Каква дилема, нали?
Моя приятел и запален риболовец Жоро Бордовски е кръстил рецептата си Риба с къри по индийски. И тъй като след треската с мечия лук пак е време да се върна и продължа рибната тема (остана още една публикация с мечи лук, но друг ден ще е), реших да опитаме тази негова рецепта за риба с къри, която, ако бях споменала словосъчетанието "по индийски" можеше и да бъде погледната с пренебрежение. Но Жоро е спечелил доверието на МишЕ и щом казах, че това е "риба с къри по Бордовски" той съвсем доверчиво опита. И одобри. Защото аз вече бях опитала и харесала :))
Това беше и повод да изпробвам някоя рецепта от книгата на Жоро, въпреки че вече много от неговите рецепти, публикувани във форума на Гответе с мен са изпробвани и отчета е - доказано вкусни. А и вкусовете ни са сходни. Като се изключи един там магданоз Моя приятел и запален риболовец Жоро Бордовски е кръстил рецептата си Риба с къри по индийски. И тъй като след треската с мечия лук пак е време да се върна и продължа рибната тема (остана още една публикация с мечи лук, но друг ден ще е), реших да опитаме тази негова рецепта за риба с къри, която, ако бях споменала словосъчетанието "по индийски" можеше и да бъде погледната с пренебрежение. Но Жоро е спечелил доверието на МишЕ и щом казах, че това е "риба с къри по Бордовски" той съвсем доверчиво опита. И одобри. Защото аз вече бях опитала и харесала :))
Рецептата е много лесна, може да се каже, че нищо по нея не съм променяла освен лекото карамелизиране на лука и прибавяне на малко вино към него.
Само дето реших да изпробвам как ще се получи и в Крок-пот-а, тъй като отдавна се канех да сготвя риба в него. Пък и трябваше да изляза, след като подготвя рибата за готвене, а на обяд тя да бъде готова.
Ето и рецептата:
Продукти за 4 порции:
· 1 кг .филе от бяла риба - това количество е нетно тегло; размразено филе, без вода, добре отцедено.
· 3 големи глави лук ( 50 мл бяло вино, 1 ч.л. захар и щипка риган от мен )
· 8 с.л.олио
· 1 с.л. къри
· черен пипер и сол на вкус
· 2 с.л галета (и това от мен)
· брашно за паниране
· картофена гарнитура, лимон
Приготвяне:
* Филетата се наръсват със сол и черен пипер и се остават да престоят 2-3 часа в хладилник.
* После се овалват в брашно и се изпържват в мазнината.
* Изваждат се и се подреждат в тавичка.
* Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в същата мазнина, прибавяйки виното малко по малко, докато се изпари, накрая се прибавят захарта и ригана и бърка, докато се карамелизира лука.
* Разпределя се върху рибните филета, поръсват се с галетата .
* Поръсва се ястието и с кърито, налива се 1 чаша гореща вода и се запича в загрята фурна на 200* за около 10 минути на средна скара.
* Поднася се с картофена гарнитура (варени картофи, пюре, картофена салата, задушени картофи) и лимон - това според Жоро, а според мен със сотирани картофи.
· 1 кг .филе от бяла риба - това количество е нетно тегло; размразено филе, без вода, добре отцедено.
· 3 големи глави лук ( 50 мл бяло вино, 1 ч.л. захар и щипка риган от мен )
· 8 с.л.олио
· 1 с.л. къри
· черен пипер и сол на вкус
· 2 с.л галета (и това от мен)
· брашно за паниране
· картофена гарнитура, лимон
Приготвяне:
* Филетата се наръсват със сол и черен пипер и се остават да престоят 2-3 часа в хладилник.
* После се овалват в брашно и се изпържват в мазнината.
* Изваждат се и се подреждат в тавичка.
* Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в същата мазнина, прибавяйки виното малко по малко, докато се изпари, накрая се прибавят захарта и ригана и бърка, докато се карамелизира лука.
* Разпределя се върху рибните филета, поръсват се с галетата .
* Поръсва се ястието и с кърито, налива се 1 чаша гореща вода и се запича в загрята фурна на 200* за около 10 минути на средна скара.
* Поднася се с картофена гарнитура (варени картофи, пюре, картофена салата, задушени картофи) и лимон - това според Жоро, а според мен със сотирани картофи.
За готвене в Крок-пот:
* Рибата се запържва за по минута от двете страни.
* Изваждат се и поставят в керамичния съд на slowcooker-а.
* Върху тях се разпределя карамелизирания лук, наливат се 50 мл. вода и поръсва с кърито.
* Уредът се включва на степен ІІ за 3,5 часа.
Впечатляващо!Хареса ми идеята за допълнтелната, предполагам хрупкава коричка, която се получава от запичането!А водата, не става ли като варена?
ОтговорИзтриванеДа не забравя и закарамелизирания лук да кажа, любм ми е!:) Поздрави и хубава нова седмица!
хрупкава е коричката да, затова сложих и галета.
ИзтриванеНе става като варена, водата е само една чаша, колкото да не се пече на сухо. Но ако решиш да я пробваш, може да поставиш филетата на хартия за печене и така да изпечеш. Освен това ще е и по-чисто за тавата )
Карамелизирания лук и на мен мие любим :) само на риба не бях слагала, но поправих тази несправедливост.
Хубава и спорна седмица и на теб, Соня!
Много хубава рецепта Пепи, изглежда страшно вкусно! На мен тази рибка определено ще ми допадне, много хубаво съчетание на вкусове :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната нова седмица :)
Благодаря, Ева, спорна и усмихната седмица и на теб да е!
ИзтриванеИ на мен много ми хареса това съчетание на риба с карамелизирания лук.
Пепи, много изкушаващо изглежда рибката, ама с тези моите мъже само аз ще си я ям. Виж, за магданоза с теб сме на едно мнение /само дето не ми се рови за зелено човече/.
ОтговорИзтриванеПоздарви и пожелания за слънчева /дано!/нова седмица!
Дано да е слънчева, че много се проточи това дъждовно време :))
ИзтриванеРадвам се, че имам съмишленик в твое лице за магданоза :))
Брей, този крок-пот голяма работа, все повече ме изкушаваш! И храната готова, и работата свършена, и разходката направена... Браво, Пепи, страхотна си! А рибката е вълшебна! Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеВажно е човек да има време и за себе си, КАте :) Нищо, че почивен ден.
ИзтриванеПоздрави :))
Пепи, много вкусно е и това предложение, а какво да кажа за снимките - и те са толкова вкусни, колкото и рибата!
ОтговорИзтриванеХубава и усмихната седмица!
Благодаря, Бети!
ИзтриванеХубава и дано слънчева вече седмица да е и на теб!
Пепи, изглежда страхотно! :) Предполагам, ще стане и на обикновена фурна, нали? Идеята за карамелизиран лук много ми допада.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Да, Мира, рецептата на Жоро е точно за обикновена фурна. Освен това в нея ще стане и по-бързо :))
ИзтриванеИ на теб хубава седмица!
И какво му е на магданоза :))
ОтговорИзтриванеРибокът ти се е получил чудесно, но понеже ние сме по картофките, та малко станах разногледа - рибата или картофките... или и двете :))
Хубава седмица, Пепи :)
нищо му не е. Ама да не се свързваме с него в едно изречение :))
ИзтриванеВ една посока, Инче, към фурната поглеждай :))
Хубава и спорна нова седмица да ти е!
ммм изглежда страшно апетитно ,Пепи!
ОтговорИзтриванеей тази последната чиниика си я заплювам,отивам за биричка !
Хубав ден и успешна седмица
Тя последната... няма я вече, но щом ще носиш бира ще направя пак :)
ИзтриванеХубава и дано по-спокойна седмица и на теб, Мария!
ПепЕ,тоз магзаноз няма ли да го залювиш веч? :))
ОтговорИзтриванеВиж,МишЕ подкара и босилека,само ти не отстъпваш на магданоза.
И да запитам тази внушителна книга автограф има ли на първа страница :)?
Вече ти споменах,че я открих нищо неподозираща в книжарницата,когато купувах енциклопедията,та Жоро ме изненада много,поздравления!
Рибката е бижу- по всичко си личи!
Хубаво утре,миличка!
Амиииии... тцък, РосЕ :)
ИзтриванеКак няма да е бижу рибката, щом е от Жоро :)
Няма автограф. Все още. Но пък на края на юни ги чакаме тук на гости на риболоффф и ще си взема автограф :))
Поздрави и на теб, другарче мило и спокойна седмица ти желая!
Пепчо, харесва ми!
ОтговорИзтриванеЛеко по индийски и леко по Бордовски ;)
Ще се опитва!
Чакам отзиви, Мъхче!
ИзтриванеАаааа, тук вече ще се разберем за мръвката, рибка, чудно.
ОтговорИзтриванеА картофките как ме съблазниха, мани, мани.:))
Много хубаво предложение, Пепи.:)
Поздрави.:)
Благодаря, Рони!
ИзтриванеТия картофки са най-любимата гарнитура и у нас :)) дори мръвка мога да заменя срещу порция такива :)
Ееее, тази книжка ще да е пълна със страхотни рецепти!:)
ОтговорИзтриванеГолямо изкушение е тази риба.:)
И да питам, що тъй не харчиш магданоза, бе човеко? Толкоз хубава зеленийка, а ти!
Аз преди бях много капризна на зелении, ядях само един копър и магданоз, ама сега всички ги ям. :)
Иначе и аз си имам нещица дето не ги хапвам, но като цяло, май доста малко хора ги обичат:)
Не, Даре, склонна съм на разни зелении да ям - джоджен, мащерка, копър, целина; но виж магданоз и мента - тц. Не са моите. Макар, че ментата и джоджена са роднини пък.
ИзтриванеАбе нали не трябва да сме идеални пък сега; какво би станало ако всеки ядеше всичко :))