С по-различен дизайн, с по-различен аромат от любимите ни кифлички с пълнеж всякакъв, тъй като тези са с лук. Скоро във ФБ коментирахме с други дами кой слага лук и кой не на баницата със спанак. Тъй като аз не бях - трябваше да опитвам :) но баница я разточа, я не - та на кифлички. Бързо, лесно и доказано - интересен дизайн :). И вкус, тъй като са с меко козе сирене. Същото може да бъде заменено от крема-сирене. Е, няма да има аромат на козе, но пък и не всички хора обичат такова.
Продукти:
100 мл прясно мляко и 100 мл топла вода
1 с л захар
20 г прясна мая (1/2 кубче )
1 ч л сол
30 мл олио
320-350 г брашно
за плънката:
зелената част на 10-на стръка пресен лук
250 г спанак
1 кофичка - 150 гр. -меко козе сирене или крема сирене
150 г. бяло саламурено сирене
100г. майонеза
1 яйце
1 ч л олио
сусам или други семки за поръсване
Приготвяне:
* Маята се разтваря в топлото мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.
* Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
* Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, топлата вода и шупналата мая.
* Омесва се тесто, като накрая се прибавя и олиото.
* Меси още малко, докато поеме мазнината - до еластично, гладко и нелепнещо .
* Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
* Покрива се с кърпа и оставя на топло да втасва, докато удвои обема си.
* Разделя се на 2.
* Всяка част се разточва на набрашнена повърхност на правоъгълник.
* Фурната се включва на 200*.
* Спанакътсе бланшира във вряла вода за минута, колкото да смени цвета си и веднага се изкарва в купа, с ледена вода (за да може да запази свежия зелен цвят)
* Отцежда се, изстисква и нарязва.
* Лукът се нарязва на ситно
* Сиренето се намачква и се смесва с мекото козе сирене и майонезата.
* Половината част се разпределя на едната разточена кора; поръсва се пресния лук и спанак.
* Хваща се кората от дългата част и завива напред на руло.
* Намазва се с разбитото яйце с олиото. Поръсва се със сусама.
* Нарязва на парчета като трапец (или триъгълници) и се нарежда върху хартия за печене, на разстояние 2-3 см. едно от друго.
* Пекат се в загрятата фурна за около ... мин, докато се зачервят :)
* По същия начин се процедира и с другата топка тесто. Общо от това тесто излизат две тави на фурната с кифлички.
Дано съм първа на закуска:) Страхотни кифлички, Пепи! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеПърва си, Кате, вземи си, докато има :)
ИзтриванеО, приказни са! Аз съм фен на лука във всякакви варианти. Много са ти хубави кифличките, Пеп.
ОтговорИзтриванеСамо на лучник бях яла тестяно. Не си мислех, че и на кифлички ще ми хареса. Виж, другия път може и на баница да сложа :)
ИзтриванеКака ги оформи така интересно на триъгълничета.
ОтговорИзтриванеПредполагам, че питаш как?
ИзтриванеНавитото с плънката руло *** Нарязва на парчета като трапец (или триъгълници) и се нарежда върху хартия за печене, на разстояние 2-3 см. едно от друго."
- не го режеш напречно на парчета, а веднъж с ножа режеш наляво, веднъж надясно - и се получават или триъгълници, или ако са по-големи - с форма на трапец. Виж тази снимка на едни други кифлички, където с Дани видяхме рязането така http://2.bp.blogspot.com/-caY9s4zwm2Y/UQuQIUefgfI/AAAAAAAAIFA/DGxm1dyQSTM/s1600/SAM_1300.JPG
Страхотно изглеждат, рецептата ще се пробва. Като споменахте зелена баница, аз освен зелен лук и спанак (респективно лапад или листа от цвекло) слагам и малко джоджен и девисил, придават много приятен свеж аромат. Мерси за чудната рецепта, Пепчо :)
ОтговорИзтриванеНадявам се някой да се възползва от съвета ти, Деси.
ИзтриванеЗа съжаление аз няма да съм, че зеленото само е достатъчно предизвикателство за домашните. Виж, ако е магданоз, може и да не откажат :))
Още не бях успяла да се възхитя от страхотното ти гостуване,
ОтговорИзтриванети предлагаш ново изкушение!
Много са ефектни, апетитни и интригуващи и двете предложения.
И тук да те поздравя - комплименти,
хубав, успешен и усмихнат ден, Диана
Много ти благодаря, Дианка!
ИзтриванеСигурна съм, че зелените кифлички ти харесват :)) при теб също има чудесни предложения със зелени листни.
Поздрави и хубава вечер на теб!
А за мен да ли останаха? Пепи, страхотни са ти, просто неустоими. Поздравления и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеДокато отговоря - няма вече :)
ИзтриванеОбядвах ги последните, с айранче :)
Мерси за отговора!!!Сега вече ми стана ясно за начина на згъване.Блога ви изглежда страхотен и доста често си вземем идейки когато се чудя какво да зготвя.БЛАГОДАРЯ!!!
ОтговорИзтриванеи аз благодаря :)
ИзтриванеРадвам се, че ти е от полза блога :)
Пепи,страхотни кифлички си направила отново,а с тази плънка много приветствам!Тъкмо за това пролетно време е,когато млада зеления е навирила уши по къра и по двора.
ОтговорИзтриванеИ с повечко сусам много ги тача,супер са!
Прегръдка и хубав,слънчев и усмихнат ден!
Мен ако питаш - ще ги овалям в сусама дори :)
ИзтриванеАма реших да не прекалявам с търпението на девойчето.
Прегръдка и за теб, Роси и хубави почивни дни!
Чудни кифлички. И с любима плънка - козе сирене и спанак!.
ОтговорИзтриванеБраво , Пепи. Идвам на гости.
Особено ако ти е домашно козето сирене, а :)
ИзтриванеЗаповядай, Ели. Пак се каниш само. Отдалече.
Като прочетох лучени и си помислих, че си извадила левурдата от фризера :)) Като видя зеленко при теб, все тази левурда ми излиза в главата. Много са апетитни, Пепи! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеО не, тя свърши отдавна. Време е за новата и чакам с нетърпение другия месец.
ИзтриванеБлагодаря, Снежи, поздрави и на теб!
Пепче, и аз харесвам лук и спанак в тестени!
ОтговорИзтриванеКогато пресният лук е задушен не ми люти и не ми дразни!
Чудесни кифли !
В момента загрявам фурната, за да сложа пилешки бутчета с лимон и маслини :)
Прегръдка!
Дани, зеленото не ми люти :) ама никак.
ИзтриванеМного се радвам, че си избрала любима моя рецепта за празника си :) Жалко, че си далеч, можех да стигна до вечерята.
Хубава празнична вечер на теб!
Чудни са , чудни ! Съзрях ги сутринта , но нямах време да ги чета , сега ги разглеждам и знам ,че много ще ми допаднат на вкус ! Обичам лук , спанак и сирене ! Е , на кифлички не съм опитвала ,но ще се поправя :) ! Ама как така стои всичкия сусам по тях , моята поръска все изпада :( ...има ли секрет за това ?
ОтговорИзтриванеС поздрав ! Хубав следобед ,Пепи !
Ваня, отгоре обикновено мажа с яйце, разбито с малко олио. Или жълтък. Държат се семките, не падат. Но понякога, като на гевреци например, където искам повече - след като ги намажа и преди са втасали - прокарвам ръка върху тях, за да полепнат семките. После като втасват или се пекат са бетон.
ИзтриванеТук - на рулото, преди да нарежа - ако се сетя. Точно тези не са.
Поздрави и хубава вечер и на теб!
Е, Пепи, тук ме уцели в сърцето. Като фен на всичко зелено(без люцерната) съм моментално зарибена от тази рецепта. Този месец е на зелениите, така, че ще запрятам ръкави! Поздрав най-сърдечен!
ОтговорИзтриванеО, Нели, аз имам много близък човек, който дори на люцерната е фен. Само кажи и мога да ти изброя за колко неща е полезна, включително и за чернодробието.
ИзтриванеДа не забравиш сармички да си направиш :) а през май ще те вземем на мисията Мечи лук.
И слагаш лука суров???
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала никога така.
Иначе изглеждат супер!!!
съФсем.
ИзтриванеЗатова сложих зелената част, съвсем ситно нарязан. Ухае на лук, но не люти, не горчи.
Пепи, пак е много вкусно при теб. Определено е чудесна комбинация. Аз правих банички с коприва и пресен лук (суров) - супер е.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Гери!
ИзтриванеПоздрави и на теб и вкусни почивни дни!
Излезнаха зелениите и започнаха рецептите с тях! Чудесна комбинация!
ОтговорИзтриванеПоздравления за ефектните и вкусни кифлички!
Ах тези "зеленища !Баничките ми харесаха още във ФБ, макар че не съм от най-големите любители на зеленото!Та, ти си подстрекател и купих днес коприва и лапад, правих и аз зеленища!Благодаря!Поздрав и хубав утрешен ден!
ИзтриванеОчевидно вече няма и една за мен!
ОтговорИзтриванеМного вкусни Пепи, чудесна комбинация, напълно по мой вкус!
Закъсня, БЕти :))Пак ще направя, сега чакам левурдата да поникне из гората :)
ИзтриванеТакива кифлички мислех да правя, още когато видях този начин на рязане в един сръбски сайт, но първо ги направих с кашкавал и масло и станаха много ароматни и вкусни. Чудесни са станали твоите, още повече, че са и с деликатен, предполагам, вкус и мирис на пресен лучец.
ОтговорИзтриванеСлънчев уикенд от мен :)
Така е, като следим едни и същи сайтове :) аз чаках ДАни да ги нареже първо, че да видя как се получават. И много ми хареса начина, че доста бързо е така.
ИзтриванеХубави почивни дни и на теб, Инче!
Мммм, Пепчо, супер идейка, любима комбинация - спанак, сирене (козе ядем ние) и зелен лук.
ОтговорИзтриванеХубав уйкенд и от мен! :)
Complimenti per la rcetta ed il blog...
ОтговорИзтриванеBuona giornata
А аз сега използвам тестото за кифличките, за да направя една малко по-засукана питка по един повод :) Да видим!
ОтговорИзтриванеНяма проблем, то е универсално :)
Изтриване