във фурната на 180*
- ако ще се готвят в Крок-пот - 2 части вода към количеството ориз. Готви се на степен II - high за около 3,5-4 часа.
***Лъжичката е малка чаена. Сложила съм сармичката в нея за ориентация на размера.
Е такова търпение Илиана няма. Но би хапнала с удоволствие :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Нали обеща да идваш по някое време на годината?
ИзтриванеСамо ме подсети и ще направя (или поне ще ни направят )
Страхотни са, Пепи :) Според мен в почти всякакъв лист може да се завие сарма :)Скоро една позната ми хвалеше сармички в хрянови листа /къде да ги диря :)/
ОтговорИзтриванеПоздравления за търпението! Заслужава си!
Вярно е, Зори. До тук съм виждала в лапад, марули, спанак, цвекло, липа. И класическите разбира се. Сега ми пускаш муха с този хрян (бабите на пазара, които продават коренчета ще имат и листа, нали се сещаш? А една съседка на свеки има в двора хрян. Представяш ли си колко ще са ароматни в него?
ИзтриванеПепчо,
ОтговорИзтриванеаз като човек, славещ се с нетърпеливостта си, мисля че няма да мога да се калявам по този начин, обаче толкова вкусно звучат ...... когато се поуспокоя малко след години, може и да пробвам;) Впечатлена съм@!!!
Много хубава вечер ти желая!
Можеш, Мъхче, само така ти се струва. Намираш си хубав филм за гледане, сядаш и .... дори преди хепи енда свършваш с навиването :))
ИзтриванеЛека нощ на теб!
Разкошни са, Пепи! Комплименти за търпението също!
ОтговорИзтриванеА Мъхчето да не се надява, че ще стане по-търпелива. Подобно нещо се случва може би 1:1 000 000 :))).
Между другото, както вече ти споменах във Facebook, недей ни досажда с левурдата, като не искаш, ;))) но нямаме абсолютно нищо против да продължиш ни дразниш. Нали знаеш, че твоите рецепти никога не биха ни омръзнали, но ужасно дразнят слюноoтделянето ни... :))))
Прегръдки, Пепи и пожелавам един прекрасен ден утре!
Да, Вени. Права си. Търпението не идва с годините :)
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват предложенията ми :)) Утре последно предлагам меню с левурда и край. За този сезон.
Прегръдка и лека нощ и на теб да е!
Ооо,Пепи,ми то това много стар трик да запариш за кратко лозовите листа в МВ.Никога не съм ги бланширала,само така ги запарвам,но и с малко водичка,да не са баш сухи.
ОтговорИзтриванеМакар че и този трик отдавна не прилагам,че още по-мързеливата ги готвя,но стига за мен.Думата е за твоите бебенца-великолепни!Я,как са полегнали и са се сгушили,чудни!
Левурдата им е дала страхотен аромат,нали?!
Заслужаваше си да обереш поляната,гледай само колко нещо сготви и все е супер!
Хубава вечер и прекрасно утре,мила!
да бе, стар. Ама да си писала някъде? Не им трябваше вода, Роси. Може би защото измих и сложих веднага, имаше малко капки в чинията, когато извадих, но нямаха нужда от вода. Ще знам за лозовите листа. Сарми едва ли от тях, но сирене обичам да пека и ще се възползвам от съвета ти.
ИзтриванеСтрахотен аромат им придава, да. Но за мен по-важното е, че младежите ядоха от тях. А в нормални случаи не ядат сарми. Или поне така казват.
Поляната... Тя беше толкова обрасла с мечи лук, та дори не си личеше, че сме минали през нея. Догодина повече :) и нов фризер.
Лека нощ и хубаво утре и на теб, мила Роси :)
Да знаеш, Пепи-направо ми идва да "хвана гората"- билет до България ще трябва първо и да набера от тази левурда! Тук ползвам листа от кале за сърмички и много ги тачим, защото силно наподобяват по вкус на спанака, но у дома чесън се яде в промишлени количества, та затова считам тазе левурда трябва да се опита!
ОтговорИзтриванеСтава, Светле, хващай гората. УПс, самолета. Само пролет да е.
ИзтриванеХич не си ми досадна, още качвай, още... Гледай само колко ястия ни предложи с левурда. Сармичките са черешката на тортата вече! А пък с това, че" се сготвиха, докато спяхме", направо ме разсмя:):):)Голямо удоволствие е чета и разглеждам публикациите ти, Пепчо! Поздрави и хубав четвъртък!
ОтговорИзтриванеМерси, Кате, хубав четвъртък и на теб :)
ИзтриванеА за другото - така си беше. А аз основно го ползвам тоз уред докато спим. Е, понякога има странични ефекти, но нищо.
Страхотна вкусотия Пепи, още по примамливи са с тези размери, колкото хапчица :) И този Крок -пот ... вече сериозно се замислям, все добри отзиви!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
като на работеща дама, Еви, сигурна съм, че ще ти бъде много полезен :)
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер и на теб!
Търпението не е една от силните ми страни, но пък се възхищавам на твоето и това на девойчето - сигурна съм, че си е заслужавало усилията. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеИ за теб, Еви!
ИзтриванеИ аз не мислех, че съм особено търпелива, но явно понякога ми се отдава.
Пепчеее, аз се смея с тая твоя страст, но левурдената одисея и мен ме тресе, ама не казвам ;) Затова все питам колко още има, не че досаждаш. Напротив, как да ни омръзнат такива вкусотии, а? Пък от теб приготвени, вярвам колко са вкусни!
ОтговорИзтриванеЗа търпението си права - в случая трябва да е голямо, пропорционално на семейството. Ние за сега сме трима, но рядко се хващам на тая въдица :-)
Сега да те подкукуросам още малко: ако опиташ хрянови сърмички със другата ти страст, сиренето + малко прошуто, ядки и портокалови корички за аромат, ще луднеш повече :))
Много слънчево настроение, напук на времето ти желая! Целувки, мила!
благодаря, Ирма, то какво пролетно време, направо потоп е тези дни.-
ИзтриванеОще снощи ти прочетох коментара и да знаеш, че съвета ти за хряновите листа и сиренето твърда са се загнездили там горе, под перуката вече. Непременно ще направя. Бланширани ли?
А ти наистина си потайна, нищо от новата реколта левурда не си показала. А трябва.
Свърших я прясната. Има-няма шепа листа вече. Мишо ме занася, че в неделя е свободен и може да идем на Шипка пак :)))
Поздрави и хубави почивни дни и на теб, Ирма! (подстрекателка такава :))
Много ми е интересно дали ще се усеща лек вкус на чесън.
ОтговорИзтриванеОсвен да се спретна и аз да ги сготвя, докато има левурда.
Не съм свивала сарми с липови листа и левурда.
Първите ще отпаднат, поради силно замърсени дървета в София.
Значи пробвам левурдените, защото онези с лапад вече ни омръзнаха.
И съм достатъчно търпелива. Нали е за похапването.
Не, Ели, точно на чесън не, но на приятна тревица имат аромат. Лично за нас - по-вкусни от лапад с ориз.
ИзтриванеЛипови листа можеш да си поръчаш да ти наберат. Знаеш от къде :)
Знам те, че си търпелива. И знам, че до вас зеленчуковия е много добре зареден.
Правилно де!Лично аз големи сарми не признавам! Браво Пеп, страшни са станали!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли.
ИзтриванеБяха, нали знаеш :))
Ма ти си страшно търпелив човек ще знаеш! Пробвах се още миналата година с такива сарми, но ги докарах точно до 5 бр преди мнооооооого да ми писне и да модифицирам набързо рецептата в нещо дето не се завива:)
ОтговорИзтриванеЛеле, 5 броя! А аз си мислех, че съм припряна :))
ИзтриванеАма какви са ми кокетнички тези мъничета... Преди време направих сарми с лапад, но грамадански, че ме хванаха лудите :))
ОтговорИзтриванеТази в лъжицата си ми я приготвила за мен, нали? Само да си отворя устата... :))
Хубав ден, Пепи :)
За теб е, Инче, вземай я. Че само тези на снимката останаха :))
ИзтриванеХубави събота и неделя и на теб!
Аууу, страхотни! Както обичам сърмички, чудесна идея за мен. Виж сега, явно тази година ще се размина с левурдата /туй що Кауфланди, Карфури и пазари пребродих, не намерих и туй то/, но се надявам следващата пролет да ми подшушнеш къде е тази полянка, че да си начеша крастата.Всичките ти рецепти по темата ще пробвам. Приятен уикенд!
ОтговорИзтриванеТърпение му е майката, търпение:) Тоя Крок-пот е като домашна прислужница... втора женска ръка в къщата... помощница:)
ОтговорИзтриванеБраво, Пепи, страхотна си, както винаги! :)
Много увлекателно ги описваш тия рецепти, та с кеф да чете човек:)